donderdag, september 07, 2017

Inspiratie om zelf brood te bakken haal je op Facebook

Met Consuminderen let je niet alleen op de centen bij voeding. Maar als je lekker wilt eten en je consumindert, dan betekent dat altijd werken.
Nooi meer gekocht gesneden voedsel. Geen pakjes en zakjes. Een uitgebreide sortering aan kruiden. Meel en bloem in voorraad thuis.  Je eigen brood bakken.  Het kost oefening, maar dan heb je ook wat. 

De facebookgroep 'Thuis brood bakken' doet me watertanden. Wat een feestelijke brood creaties. Veel zuurdesembroden en broodjes. Lekker.
Voor een starter om een zuurdesembrood te laten rijzen, ben je de eerste keer zeven dagen bezig. Zeven dagen!  Dat is wat anders dan even naar de winkel rennen en een brood kopen.

Vervolgens moet een beetje zuurdesembrood bij de eerste rijs acht uur rijzen!  De tweede rijs duurt dan nog slechts zes uur.....

Zouden ze dat ook zo lang doen bij de bakkerijen?  Nou nee, daar weten ze wel wat op. Beetje zuurdesem en dan gewoon gist. Het brood krijgt dan toch het uiterlijk van een zuurdesembrood, maar niet de smaak.

In deze facebookgroep 'Thuis brood bakken', komen niet alleen zuurdesembroodbakkers voor, maar ook, beginnelingen met hun broodbakmachine resultaten en vragen.

Ik bak al lang mijn brood zelf, en ik koop ook wel brood. De afbakbroodjes van Aldi zijn nu favoriet bij mij. Ze zijn lekkerder en beter dan die goedkope dingen van Lidl enz.  Lekker makkelijk. Voorraad.  Afgelopen week pakte ik de voorraad uit, terwijl een buurvrouw bij mij aan tafel zat.  Ze zag de hoeveelheid en vertelde me, dat die nog maanden bewaard konden worden.  Tja. De voorraad was maar voor anderhalve week. 

Enfin, wil je inspiratie hebben voor het bakken van brood, meld je aan bij de facebookgroep 'Thuis brood bakken'.

6 opmerkingen:

 1. Het is alweer jaren geleden dat ik mijn eigen brood bakte. Het gaat wel een beetje kriebelen door deze post!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kriebelen is al heel wat. Huishouden is niet voor iedereen weggelegd. Ik vind het heel goed wat jij met je gezin in de achterhoek doet.

   Verwijderen
 2. Zelf bak ik sinds eind vorig jaar of begin dit jaar mijn eigen brood. Het is wel op basis van kant en klare mixen en behulp van een broodbakmachine. Die broodbakmachine is een afdankertje van mijn schoonouders. Hierdoor ben ik van €2,10 per brood per week naar €1,89 per mix gegaan. Deze mix is goed voor twee broden. Al met al een prima besparing en ook nog eens lekkerder en gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed.Zo is iedereen bezig. Ook ik heb de kant en klare mixen van Lidl wel geprobeerd. Ik woon in de buurt van molens. Bovendien ben ik al zo lang aan het consuminderen.

   Hoofdzaak is dat jij lekker brood zelf bakt. Het levert gewoon geld op.

   Verwijderen
 3. https://www.youtube.com/watch?v=VQXIwRTDqgE&index=7&list=PL637E28277248F67C Er komt een heel makkelijk broodrecept voor in deze video.

  Ophetleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke blogs zijn dat. Aan het begin van het filmpje, bij het regenwaer en de wasmachine, dacht ik: 'ga je huis verven'! Later dacht ik, wat hebben die mensen het druk met hun zelfvorozienend leven. Leuke kippen, goede composthoop, droogoven. Super.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.