maandag, augustus 14, 2017

De netbeheerders van energie zitten klem

Van energieleverancier kun je jaarlijks wisselen. Je netbeheerder, die het transport ven elektriciteit en gas regelt, daar zit je aan vast.

Sinds een tijdje heffen gemeenten precariorechten voor iedere meter leiding die door hun gebied heen gaat.
De Autoriteit Consument en Markt besloot om de tarieven die wij betalen voor het transport te verlagen. De netbeheerders mogen niet zoveel meer rekenen als ze eerst deden. Voroal Stedin heeft daar last van. Stedin levert in Zuid-Holland en Utrecht en sinds begin dit jaar ook in Zeeland.

Alles bij elkaar, is het moeilijk voor Stedin om geld te verdienen. Enerzijds mogen ze niet zoveel meer rekenen, anderzijds, komen daar de precariorechten bij.
Investeren moeten ze en niet zo zuinig ook. De 'slimme meters' die uitgerold worden kosten geld.
Het verplichte dividend te betalen aan gemeenten is vastgesteld en anders dan beursgenoteerde bedrijven, ligt dat dividend vast. Ze komen er niet onder uit.

Stedin probeert onder de verplichte levering van een gasaansluiting voor nieuwe woningen uit te komen. Dat is nu nog verplicht, terwijl nieuwe woningen vaak helemaal geen gas meer afnemen.

Heb ik medelijden met netbeheerders?   Nou nee, niet dus. Ik heb meer medelijden met mensen die noodgedwonen minder verdienen terwijl de inflatie maar doorstijgt. Er zijn er meer dan genoeg die daar last van hebben. Zij kunnen er niets aan doen.

Mijn grootste wens is, dat we allemaal off grid kunnen gaan leven. Vrijheid.  

6 opmerkingen:

 1. Er stond een bizar verhaal bij RTV Noord over een man die flink bedrag moest betalen om zich af te laten sluiten van gas, 655 euro en 6 cent...terwijl ze in Amsterdam een subsidie of bonus krijgen tot 8000 euro om zich van het net af te laten sluiten. Rare verschillen.
  Zo mag ik van mijn woningbouw geen zonnepanelen op het dak, want die moeten er weer af als ik ooit wegga en volgens hen "an ik dat niet betalen". Zo bizar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je huurt dan ben je overgeleverd aan de grillen van de woningbouwvereniging.

   De mensen die in flats wonen en ook nog eens blokverwarming hebben, zijn ook niet blij.

   Is absurd om afsluitpremie te betalen. Vind ik ook van aansluitpremie voor mobiele telefoon en energieaansluiting.

   Verwijderen
 2. Off grid leven lijkt mij ook wel wat. Daarom spreekt het idee van zonnepanelen me ook aan. Je bent minder afhankelijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd. Zo verlang ik naar een boerderij in de buurt van Zelhem. Eind deze maand ga ik daar weer naar toe.

   Verwijderen
 3. Toch vreemd,die heffing van de gemeenten. Als de salderingsregeling voor elektriciteit van panelen verslechtert, koop ik accu's. Dat gedonder steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik zou ook accu's willen. Green Evelien wil dat niet. Ze heeft een punt:

   http://www.greenevelien.com/1Eco_2elektriciteit.php

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.