dinsdag, september 19, 2017

Het boek 'Leven van de Lucht' door Gerhard Hormann Over het basisinkomen
Link naar Bol.com
Veel van wat de politiek nu doet is morrelen aan het bestaande stelsel dat in zijn voegen kraakt en op lemen voeten wankelt. In de kelder staat een stokoude Cv-ketel die onheilspellende geluiden maakt, terwijl er ook zonneboilers te koop zijn. Bereik je met een basisinkomen niet de beloning die het gevolg is van je inspanning, maar het begin van je inspiratie.
Gerhard keert zichzelf een maandelijks basisinkomen uit van duizend euro gespaard geld. Hij heeft genoeg geld vergaard om dit vijf jaar lang vol te houden.
Zijn vrouw verdiende met twee dagen werken ook duizend euro. Beiden hebben, of liever gezegd hadden, een even hoog aandeel in de gezamenlijke lasten van het vierkoppige gezin.
Het sparen zit de Hormannen in het bloed. Zo betalen ze maandelijks alle uitgaven met die gezamenlijke inkomsten, maar alle extra inkomsten sluizen ze rechtstreeks door naar de spaarrekening. Dat soort sparen kennen wij allemaal, bijvoorbeeld met kleine bedragen, zoals je de maandelijkse termijn van je energierekening bewust hoger laat zijn. Wat je dan terug krijgt is een leuke meevaller....
Het boek behandelt het volledige eerste jaar van het leven van een basisinkomen. Na iedere paar hoofdstukken is er een overzicht van wat er aan geld in komt en wat er uit gaat. Het investeringsinkomen komt af en toe wel voor in de tekst, maar niet in het regelmatige terugkerende financiële overzichtje  voor.

Basisinkomen is een actueel onderwerp. Waar Gerhard met zijn eerste non-fictie boek: Hypotheekvrij veel mensen wakker schudde om aflossingsvrije hypotheken af te gaan lossen, is dat nog niet bij iedereen gebeurd. Afgelopen week meldde de media dat veel 50+ in de problemen kwamen doordat zij nog steeds hun aflossingsvrije hypotheek niet hadden afgelost!
Basisinkomen zou een einde kunnen maken aan de toeslagen. Een eenvoudiger systeem dat de overheid minder geld kost. Tegelijkertijd zou het de staat meer macht geven over burgers. Het maakt mensen afhankelijk van subsidies. Anderen zeggen dat in de toekomst niet voor iedereen een baan kan hebben en dat een basisinkomen een goede aanvulling is op het inkomen. 

Wat het boek leesbaar maakt zijn de duidelijke simpele bevindingen van Gerhard. Een voorbeeld geef ik hier:
Inmiddels heeft hij bij zijn eigen Kamer van Koophandel een inschrijving als ondernemer en betaalt hij minder belasting over zijn bijverdiensten en royalty's dan toen hij in loondienst was. Hij filosofeert over de verschillen met zijn inkomen in loondienst en wat hij nu als ZZP-er aan de staat afdraagt. Omdat hij non-fictie schrijft en journalist is en nu ook freelancer mag hij de gewerkte uren, wanneer hij  's morgens de kranten leest, met een notitieboekje er naast ook als uren rekenen. Op die manier komt hij riant aan zijn zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die aan de 1225 gewerkte uren per jaar komt. Hij vindt dit opvallend, want zelf  heeft hij het gevoel dat je pas echt ‘werkt’ wanneer je elke dag om zeven uur op je fiets stapt met een lunchpakket onder je bagagedrager en niet, wanneer je pas een uur later de krant uit de brievenbus vist en die uitgebreid gaat zitten lezen.
Deze manier van schrijven maakt het boek het lezen waard. De economie is nu booming. Dat merk je overal aan. Werk in overvloed zou je zeggen.
Mogelijk staan in de toekomst teveel mensen aan de kant door voortschrijdende automatisering en bezuinigen, dan is een basisinkomen een uitkomst.
Grote kans dat in een paar jaar er al niet meer over gesproken wordt, maar dat al meerdere mensen een dergelijk inkomen hebben!

13 opmerkingen:

 1. Ik weet niet wat het met basisinkomen te maken heeft, maar het is inderdaad een goede tip: als ik ZZP'er zou worden, dan moet ik dus ook een functie definieren die "nadenk/researchtijd" nodig heeft. Op deze manier kan ik nadenken terwijl ik op de fiets zit en dit gebruiken als zelfstandigenaftrek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop,dat het boek snel via de bieb te lezen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als we dit op grote schaal doen dan gaat de zelfstandigenaftrek worden afgeschaft en gaan de zzp-ers ook belasting betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zzp-ers missen WW en Arbeidsongeschiktheidstoeslag, bouwen geen pensioen op. Misschien goed om rekening mee te houden.

   Verwijderen
 4. Ik snap eigenlijk ook niet zo goed wat dit met (de zeer interessante) discussie over het basisinkomen te maken heeft. En wat ik ook nooit snap aan Gerhard Hormann: hij heeft het steeds over zichzelf 1000 euro uitkeren, maar hij verdient ook nog gewoon geld met zijn boeken en zijn blog. Sterker nog, met die enorme rij aan boeken is hij een behoorlijke productieschrijver.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus eigenlijk had het boek "leven van de zelfstandigenaftrek" moeten heten :-)

   Verwijderen
  2. Onjuist. Graag goede positieve opmerkingen. Lees het boek.

   Verwijderen
  3. @Project Lonica, er staat zoveel meer in het boek. Het basisinkomen bestaat eruit, dat iemand een inkomen krijgt en daarnaast dingen kan doen waarbij aan de maatschappij wordt bijgedragen, fijn is het dat dit geld oplevert, anders is het na vijf jaar afgelopen.
   Kijk naar Mr. Money Mustache. Vroeg gepensioneerd, betaalt zichzelf uit en verdient toch een bovengemiddeld inkomen. Leeft verder matig.


   Maarten 't Hart bijvoorbeeld is een zuinigerd. Hij schrijft, en heeft een boerderij. Voor zichzelf zuinig, voor anderen gul.

   Verwijderen
  4. De zelfstandigenaftrek was in 2017 E7280,-. Vergelijk dat met die E12000,- die hij zichzelf jaarlijks uitkeert.

   Verwijderen
  5. Van zijn als particulier gespaarde geld.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hormann vertelt de helft,tweede huis in verhuur en ondernemer spelen , allemaal propaganda

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.