zaterdag, augustus 19, 2017

Spaargeld loopt niet weg

'Spaargeld levert niks op, maar loopt ook niet weg' is een zin die me lang bijbleef. 


Er zijn zoveel redenen om het sparen maar te laten. Maar evengoed veel redenen om wel een buffer achter de hand te hebben. 

In het te populaire tv programma 'een dubbeltje op zijn kant' zijn alle mensen super blij als ze de weg vooruit uit de schulden zien. 

Zorgen vrij. 

Zo zie ik regelmatig iemand die eind vijftig is en op de drempel van zestig. Nog 1 zoon studeert. Hij heeft drie kinderen. Zijn vrouw werkt ook. 

Het geld komt met bakken binnen. Hij heeft het absoluut niet meer naar zijn zin op het werk. 
Toch is het een betrouwbare hardwerkende man. Hij wil stoppen met werken. Graag. Maar hoedan?

De grap is dat hij kijkt op het ABP pensioenscherm. Hij ziet dat in de laatste jaren het pensioen enorm oploopt. Dat geld wil hij ook!

Ik hielp hem uit de mooie droom. De waarheid is dat maar weinigen de eindstreep halen.  Ik keek vroeger graag naar de lijst met medewerkers en geboortedata. Vlak voor pensioendatum waren er nog maar weinig. De meesten waren vertrokken door een achterdeur. Van de paar die op de lijst stonden zaten er ook nog eens een paar thuis. Hooguit 1 of 2 waren aanwezig of aan het werk. 

Staar je niet blind op je pensioendatum   Het mooie bedrag dat je hebt als je het haalt. De realiteit is: 'zorg voor jezelf'. 

Zet je uitgaven op een rij. Je studerende kinderen komen er vast wel. 

Het gaat om jou en je partner.  


Ook hem viel het op dat ik gelukkiger nu dan destijds was   Geen cent te makken maar toch blij. 

2 opmerkingen:

 1. Ja mensen blijven inderdaad dingen maar uitstellen en geven als compensatie vaak teveel geld uit. Ik kan nog niet stoppen met werken, maar werk een halve baan zodat ik al half met pensioen ben. ;) Ik spaar ook veel en mensen roepen dan: maar je leeft nu, je moet nu genieten! Ik geniet nu ook, welliswaar met een sober levensstijl waar echt niets mis mee is. Hoe ouder ik wordt hoe beter ik met minder toe kan en toch tevreden ben. Tegelijkertijd zorg ik door die steeds groeiende buffer dat ik niet toch 68 of zelfs later door hoef te werken. Ik zorg voor mezelf want een ander doet het niet. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen! En ook dat het mogelijk is. Ik wil naar 24 uur per week werken zo gauw mijn hypotheek afbetaald is. Nog drie jaar....
   Dat lijkt me zo fijn een prepensioen. Ik hoef geen luxe dingen maar wil wel minder stress.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.