zondag, augustus 20, 2017

Zelfvoorzienend leven

Bol.com Zelfvoorzienend leven €21,34
Soms droom ik er wel eens van. Zelfvoorzienend leven en hoeveel grond heb je dan nodig. Je kunt natuurlijk klein beginnen.
Ik kijk regelmatig op Funda en dan vallen de prijsverschillen tussen de Randstad en buitengebieden op.

Zo mijmerde ik weg bij een vrijstaande 150 m2 woning op het verre platteland met een perceelgrootte van 1.450m2. Met deze oppervlakte kun je al heel veel.
Een volledig geïsoleerde woning met A+.  Voor minder dan 3 ton ben je daar eigenaar van.  Moet je in de Randstad eens proberen.  Kun je rustig tot het driedubbele voor neertellen.

Soms Funda ik er op los. Ik zoek naar vrijstaande woningen in de buurt van water en met voldoende eigen grond in Friesland bijvoorbeeld. Maar heb je nog wel tijd om te varen, als je zoveel grond in tip top conditie moet houden?  Het gaat om zelfvoorziening en consuminderen. Dat kost tijd en energie. Het levert gezonheid op. Lekker eten, veel bewegen. 

De vereisten voor een huis elders zijn voor mij toch wel, energielabel, ruimte om het huis, moestuinieren  bij het huis  en dichtbij of aan het water.

Meestal blijft het met verlangen. Altijd zijn er bezwaren. Ik woon al lekker dichtbij de natuur van Midden Delfland en het water.  Mocht ik een probleem hebben, kan ik met het openbaar vervoer. Is theater en bioscoop dichtbij. Fijne bibliotheken. Mijn huis met een laag energieverbruik. Vrienden en familie dichtbij. 
Maar dan irriteert het me weer, de benauwde ruimte, de grote hoeveelheid mensen.  Op zulke momenten, moet ik me weer realiseren, dat het is, zoals het is. Gewoon dat. 

'De ideale situatie'   bestaat niet.  Je hebt stadsmensen en buitenmensen.  Misschien ben ik van oorsprong wel een buitenmens, maar is de omgeving van nu nog steeds acceptabel.  

Zelfvoorzienend leven is mogelijk. Ook al op kleine voet.  Starten begint met een plant in een pot op je balkon of je tuin.  Klein beginnen en dan uitbreiden.  Op dit moment vind ik Zuinigaan met een budget van €35 voor boodschappen, zonder schoonmaakmiddelen al veel....
Het gaat niet alleen over geld.  Het gaat over smaak. De smaak van recht toe recht aan gekweekte groente en als je dat eet vlees. Het is heerlijk. Je smaak verandert. Dan gaat het om voor weinig geld genieten van ingrediënten.

De BBC startte een serie  'It is not easy beeing green'.  De eerste video vond ik niet, maar het is een leuke serie over de broers Dick & James Strawbridge met hun gezinnen, die in 2009 starten op hun eigen kleine farm.  (Alle youTube filmpjes)Meerdere boeken schreven de broers, over alle onderwerpen die te maken hebben met zelfvoorzienend leven.. Deze mensen zijn niet een beerje zelfvoorzienend. Nee, ze zijn het op alle onderdelen. Ook verdienen ze geld met hun terrein van zes hectare. Dat is een giga hoeveelheid voor Nederlandse begrippen.

Toen ze net verhuiisden, moesten ze nog hard werken om de hypotheek op te brengen en vooral af te lossen.  Een paar jaar later hebben ze alles op orde. Ze verdienen geld met hun 6 hectare.

2 opmerkingen:

  1. Die dromen,ik herken ze .En inderdaad het blijft bij mij bij bakken met groenten ,wat fruit, gebruik van regenput,zonnepanelen en verder simpel leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.