woensdag, september 06, 2017

Het jaarlijkse mediacircus rond de zorgverzekering

Vandaag werden we alvast geïnformeerd over de hoogte van het eigen risico. Hoger wordt die natuurlijk. Deze stijgt met €15 tot €400 per jaar.

DSW zal vermoedelijk de zorgverzekering verhogen met plusminus €40. Ik neem aan dat dat ook per jaar is.  Ik vond de verhoging vorig jaar best fors.  

Totale verhoging zal €55 dit jaar zijn voor de basisverzekering.  Ik ben benieuwd naar de prijzen voor tandartsen en mondhygienisten. Dat is wat bij mij altijd veel geld kost. Ik ben blij dat die prijzen vast staan.
Het kan natuurlijk altijd dat ik een ongeluk krijg, of ernstig ziek. Je weet nooit. Maar als alles zo gaaat als nu dan ben ik hooguit €30 kwijt aan bloedcontroles plus de basisverzekering. De pech is, dat mijn inkomen niet hoger wordt, hooguit lager door de inflatie. Mijn inkomen is nu ongeveer 60% lager dan toen ik werkte. Ik heb nog slechts 40% aan netto inkomen over. 

Ik vind het nieuws over de zorgkosten enorm opgeklopt.  Tuurlijk wilden CDA en CU voordat wij gingen  stemmen voor de tweede kamer verkiezingen, begin dit jaar, de zorgpremies sterk verlagen.  De verkiezingen zijn achter de rug. Er is nog geen kabinet!  Ze kibbelen als een stel kinderen, zo lang als het duurt.  Het kabinet is geen afspiegeling van de verkiezingsuitslag.

Wij hebben gestemd, of ook niet gestemd, en vervolgens doet de politiek veel anders na de verkiezingen. Dat irriteert. Het gevoel overheerst dat er njet geluisterd wordt naar de bevolking. Als we nu weer zouden stemmen, is de verkiezingsuitslag weer totaal anders. Logisch.

Update 8-9-2017:
Voor de verkiezingen zeiden de politieke partijen er dit over:

12 opmerkingen:

 1. Ik heb geen illusies over de verkiezingen. Ze beloven het ene en doen het andere, is het ooit wel eens anders geweest. Het hemd is nader dan de rok dus ik heb het gevoel dat ze toch vooral voor zichzelf zorgen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje geloof ik daar nog wel in. Er zijn veel partijen. Lastige democratie.

   Verwijderen
 2. Ik heb er zelf enorm veel nadeel van, en toch stoor ik me ook aan het circus om de zorgkosten.

  Ja, ik ben 100% arbeidsongeschikt en het kost mij inderdaad veel geld. Maar het houdt me ook in leven, en ik heb begrepen dat mijn zorgtoeslag ook flink omhoog gaat. Het zij dus zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan maakt het voor jou eigenlijk weinig uit, als ik het zo lees. Ik geloof dat heel veel mensen zorgtoeslag ontvangen.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk maakt het wel uit, dat schrijf ik toch ook? Ik ga nu van 200 euro per maand aan zorgkosten naar 250, dat is nogal wat op een arbeidsongeschiktheids uitkering.

   Maar ik wil graag in leven blijven, en dat is geld waard.

   Verwijderen
  3. Dat is €600 per jaar. Dat is best veel. Zien hoeveel je zorgtoeslag omhoog gaat.

   Verwijderen
  4. Ja, ik ben ook benieuwd.

   Misschien valt het mee. Ik laat me hoe dan ook het hoofd niet gek maken.

   Verwijderen
 3. Het overstapcircus, wat kost dan dan wel niet. Daar zouden ze goed op kunnen besparen.
  Als de verhoging 40 euro per jaar is (ik zit inderdaad bij DSW) dan is het nog te overzien. Ik had de indruk dat het veel meer zou worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook. De aanvullende verzekeringen voldoen niet voor mij. Ik ben daar verzekerd, omdat er geen adders onder het gras zitten bij de basisverzekering. Als ik een enge ziekte krijg, dan kan ik bij hen wel in het buitenland behandeld worden.

   Verwijderen
  2. Het overstapcircus kost 250 miljoen.

   Verwijderen
 4. Zou het weer net als vorig jaar zijn? Een grote verhoging aankondigen. Iets minder verhogen in werkelijkheid. Dan zegt iedereen "Het valt mee".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dat. Daar heb ik niet eens stil bij gestaan. Dusss.... afwachten maar.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.