zondag, augustus 27, 2017

Ik kan wel leven van mijn moestuin, niet van de lucht....

Oh..... Het is zo genieten van de geuren en de smaken van de geteelde groenten uit de moestuin.
Iedere keer verrast het me weer.

Vanmorgen rook ik de soep dit ik net even opgezet had. In deze vijf liter pan twee paprika's, tomaten, sjalotten en wat laurier. Kwartiertje koken. De geuren die dit verspreiden? Heerlijk.

De tomaten en paprika's zie je hier liggen. De komkommers en de courgette heb ik in de GFT kliko gesmeten. Teveel, teveel. Zelfs de straatstenen willen mijn komkommers niet. Verkopen mag niet, of wel met kvk nummer, maar dan betaal je €90 voor huur kraam. Hop in de kliko dus.


Daarna in de roerzeef. De laurier heb ik er uit gehaald. Die is er alleen voor de smaak, niet om op te eten.


Aan het eind hou ik  dit over. Soep of saus. Ik besloot om er tomatenpuree van te maken. Kost minder ruimte in de vriezer of potten. Nou ja, ik heb geen potten meer. In de saur voegde ik kruiden toe: zout en peper, venkel, tijm, oregano, peterselie, iets selderij. Zo werd het toch een, hoop ik lekkere puree. De puree is veranderd van kleur en staat nog op het gas.

Deze spullen kreeg ik niet door de roerzeef. Het restant gaat in de kliko. Je ziet het laurierblad liggen.



Al zeker zes stuks weggegeven aan familie op de tweede familieverjaardag deze week. Niet iedereeen wil er een. Logisch.  Ik kweekte vooral om voor de deur te leggen. Leuk.




Nou ja, ze liggen inmiddels voor de deuren van meerdere mensen. Grappig toch. Die kleine pompoenen zijn niet de baby's  van die grote. De bank staat aan de noordkant van het huis. Lekker koel. Kunnen zeker tot de vorst of ergens in december blijven liggen.  Die grote kweekte ik alleen voor de sier.  Wat een ander er mee doet, moet die weten.  De grote courgettes zijn niet lekker. Maar zien er leuk uit. 


Ontving deze week twee bossen dahlia's. Deze van mijn moestuinvriend. En een gekochte  bos van een tevreden gast.  De uitbundige bos van moestuinvriend zie je hieronder. 

 Dus als je je ooit nog druk maakt om het weggooien van groente. Prima.  Zo foei is dat niet.

Maar echt die geuren en smaken. Sensaties zijn het. Het is alsof je iedere dag in een sterrenrestaurant eet. Vind ik dan, hè.

21 opmerkingen:

  1. Hier kunnen moestuinders hun overschot kwijt aan de voedselbank. Nee dat zeg ik niet om foei te zeggen omdat jij het weggooit hoor, maar omdat meer moestuinders blijkbaar dat probleem hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dat werd hem niet hoor. Ik belde op woensdag naar de voedselbank in Rotterdam. Tien rode spitskolen? Brengen? Nou nee, dat hebben we niet nodig. Als het nou heel veel meer waren, dan wel.

      Dusss...

      Verwijderen
    2. Serieus? Kunnen ze toch 10 mensen een kool geven of desnoods zelf opeten. .... Heel apart. ;)

      Verwijderen
  2. Ben jij ooit weleens positief?
    Wat een kut blog!
    Al dat eten weggooien? Altijd kankeren.
    Te dikke mensen in de B&B, wanbetalers op de zeilclub.
    Fijn, dat jijzelf zo ontzettend geweldig bent!
    Geniet van jezelf!
    Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als jij!
    Zo leuk, zo charmant en zo aardig!

    Mens, je hebt het zooo ontzettend goed en je kan alleen maar kankeren.

    Trouwens veel plezier in Australie! Nou ja plezier, dat woord ken jij niet, denk ik.

    Groet Ivo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, jouw bericht is lekker positief. Hahaha.

      Verwijderen
    2. Je reactie maakt me nieuwsgierig. Zou jij een gastblog willen schrijven? Mijn e-mailadres is consuminderen@outlook.com.

      Verwijderen
  3. Beste Ivo lees het niet als je het niet leuk vindt. En ga effe ergens anders zitten kankeren. Ik vind het wel een leuke blog. Groeten, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar moestuin je.? Ik woon ook in Rotterdam, kom ik wel wat halen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zonde zeg, dat je die komkommers en courgette nergens kwijt kon! Misschien een tip voor de volgende keer; je kunt die allebei ook heerlijk inmaken, net als courgette, met zo'n soort zuurtje waar ook augurken in zitten. Dan proeft het eigenlijk praktisch hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat weet ik. Op een gegeven moment is het genoeg. Mijn planning is dat ik het hele jaar rond oogst.

      Verwijderen
  6. Ik las bij eenvoudig leven over samen eten delen. Wat voor jou? Op een gegeven moment komen alle mogelijkheden voor een groente wel
    Je neus uit. Ik heb in het kader van liever een goede buur dan een verre vriend
    Mijn buren op boontjes getrakteerd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, idd. Meerdere buren hebben nu een grote pompoen voor de deur liggen.

      Het oogstfeestje op de moestuin voor familieleden was ook heel erg gezellig.

      Vanavond een blog over de moestuin van volgend jaar. Ik heb dan wel een bestemming voor overtollige groenten.

      Teel jij ook het jaar rond?

      Verwijderen
  7. En de facebookgroep "ik geef weg........"Komt men dan je overschot-groenten misschien halen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou kunnen, absoluut.
      Ik heb inmiddels een bestemming voor volgend jaar. Komt helemaal goed. Mijn blogje van vanavond staat meer.

      Verwijderen
  8. Lekker bezig! Maar ik neem aan dat je met Kliko de GFT bak bedoelt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat bedoel ik. In de gft kliko schreef ik in de vorige zin. De zin daarna nog alleen de kliko.

      Verwijderen
  9. Zaterdag fietste ik door de Vlist, daar lag bij een boerderij een stapel prachtige gele bolcourgettes. met een bordje erbij dat ze gratis waren. Ik heb er blij eentje mee naar huis genomen.Ook een oplossing. Maar ja, niet iedereen woont langs een mooie fietsroute.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.