vrijdag, april 28, 2017

Zestien keer energie besparen in de keuken

Zestien tips om energie te besparen in de keuken.  Altijd goed om bij stil te staan. Vastgeroeste gewoontes moeten verminderen.

Kookplaat
Gas of elektrisch?  Als je elektriciteit wordt opgewekt door het verbranden van gas, dan ben je meestal niet goed bezig. Als je energie uit je zonnepanelen of water, of uit windmolens komen, dan kun je beter op elektriciteit koken
De zuinigste variant is inductie. Gas is op zijn retour. Wil je nu een nieuwe keuken, kies dan voor inductie.

Pannen
Beter te groot dan te klein. Bij te kleine pannen speelt de kookvlam rond de pan en dat is zonde. Doe zo min mogelijk water bij de aardappelen of de groente, dan heb je een kortere kooktijd. Vergeet de snelkookpan niet.

Snelkookpan
Bespaart altijd energie, kost minder tijd.  Niet alleen voor alles wat lang moet± runderlapjes, bouillon, bonen, zilvervliesrijst, etc.

Afzuigkap
Zeker in open keukens is een afzuigkap noodzaak en exporteur van kostbare interieurwarmte. Een circulatiekap heeft dit nadeel niet, maar werken minder goed. Kijk of je de verlichting kunt vervangen door energiezuinige ledlampjes. 

Magnetron
Heel geschikt voor opwarmen en koken in de schaal zelf. Overtuigend voorbeeld: havermoutpap in een schaaltje. Onmiddellijk klaar voor consumptie en geen lijmerige resten in de steelpan. Aardappels en alles waar maar weinig water bij hoeft, kunnen ook in de magnetron.
De magnetron is energiebesparend, gezond is het niet...
Ontdooien kan in de magnetron. Vooraf nadenken en de spullen gewoon laten ontdooien werkt beter.

Waterkoker
De fluitketel is iets voordeliger, maar niet veel. Belangrijk is om niet te veel water op te zetten. Reken uit hoeveel water je nodig hebt en houd het peilglas van de waterkoker in het ooit. Bij een fluitketel is dat moeilijker.

Koelkast
Een koel-vriescombinatie van acht jaar oud heeft een voltooid leven en moet naar het milieudepot, ook als hij het nog prima doet. Nieuwe koelkasten zijn veel beter geïsoleerd en besparen 40 euro per jaar. De voorkeur gaat uit naar een koelkast met een A+++ keurmerk.
Het koelgedeelte kan op 4 graden. 

Koffiezetapparaat
Koffie zetten met een stomende fluitketel op het gas en steeds een scheutje in het filter schenken is niet slim. Een koffiezetapparaat is zuiniger. Meet de benodigde hoeveelheid water af.
Misschien een koffiezetapparaat met thermoskan?

Warm water
Het voordeligst is warm water uit de cv-combiketel. Staat je cv ketel verder dan 20 meter van je keuken af, dan is het voordeliger om een keukenboilertje te nemen.  Met te lang wachten gaat zeker een liter water verloren. Een liter koud water kost 60 keer minder energie dan het maken van een liter drinkwater. Koud water kun je opvangen voor je planten bijvoorbeeld.

Heb je zo’n handige eenknopsmengkraan boven de gootsteen: vermijd de middenstand, want dan wordt warm water bijgemengd terwijl het waarschijnlijk niet nodig is.

Nooit warm water uit de cv installtie of geiser gebruiken om te drinken. Er zitten heel slechte stoffen in. Koper, nikkel, chroom en cadmium zijn aanwezig uit de CV installatie en jouw warmwater buzen.

Keukenboilers
Die handige kleine keukenboilertjes zijn energievretertjes, want ze staan dag en nacht aan. Een tijdschakelaar helpt. Kokendwaterkranen die mag je wel gebruiken om te drinken. Ze kosten heel veel energie. Als je een paar keer per dag kokend water gebruikt om een kop thee te zetten is het verantwoord. Als je steeds een hele pot thee zet, dan is het niet verantwoord.  De keukenboiler moet op 60 graden staan, anders kans op legionella.

De vaat
Alleen als je het zuinigste A+++ apparaat koopt en hem zo vol mogelijk doet en altijd, maar dan ook altijd de eco stand gebruikt, dan gebruikt hij minder energie.
Gebruik los waspoeder, glansmiddel en onthardingszout in plaats van blokjes. Dat is goedkoper en als je het waspoeder goed doseert is het beter voor het milieu . Met de hand afwassen is zuiniger, als je een teiltje vult met warm water en onder de koude kraan naspoelt. Het allerslechtst is afwassen onder een lopende warme kraan.

Weegschaal
Weeg af wat je wilt gebruiken. Na verloop van tijd kook je niet teveel. Dat scheelt in gebruik.

Keukenmachine
Een keukenmachine gebruikt weinig stroom. Ze staan meesal maar kort aan.  Haal de stekker uit het stopcontact, als de machine een permanente plek heeft op het aanrecht.


Broodbakmachine
De boordbakmachine verbruikt meer energie dan de bakkerij gebruikt. Dan weet je dat ook weer. Zelf gebakken brood is lekker en voordelig. Maar qua energie is de bakkerij voordeliger.Negeer alle kookboeken. Verwarm de oven niet voor. Het is niet waar dat een voorverwarmde oven beter taart bakt. Een combinatiemagnetron is het zuinigst.

Verlcihting
Goede verlichting is belangrijk. Gooi de halogeenspotjes de deur uit. Ledverlichting en tl-buizen zijn beter en verlichten even goed

Bron: NRC

9 opmerkingen:

 1. Mijn broodbakmachine verbruikt 25 cent per brood, mijn ingredienten zijn nog geen euro. En dan heb ik heerlijk brood, beter dan de supermarkt en goedkoper dan de bakker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lekker zo doorgaan en ervan genieten. liefs marion

   Verwijderen
  2. Helemaal goed, de geur van gebakken brood, eerlijk ambachtswerk.

   Verwijderen
 2. Ik ben niet akkoord ivm het voorverwarmen. Voor een cake en taart maakt dat wel degelijk uit,voor een pizza of lasagne niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de info. Het was mij niet opgevallen.

   Verwijderen
 3. Wij leven met 2 personen en 2 grote honden zonder ...koelkast - diepvries - tv - wasmachine - magnetron- vaatwasser - afzuigkap- en dergelijke klein elektrische apparaten....we hebben beiden een baan en zijn erg tevreden met dit leven zonder deze spullen.....hoe wij dat doen ? dat kan je lezen bij mijn blogje...geniet ervan en elk stapje is er één.liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je staat in mijn leeslijst. Dus we lezen je. Ik zou kiezen voor zonnepanelen, net zoals jullie kiezen voor de mooie handgemaakte haarden.

   Verwijderen
 4. maar als je 40 jaar bespaart door een oude koelkast te vervangen voor een ++ en die kost 320 dan ben je toch altijd nog die 320 plus de energiekosten krijt en over 8 jaar dan weer en weer etc hmmm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist ja. Het gaat om energieverbruik. Niet om het besparen in geld

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.