dinsdag, juli 18, 2017

Het laatste woord over de pensioenleeftijd is nog niet gezegd

Bijna iedere dag staat er wel iets in de krant over de pensioenen. Is het niet over de opbouw van pensioenen, dan weer over de dekkingsgraden, de pensioenleeftijd van zware beroepen en nu weer de twijfel over de verhoging van de AOW.

De werkgevers zijn het met elkaar eens. De pensioenleeftijd is te snel verhoogd. De economie draait goed. De aanpassing in de crisisjaren kan terug gedraaid worden tot 65 jaar en 9 maanden. Werkgevers bezitten het empatisch vermogen en zien hoe moeilijk het is, om oudere werknemers aan het werk te houden. 

De lager opgeleiden werken een jaar langer door dan de hoger opgeleiden. Hoger opgeleiden hebben meer geld om eerder met pensioen te gaan. Lager opgeleiden verliezen hun gezondheid al rond hun 53e, terwijl dit voor hoger opgeleiden doorgaans op 72 jargie leeftijd is.

FNV en werkgeversorgansatie Metaaluni willen de AOW leeftijd op 65 jaar en 9 maanden houden. Niet meer verder verhogen. 

De betaling van de leeftijdsverlaging kan gerealiseerd worden door de besparing op de ziektekosten en arbeidsongeschiktheid van mensen die in de bouw gewerkt hebben. Dit levert €200 miloen per jaar voor de overheid op.

Ik vind alles prima. Ik denk dat het prima is, wanneer de verhoging van AOW leeftijd stopt op 65 jaar en negen maanden. Voor iedereen. De betaling van deze kosten moet ergens door gedekt worden. Misschien niet alleen meer door de werkenden. Er is vast nog wel een potje geld voor te vinden. 

6 opmerkingen:

 1. Wrkgevers zijn helemaal niet empatisch, het scheelt ze geld als iedereen vroeger met pensioen kan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behalve dat pensioenleeftijd omhoog gaat, is men ook meer belast door mantelzorg. Reken maar dat er een hoop mensen overbelast zijn omdat de zorg zoals bejaardenhuis niet meer bestaat, mensen langer thuis moeten wonen, te weinig thuishulp krijgen.
  Ik wacht de cijfers af...je zal zien dat de leeftijd dat de levensverwachting af gaat nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de Volkskrant van deze week vrijwel iedere dag een artikel over de volledige werkweek plus overwerk. Wat dat met mensen doet.

   Verwijderen
 3. De pensioenleeftijd moet toch wel weer verlaagd worden. Half 65+ nederland kan toch niet in de WIA of bijstand zitten,vanwege "versleten"zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet de bedoeling. De zwaardere beroepen, mensen die minder lang gestudeerd hebben zijn vaker de klos.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.