donderdag, april 27, 2017

Na de basisopleiding met de Schrijversacademie gestopt

Goed een jaar volgde  ik de basisopleiding van de Schrijversacademie. Met goed gevolg. Dat is een compliment voor de oudste van de klas. In overleg ga ik niet verder met de specialisatie. Het verzoek kwam van de academie. Ik vond het geen probleem.

Het minpunt kwam tijdens mijn maand durende winterse Spaanse vakantie. Voordat ik met vakantie ging had ik alle huiswerk ingeleverd en verteld dat ik een maand weg ging. Het verzoek tijdens mijn vakantie of ik een opdracht meteen wilde herschrijven. Tja, ik had geen laptop bij me. Ik had vakantie. Het internet was beroerd. Ik reageerde bot op het vriendelijk gevraagde. Hierna, besteedde ik minder tijd aan de opleiding. Ik schreef steeds meer verkrampt.

Het was geweldig,  dat ik tot zover het er goed van af bracht.  Mijn collega studenten waren jongeren die ofwel journalist, ofwel boeken redigeerden voor uitgevers.

Kortom, de laatste maanden na mijn vakantie deed ik mijn huiswerk flierefluitend. Te flierefluitend, te snel, te kort. Het had gevolgen voor mijn studie. Bovendien trok ik mijn eigen plan. Ik ging door op de opdracht daarvoor. Het schrijven van een brief. Deze brief, was tevens een stuk verwerking voor mezelf. Dat het al weer een volgende opdracht was, legde ik naast me neer. Ik had eigenlijk geen zin meer. Misschien heb ik onvoldoende aanleg.

Toch heb ik veel geleerd van de studie. Een compleet verhaal met conflict en spannend schrijven in driehonderd woorden. Ga er maar aan staan.

Een voorbeeld van een opdracht in twee delen:
1 - A1  -  Mislukte opvoeding

Als ik alles over mocht doen, dan zou ik het wel weten. Dan had ik mijn dochter meer aandacht gegeven. Meer zelfbewustzijn laten opbouwen.  Ze was als kind en later als tiener gemakkelijk. Te gemakkelijk voor ons? Ze vroeg nooit onze extra aandacht. Geen negatieve, maar ook geen positieve. We hebben het verkeerd gedaan. Wat was het een lief kind met dat geinige koppie vol met krullen en bijdehante opmerkingen.  Een slim kind dat alle mogelijkheden van het leven had kunnen uitbuiten.  Ze had best veel vrienden die deugden. Haar studie sociologie heeft ze voltooid zonder studieschuld.
Nu zijn we mijlenver van haar verwijderd. Ze komt niet graag meer bij ons. Ik kan het ook niet laten om iedere keer op haar in te praten. Zij noemt het preken. 'Zit niet zo te preken, pa.'  Mijn vrouw voelt zich niet prettig in de rol van mislukte moeder.
Ze komt nog maar één keer per jaar langs, als het meezit.

2 - B2 - Mislukte opvoeding in een andere persoon

Als hij alles over mocht doen, dan wist hij het wel. Hij had zijn zoon meer aandacht gegeven. Zijn zoon meer zelfbewustzijn laten opbouwen. Hij was als kind en later als tiener gemakkelijk. Te gemakkelijk voor hen? Hij vroeg nooit hun extra aandacht. Geen negatieve, maar ook geen positieve. Ze  hebben het verkeerd gedaan. Het was een lief kind met dat geinige koppie vol met krullen en bijdehante opmerkingen. Een slim kind dat alle mogelijkheden van het leven had kunnen uitbuiten. Hij had best veel vrienden die deugden. Zijn studie sociologie heeft hij voltooid zonder studieschuld.
Nu zijn zij mijlenver van hem verwijderd.  Hij komt niet graag meer naar zijn ouders toe. Hij kan het ook niet laten om iedere keer op hem in te praten. Hij noemt het preken. 'Zit niet zo te preken, pa.'. Zijn vrouw voelt zich niet prettig in de rol van mislukte moeder.
Hij komt nog maar één keer per jaar bij zijn ouders langs, als het meezit. 

6 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een interessante opleiding. Best iets wat ik ook wel eens zou willen doen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schrijft veel. Je foto's zijn uniek. Je hebt doorzettingsvermogen. Je leert ons veel.

   Verwijderen
 2. De cursus heeft je wel geholpen. Ik zie in je schrijfstijl duidelijk verbetering! Dus toch een succes. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is mede te danken aan bijhouden bezoekersaantallen en waardering per blog in spreadsheet bij te houden.
   Mede. Ik leerde ook van de cursus.

   Verwijderen
 3. Bedoel je de Schrijversvakschool? Ik heb een aantal losse modules gevolgd daar. Veel aan gehad en ook veel plezier aan beleefd! Ik heb daar geleerd dat schrijven echt een ambacht is.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.