donderdag, september 28, 2017

Oogstfeestje

Al weer nodigde ik een deel van de meest dichtsbijzijnde familie uit  op een oogstfeestje. De tuin moet een stuk leger. Ik kan nog steeds nog maanden vooruit met oogsten. Dat moet ook. Want ik wil natuurlijk ook in de winter van de tuin eten. Groenten uit de vriezer zijn ook prima, maar rechtstreeks oogsten vanaf de grond is wel zo prettig.  Veel lekkerder.

Omdat ik deze winter heel lang op vakantie ga, zal ik ook minder uit de moestuin eten. Volgend jaar teel ik winterpostelein, rucola, sla en spinazie in de kas. Maar dit jaar kan dat niet.

Onze roots liggen in de glastuinbouw en als kind aten we heel veel groenten uit eigen bij het huis gelegen moestuin. Mijn broers en zussen herinneren zich dat en komen graag.

Vooraf schonk ik thee en gaf ik instant koffie, die iedereen naar behoefte kon drinken. Gisteren kwamen zeven mensen oogsten. Het moet gezegd, onkruid wieden wordt het niet.

Ze oogstten, witte kool, bieten, knolselderij, pastinaak, peen, Nederlandse en Italiaanse kroten. De savooie kool lieten ze staan.  De laatste tomaten werden geoogst.

Binnenkort gaat het teveel aan savooie kool naar de dichtsbijzijnde belevenis boerderij.  Mijn één na oudste broer deelde twee volle emmers met buiten gegroeide Boskoopse druiven uit. Deze druiven zijn niet geënt.

De spinazie heb ik nu opgeruimd. Nog drie soorten bladgroenten, zoete aardappelen, aardperen, knoflook en winterrogge staan in eigen tempo groot te worden. 
Half december ga ik alles omwoelen met de woelvork.

Kortom, ik voel me rijk op de moestuin met het mooie uitzicht. Alleen heb ik één probleem. De scloot is uitgebaggerd. De sloot zat vol met heriemakende kwakende kikkers. Padden waren er volop.  Ik had weinig slakken. Echt geen slakken.
Nu is het stil. Met het uitbaggeren en verbreden van de sloot, moeten veel kikkers het leven gelaten hebben. Nu is het vol met slakken. Vieze vette dikke slakken.
Ik had de combinatie niet zo gelegd, tussen het gekwaak en het ontbreken van slakken. Te laat. Had ik maar, o, had ik maar, denk ik.  Het is nog niet te laat. Ik hoop dat ze terug komen. 

3 opmerkingen:

  1. Balen zeg dat je nu alsnog slakken hebt!

    Maar superlief dat je anderen zo laat delen in je oogst.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor je het weet zitten er weer volop kikkers en padden in en bij de sloot. Dat heb ik al zo vaak meegemaakt maar ik blijf het altijd een "wonder" vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.