zaterdag, oktober 21, 2017

Een 60-jarige die bewust kleiner ging wonen

De alleenstaande 60-jarige Paul werkt als zelfstandig adviseur. trainer en coach. Hij verdient minder dan modaal. Hij vertelt over hoe het zo gekomen is.

Geld is niet belangrijk voor hem. Hij kan met weinig geld toe. Het is een interessante puzzel om te kijken of zijn auto weg an. Dat scheelt een paar honderd euro per maand. Voorlopig heeft hij die auto nog, maar als het moet neemt hij de fiets of het openbaar vervoer.

Ook oudere zzp-ers komen moeilijker aan opdrachten. Zijn inkomen bleef achter bij zijn uitgaven. Hij heeft zijn lasten naar beneden geschroefd, op zijn manier. Het was niet genoeg. Hij bleef interen op zijn vermogen.
De abonnementen en goede doelen opgezegd. De kosten voor telefoon en energieleveranciers vergeleken en verminderd.

Nu verhuurt hij zijn huis via Airbnb voor een jaar aan expats. Hij woont inmiddels in een tuinhuisje in een tuinpark. Het huisje is 18m2 groot. De ruimte valt hem alles mee. Hij bevalt hem uitstekend en heeft alles bij de hand  Hij blijkt minder nodig te hebben dan gedacht.

Mocht zijn inkomen opeens omhoog gaan, dan gaat hij in de winter warm in zijn grote huis wonen. Het wonen in een tuinhuis is koud.

Nu zijn inkomen kleiner is, gaat hij minder vaak uit eten. Eet gezonder, want eet minder vlees. Neemt lifters mee via blablacar als hij naar zijn zus in Spanje op vakantie gaat.
Momenteel merkt hij dat de economie en zijn persoonlijke economie verbetert. Hij krijgt meer opdrachten.  Als de nood echt aan de man komt, verkoopt hij zijn grote huis.

2 opmerkingen:

  1. We kunnen ook met minder toe, we hebben allemaal te veel en dat moeten we allemaal onderhouden.
    De mens is een verzamelaar van heel lang geleden uit maar nu hoeven we geen voedsel meer te verzamelen dus verzamelen we spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Best slim! Z'n huis verkopen had hem misschien meer problemen opgeleverd, dus zo is het even bikkelen, maar houd je alles misschien betaalbaar en te overzien.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.