dinsdag, augustus 15, 2017

De achteruit inparkeren truc

Op maandagavond gaan wij met zijn drieën naar aquarobics. Alle drie hebben wij een eigen inbreng waardoor we dit al jaren volhouden. Een hecht team mag je wel zeggen. Ik rij.  Het aantal parkeervakken dichtbij het zwembad is terug gebracht.  Als we er naar toe rijden, kijken we vooraf of er plek is. Anders rijden we door naar het verder gelegen grote parkeerplein.

'Ja, er is parkeerplek', riepen ze. Ik had het zo snel niet gezien. Bovendien had ik vogelvoer bij me voor de witte ganzen. Die kon ik alleen geven als we iets verder door reden.

De parkeerplek die ze me wezen was lastig om achteruit in te parkeren. Een grote bus die het uitzocht belemmerde en die breed stond, zodat er weinig plek over bleef. Toegegeven, de Toyota Aygo heeft weinig ruimte nodig. 

Het lukte me niet.  Achteruit in parkeren. Ik vond het te nauw, bovendien, zo vond ik, moest ik over een richel van het gras rijden. 
De vrouwen zeiden: 'kan jij dat niet?'.  Nee, dat kan ik niet. 

Vroeger, heel lang geleden kon ik inparkeren als de beste. Zo gewend was ik om in de stad overal in te parkeren. Nu, al heel lang, heb ik veel ruimte om in te parkeren. Ik ben het verleerd, parkeren op de vierkante centimeter.

Beide vrouwen rijden niet of nauwelijks. De een heeft met moeite haar rijbewijs gehaald. De ander heeft helemaal geen rijbewijs, 
Ik vertelde beide vrouwen, dat ik de hoogste no-claim korting heb bij de autoverzekeraar. Ik wil dit graag zo houden! 

De ene zonder rijbewijs, zweeg. Haar man heeft een woeste rijstijl en heeft al lang geen hoogste no-claim meer.
De ander mopperde wat, maar zweeg verder.  Ik vertelde over de luxe parkeergelegenheid bij mijn huis en overal, zodat ik lastig in parkeren helemaal verleerd was. 
Ik zei dat ik graag scooter, omdat ik dan overzicht heb.

Zo zie je maar, dat inparkeren vooral te maken heeft met de buurt waar je woont. Of dat je een man bent met meer ruimtelijk inzicht, zoals wordt beweerd. Ik twijfel aan het laatste, want vroeger werden mannen meer geweldige dingen toegedicht, die nu helemaal niet meer kloppen.

11 opmerkingen:

 1. Hahaha, de meeste mannen die ik ken rijden als een idioot en parkeren net zo. Er zijn er twee waar ik echt rustig in de auto zit omdat ze wél goed rijden, vooruit kijken en nooit de behoefte hebben hard te rijden waar het kan.Gewoon lekker doorrijden vinden ze okee, maar bij elk bordje langs de weg dat het hard mag hoeven ze niet perse ook zelf hard. Met hen stop ik ook wel eens op een parkeerplaatsje of bos vlak bij de snelweg. Even pauze, kopje koffie zetten en na de file pas weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, mannen met een woeste rijstijl. Ik zit zelf liever bij iemand in de auto die veilig rijdt en dan maar wat minder behendig is en niet knap kan parkeren, dan andersom. Zelf rijd ik volgens mij veilig. Ik hoor het in ieder geval wel van meerijders. Ik drink geen glaasje alcohol en m'n telefoon kan geluid maken zo hard als ie wil, maar daar doe ik niets mee. Ik voel me alleen wel snel opgejut bij kruispunten en wil dan te snel weg waardoor ik de auto af laat slaan. Genant! Al gaat dat gelukkig steeds beter. En parkeren lukt me ook niet altijd even goed, al heb ik wel zo een aantal trucjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze houdt van haar man. Heeft ook goede eigenschappen. Misschien als je meer ervaring hebt, dus vaker rijden, komt de vlotheid er vanzelf in.

   Heel lang geleden, reed ik wekelijks op zaterdag, andere dagen reed hij. Op zaterdag maakten we doorgaans de meeste kilometers. Al met al duurde dit een jaar of anderhalf.

   Verwijderen
 3. Jij bent het verleerd maar ik heb het nooit gekund! Ik ben niet de enige: mojn schoonzus rijdt naar Turkije en terug zonder probleem, achteruit inparkeren kan en durft ze niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die schoonzus. Ze zal toch pauzes moeten houden, anders red je dat niet.

   Verwijderen
 4. ik woon in een straat met weinig plekjes dus dat parkeren leer je vanzelf anders raak je je auto nooit meer kwijt. Het is wel fijner als er niemand achter te staat te wachten, dan wordt het iets minder gemakkelijk. ;) Ik parkeer echter nooit in een drukke straat want in de stad doe ik alles op de fiets of lopend. Ik gebruik de auto alleen nog voor buiten de stad of als ik naar de dierenarts moet. De auto staat dus vaak stil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat bedoel ik. Woon je in een drukke straat, leer je het wel. Soepeltjes. Zo ging het mij ook. Herkenbaar.

   Verwijderen
 5. Ik kan alleen aan de linkerkant van de straat soepeltjes inparkeren. Maar als er iemand staat te kijken, dan lukt zelfs dat niet.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb op het moment een vrij lange stationcar en ook daarmee kost het me weinig moeite om over in te parkeren. Zowel links als rechts als achteruit in een vak, dat laatste is meestal makkelijker dan vooruit erin.
  Ach 50 jaar ervaring in steden dan leer je het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je het kon, kun je het ook weer te pakken krijgen. Gewoon oefenen.
  Niet gelijk de moeilijkste variant pakken, daar heb je gelijk in. Maar wel weer doen als het zo uitkomt en je het een beetje durft. Dan gewoon rustig doen.

  Ik ben het ook deels verleerd. Maar gewoon rustig op z'n egeltjes weer doen, en er komt een hoop terug merk ik.
  Niet dat ik weer op de mm kan parkeren. Maar de cm lukt alweer.

  En nee, dit is beperkt een mannending. Dit is een analysten ding. Alle mensen die analytische denken kunnen het. Dus niet alle mannen, niet alle vrouwen (al zijn er iets meer mannen die het kunnen). En mannen rijden wel vaker, dus oefenen meer. Maar dat is gewoon een kwestie van het heft -eeeh stuur- in eigen handen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.