vrijdag, september 08, 2017

Duits brood!

Broodbijbel €17,50
Zo vaak dat de donkere broodjes wel gegeten worden, maar mijn brood niet. Dus vroeg ik maar weer eens aan een Duitse gast: 'Welk brood eet u dan het liefst?'. Het antwoord valt vaak al te voorspellen, het is Duits brood. 'Nederlands brood is veel te zacht',  hoorde ik in het Duits.

Net zoals ooit een Australiër liever havermoutpap wenste en blij was dat hij aan het eind van  zijn lange trip hier hard kon lopen.

Ik pakte de broodbijbel van Jennie Shapter er bij. Alle soorten brood die er op de wereld bestaan staan in dit boek. Ook het Duitse brood. Dit is een brood van een dertig urig gerezen rogge met water en een snufje karwijzaad en dat moet 30 uur gezet worden.  Ik haalde de 15 uur.

Ook moet er maar liefst 15 gram verse gist in. Ja, verse gist had ik niet, droge gist dan maar, twee zakjes.
300 ml lauw water, dat minder dan 27 graden moet zijn, anders slaat het gist dood.
280 gram roggemeel, 150 gram volkorenmeel, 150 gram ongebleekte meel van harde tarwe.
2 theelepels zout.  Het zout als laatste en het mag niet in contact komen met de gist.
Tien minuten kneden of in ieder geval vijf minuten in de kneedmachine.

Toen kwam het er als volgt uit te zien:
Ongebakken Duits brood

Gebakken met zonnebloempitten
Uit de Broodbijbel


Update: Ik moet nog meer oefenen. Het smaakte beter dan Nederlands brood, merkte ik.  Positief.
Het brood had langer in de oven gemoeten. De Kenwood mixer, had moeite met het deeg. Ik vond dat er te weinig water in zat, dus deed ik er nog wat bij.  Roggebrood is totaal anders dan gewoon brood. Kortom.  Een tweede zuurdesem is in de maak.  Haal ik verse gist. Het volgende brood wordt groter en gaat in een bakblik.  Heb ik voortaan dit brood in voorraad.


4 opmerkingen:

  1. Ik bak meestal met één derde rogge. Zal dit ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Benieuwd naar jouw brood. Schrijf je er over? Benieuwd.

      Verwijderen
  2. Leuk dat je je zo inspant voor je gasten.
    Hoe smaakte je Duitse brood?

    Groet, Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor verbetering vatbaar. Ik heb nu weer desem in wording staan.

      Ik vind bakken leuk. Een uitdaging. Wordt vast beter.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.