woensdag, mei 31, 2017

Willem Karel Scholten werd niet financieel onafhankelijk

Eergisteren overleed de flamboyante oud directeur van het toen nog gemeentelijke havenbedrijf Rotterdam. Hij werd 73 jaar. Hij werd op staande voet ontslagen. Direct voordat het havenbedrijf een NV werd.

Het personeel van het havenbedrijf werd in de watten gelegd. Veel was mogelijk.  Willem Scholten was een havenman in hart en nieren. Onder zijn leiding ontstonden grote projecten. Het groene licht kwam voor de aanleg van Maasvlakte II.  De aanleg van de Havenspoorlijn, ook wel genoemd de Betuweroute.

De Maasvlakte II en de havenspoorlijn liggen er. Hij mocht de aanleg niet meemaken. Het gemeentelijke havenbedrijf was niet bij de kamer van koophandel geregistreerd. Nu wel, nu het een NV is. De handtekeningen en bevoegdheden zijn bekend.

Vlak voor de overgang beloofde hij banken dat zij een lening mochten afsluiten voor de aanleg van Maasvlakte II.  Dat kon hij makkelijk beloven. Ondertussen gaf hij bankgaranties af tot €180 miljoen voor de RDM. Hij ontving van zijn vriend Joep van den Nieuwenhuyzen, 1,2 miljoen euro, de directeur eigenaar van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM).

Op een dag belde een wakkere bankier het havenbedrijf en vroeg tot welk bedrag Scholten bevoegd was.  Dat was het begin van het einde van Scholten. Deze bellende bankier zette alle seinen op rood. Geschokt is het juiste woord. In de verste verte was Scholten niet bevoegd voor zo'n hoog bedrag. De bankgaranties lagen niet bij het Havenbedrijf maar bij hem thuis. Willem had meerdere huizen, zoals een vakantiehuis in Frankrijk.

Alles werd hem afgenomen. Hij bezat niets meer. Wel had hij zijn vriendschap met Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij moest na zijn financiële onafhankelijkheid doorwerken. Dat deed hij. Hij werkte nog steeds op 73-jarige leeftijd. Hij werkte niet in Nederland. Hij kreeg hier geen mogelijkheden toe. 

Juist omdat hij de haven en havenbedrijf altijd centraal stelde, had niemand dit voorzien. Een gezellige man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.