zaterdag, september 30, 2017

Bespaart afwasmachine tijd of ruimte

Dagelijks doe ik met de hand de afwas. Twee spoelbakken staan tot mijn beschikking. 
Behalve de afwas maak ik ook het aanrecht en gasfornuis schoon.  Ik was veel grote spullen af. 
Door de twee afwasbakken en de druiprekken en daarboven sleets geworden afdruipdoeken, ben ik snel klaar. Niet alleen de afwas, maar ook het aanrecht komt schoon. 
Smalle glazen en mokken worden na het afwassen nog even onder de kraan afgespoeld. 
De rest van de afwas zou ik ook moeten naspoelen. 

Nette kleine afwas
 zonder pannen


Vroeger in mijn vorige keuken had ik een afwasmachine. Ik gebruikte hem zelden. Samen deden we de afwas en droogden af. We zeiden regelmatig dat de afwas in dezelfde tijd gebeurde, terwijl de koffie doorliep. 

Al die pannen en schalen kunnen niet in de afwasmachine. Ik heb geen groot gezin, maar wel een grote afwas. 

Ik moet er niet aan denken om eerst het aanrecht leeg te maken en dan apart de pannen en schalen af te wassen. Na de afwas de machine leeg te ruimen en op te bergen. 

Aan tijd bespaar ik met mijn twee spoelbakken meer tijd dan met een afwasmachine. Zeker nu ik de afwas laat opdrogen. 


14 opmerkingen:

 1. Zo gaat het hier ook. Meestal is de afwas niet groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden een groot gezin en veel afwas. Toch wilde ik geen afwasmachine. Het samen afwassen was ook een sociaal moment, bijkletsen, even met zijn tweeën of drietjes. De afdroger mocht een muziekje uitkiezen en vaak werd het dolle pret.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet altijd dolle pret. Maar het is fijn als t weer schoon is.

   Verwijderen
 3. Ik vind de afwasmachine een hele fijne toevoeging, vooral sinds de kinderen die in en uitruimen. Wel een Miele die goed schoon wast en droogt. We hadden thuis ook een vaatwasser sinds de nieuwe keuken destijds in 1982. Toen was het wel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kinderen, vroeg beleerd is oud gedaan. Handig hoor. Na zoveel jaar ben je echt gewend.

   Verwijderen
 4. Ik zou niet meer zonder vaatwasser willen... wel kunnen. Heerlijk, nooit meer afwas op t aanrecht en in en uitruimen vind ik geen probleem. Zo lang ik ruimte heb in mijn keuken, zal er een vaatwasser zijn (mocht ie stuk gaan, dan moet er ook ruimte in de portemonnee zijn natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je eenmaal gewend bent wil je niet anders meer.
   Bij mij lukte het wennen niet zo.

   Verwijderen
 5. Sinds mijn kinderen alletwee de deur uit zijn (21 jaar geleden ging het laatste kind) heb ik een afwasmachine. Het was puur toeval maar dat wilden ze in die tijd nuet geloven 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb al jaren een vaatwasser, ik vind het heerlijk ook al ben ik alleen, mijn aanrecht wat maar klein is , is altijd leeg al tijdens het bereiden van de maaltijd kan ik de dingen die ik niet meer nodig heb al in de vaatwasser zetten zodat ik meer werkruimte heb, zou ik mijn vaatwasser niet hebben , dan zou de ene helft van mijn aanrecht al vol staan en had ik nog maar een klein stukje over om groente te snijden enz. omdat ik maar een hele kleine keuken heb met een klein aanrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dan heb je ook geen plek voor twee spoelbakken of zo. Ik heb een extra inbouwvriezer staan. Met een moestuin is dat heel belangrijk.

   Verwijderen
 7. Ik heb nooit een vaatwasser gewild, als je op tijd afwast is (2 of 3 x per dag) is het met een paar minuutjes gebeurd. Zo'n machine staat al gauw een uur of meer aan.
  Bij mij is de aanrecht ook altijd netjes leeg. Kopjes of een bordje tussendoor zet ik in het afwasteilje in het aanrechtkastje. De afwas op laten drogen is helemaal gemakkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lange tijd he, dat duurt een uur. Met open keukens hoor je dat geluid. Maar ik blij toch maar een keer per dag afwassen. Komt omdat ik alleen woon.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.