woensdag, oktober 18, 2017

Als je niet kunt wachten op je AOW

Als je niet kunt wachten op je AOW, dan zijn er een aantal overbruggingstactieken die je kunt doen.

Als je in loondienst werkt, dan bouw je pensioen op via je werkgever. De pensioenregelingen sluiten aan bij de ingangsdatumv an de AOW. Dat blijft ook zo als de AOW leeftijd stijgt.
Vrijwel elke pensioenregeling biedt de mogelijkhedi om rond je 60e je pensioen te laten ingaan. Als je met pensioen gaat, terwijl je nog geen AOW krijgt, valt je inkomen waarschijnlijk tegen. Dat kun je vrijwel altijd opvangen door de eerste jaren te kiezen voor een hogere pensioenuitkering. Het pensioenfonds keer dan een hoger pensioen uit totdat je AOW krijg. Zodra je AOW hebt, krijg je een lagere pensioenuitkering. Dat betaal jezelf, want het komt uit je eigen pensioenpotje. Maar omdat de hogere uitkering tijdelijk is, vallen de financiële consequenties voor de rest van je pensioen vaak mee. Je kunt bij je eigen pensioenfonds vragen wat dit financieel betkent.

Deeltijdpensioen kan makkelijker. Je gaat bijvoorbeeld op je 62ste twee dage minder werken. Dan verdien je minder, maar dat compenseer je door over die twee dagen alvast pensioen te laten uitkeren.

Als je ZZP-er bent, dan moet je je pensioen zelf regelen. Er zijn allerlei fiscale faciliteiten om pensioen op te bouwen.
Je kunt banksparen, meedoen aan een zzp-pensioenregeling, een lijfrente afsluiten of gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve. In al die situaties trek je het bedrag waar het omgaat af van je winst, zodat je er nu geen belasting over hoeft te betalen.  Het nadeel van banksparen is dat je het tot je 67ste moet vastzetten. Je kunt er niet eerder bij.
Als je vroeger in loondient hebt gewerkt kun je bij dat pensioenfonds informeren of er geld te halen valt.

Gewoon sparen voor later kan ook. De AOW voo alleenstaanden is €1100 per maand. Wil je dat AOW gat zelf opvangen dan heb je zon €26.400 nodig. In tien jaar tijd kun je dat bij elkaar sparen door maandelijks €220 opzij zetten. De rente is buiten beschouwing gelaten.

Beleggen voor je pensioen kan als je 40 bent en als 50-er ook een beetje, maar als 60-er niet mer. Immers, je moet voorzichter zijn met je geld, naarmate je geen kans meer hebt om een eventueel verlies op te vangen.

Uiteraard kun je eerst je hypotheek aflossen, of goedkoper gaan wonen alsof je een starter bent op de woningmarkt, Je kunt kamers in je huis verhuren, permanent of als Airbnb. Je kunt je auto weg doen of kijken of je andere uitgaven scharppen.  
Met een afgelost huis kun je als stel rond komen met €1800 per maand, inclusief een simpele auto voor de deur. 

3 opmerkingen:

 1. Ik ga niet wachten op de AOW. Het plan is om over 4 jaar te stoppen met werken. Ik ben dan 62 jaar en zou ongeveer 6 jaar moeten overbruggen tot het tijdstip dat ik AOW krijg. Met 20.000 euro per jaar zou dat moeten lukken als alleenstaande. Gedurende de overbruggingsperiode kan ik waarschijnlijk al op het moment dat ik 65 jaar wordt al een stuk pensioen opnemen en een lijfrente in laten gaan (samen zo'n 1.000 euro bruto). Sinds een paar maanden ben ik ook hypotheekvrij, dit scheelt 300 euro per maand. Wel blijft de bijdrage aan de VvE omdat ik in een appartement woon. Er moet nog wel gespaard worden om dit te bereiken maar het is een mooi doel. Als ik kan stoppen op mijn 62e heb ik 45 jaar gewerkt, dat is lang genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. overbruggingslijfrente heb ik ook. Blij mee. Vanaf mijn 63e. na een tijd sabbatical kun je dingen doen die geld opleveren.

   Verwijderen
 2. Ik ben 52, en zodra mijn appartement is afbetaald in 2020, ga ik 24 uur per week werken. Ik heb dan nog wel VVE kosten en andere vaste lasten, maar veel minder dan met een hypotheek erbij.
  Wanneer ik helemaal stop hangt af van mijn plakband pensioen, maar hopelijk zodra ik 62 ben.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.