maandag, augustus 28, 2017

Volgend jaar geen overschot meer in de moestuin


De moestuin kon ik alleen met minimaal tweehonderd vierkante meter gehuurd worden. De huur is inclusief een grote kas. De locatie is prima. Recht tegenover mijn tuin geniet ik van het weiland en de dikbilkoeien, schapen en tot voor kort lammetjes. 

Hoe ga ik minder overschot op de moestuin krijgen?

Minder kweken natuurlijk. Simpel genoeg.
In oktober plaats ik een boom. Na lang beraad zal dit een zelfbestuivende walnotenboom zijn. Dat mag!  Waar die moet komen, ben ik aan het uitvinden. Licht is belangrijk.
Een appel-  pruimen- of perenboom heeft al gauw teveel appels die ik ergens moet opslaan!  

Op mijn vorige moestuin zijn de groene asperges eindelijk oogstrijp geworden. Volgend jaar richt ik een plek in voor asperges op mijn huidige tuin. Lekker!! Je moet een paar jaar geduld hebben, dat wel. Asperges kosten ruimte en je oogst er minder van dan wanneer ik die plek vol zou zetten met wat anders.

Volgend jaar plaats ik een aantal Boskoopse druiven en frambozen.  Dan moet ik wederom een paar jaar wachten voor opbrengst. Als er opbrengst komt, dan verwerk ik dit eenvoudig in sappen of wijn.

De hoeveelheid ruimte voor boom, asperges, druiven en frambozen zullen de hoeveelheid te telen groenten zeker met ruim 50 m2  verminderen.

Vanaf dat moment heb ik geen overschotprobleem meer. 

Mijn oudste zus en zwager blijven hun snijbonen telen op mijn moestuin. Als ik dan nog groenten over heb, doneer ik deze aan de nu in oprichting zijnde belevenis boerderij met schapen dicht in de buurt van de moestuin. Zij probeerden uiteindelijk mijn rode spitskolen te verkopen voor de spotprijs van €1 per stuk.  Het liep niet.  De officiële opening is in oktober. Vanaf die tijd wordt er wel meer verkocht. Ik zal hiervoor best wel eens een schapenkaas ontvangen of zo...

De hoeveelheid opslag voor gebruikskist,  kratten, zitje,  compostvatten, palen en nog meer neemt dertig tot 40 meter in beslag.

Totale oppervlakte is dan 110 meter, inclusief de kas. Dat is ruim voldoende voor het hele jaar door voor een persoon.
Volgend jaar teel ik weer pompoenen. Maar zie ik ga de groei stoppen wannneer er 1 a 2 pompoenen aan groeien.

14 opmerkingen:

 1. En de grotere variatie is ook erg leuk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bloemen zijn ook altijd mooi in de groentetuin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het leuk om je plannen zo te lezen. Je klinkt als een echte tuinierder : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat klinkt het allemaal goed. Zag hier gisteren nog twee dwergboompjes kersen of appels voor maar 7 euro. Heb thuis in de achtertuin een mini appelboom staan die me vorig jaar echt heel veel appels heeft bezorgd dit jaar is de bloesem bevroren en mag ik blij zijn als ik vijf goede appels heb. Toch vind ik het wel erg super het idee alleen al dat het uit je eigen tuin komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij hebben veel over productie, dat geven wij weg of de plant gaat eruit als we het niet meer kwijt kunnen.
  Appels hebben wij dit jaar ook minder dus de appels die we hebben eten we op en de rest haal ik bij een boer en daar maak ik appelmoes van voor de winter.
  Precies het goede aantal groenten of fruit telen gaat bijna niet, het is of te weinig of je hebt teveel, of het is mislukt.
  Je hebt te maken met het weer en beestjes, ziekten.
  Leuke blog zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik denk dat mensen bij 1 euro voor een kool aan de supermarkt denken en daar ongeveer dezelfde prijzen zien. Dus waarom dan onverwachts kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er liggen ook spullen uit hun eigen moestuin bij, Puur natuur uit de eigen buurt is het helemaal....

   Verwijderen
 7. Slim bedacht! Hopelijk hoef je dan niet meer zoveel weg te gooien als dit jaar het geval was.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.