vrijdag, oktober 13, 2017

Boek Schaarste

Vandaag wilde ik een fantastisch review weggeven over het boek Schaarste.  Er staan dingen in, waar ik wat aan heb. \Gerhard Hormann spreekt over dit boek in zijn laatste boek ':Leven van de lucht'.
Maar ja, schaarste. Ik heb altijd wel ergens schaarste. Dat geeft stress.
Stress kan gevaarlijk zijn, wanneer het teveel is.  Een beetje stress is prima. Een middenweg tussen teveel en te weinig stress is niet eenvoudig.

Afgelopen week heb ik schokkende ervaringen over de financiële achterstanden bij mijn vrijwilligerswerk van de watersportvereniging ontdekt.
Te veel en te hoge verwachtingen. Ik zou meer een realist moeten zijn dan een optimist. Dat maakt dat ik altijd de juiste beloftes doe en de juiste hoeveelheid door mij aangegeven tijd kan waarmaken. Ik leer. Negentig procent kom ik na. De tien procent die ik niet kan waarmaken, daar word ik op afgerekend.

Het boek schaarste zal ik nog vele malen moeten herlezen. Immers in tijden van overvloed moet ik bufferen.
Als ik geen deadlines heb, dan moet ik juist zorgen dat alles klaar staat. Nooit stress.  Met geld gaat dit precies hetzelfde. Als ik weinig geld heb, doe ik zuinig. Als ik meer omzet en verdiensten heb, doe ik minder zuinig.

Ach had ik dit boek maar meer ter harte genomen.

' In tijden van overvloed, buffer je voor slechte tijden'.

Gelukkig doe ik dat al heel lang. Het zit in mijn genen. Toch merk ik dat de omgang met mensen die fulltime werken en een bijbehorend inkomen hebben het niet gemakkelijker maken om de zuinige koers te blijven volgen.

Het zijn allemaal dingen waardoor ik van het smalle rechte pad, consuminderen af dwaal.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gelezen en vond het een boeiend boek. Voor mij persoonlijk ook goed voor bepaalde vooroordelen die ik had over arme mensen. Soms is het handig om te lezen dat de wereld toch anders in elkaar steekt dan je zelf had bedacht. Ik heb er weer wat van geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut.
   Voor mij is het goed om stil te staan bij tijd. Dat je tijd verspilt met van alles, terwijl de deadline nadert.

   Verwijderen
 2. Misschien ga ik het wel kopen. Als weer wat buffer heb.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.