maandag, november 20, 2017

De capuchino uit de perculator en melkopschuimer

Gisteren las je dat ik bij Mc Donalds regelmatig voor 65 cent een capuchino dronk.  Vijf jaar lang dronk ik helemaal geen koffie. Ik volgde het Moerman dieet met succes.
Ik durfde er nog niet aan te denken om thuis voor mezelf koffie te zetten. Het hek zou van de dam raken.  Slecht die koffie.

Ik dronk regelmatig bij Ikea via de familycard een capuchino.  Maar ik kreeg het ook steeds drukker met het vrijwilligerswerk voor de watersportvereniging.

Ik kocht bij Kookpunt een perculator en bij een koffiezaak in Delft gemalen koffie. Bij de boer kocht ik altijd al karnemelk, nu kwam daar een liter gewone melk bij. Rechtstreeks van de weidekoeien.

Ik rekende nog eens en ondanks de goedkope koffie van Ikea  en McDonalds heb je natuurlijk altijd voordeliger koffie als je ze zelf maakt. Als je één stap hebt gezet, en de speciale Delftse kleine koffiezaak gesloten is op de door mij gewenste tijd, kwam ik er bij toeval achter dat Ikea ook gemalen perculator koffie verkoopt. Blikje en lange lepel van de kringloop verder, had ik alles in huis voor perfecte koffie.


Na wat beginnersfouten, weet ik het nu goed.  's Morgens terwijl ik in de keuken bezig ben, zet ik op het kleinste pitje de perculator. Water tot net onder het ventiel. De koffiefilter niet helemaal gevuld, maar voor 3/4e vol is ook goed.
Op de linker grote plaat de boerenmelk, die daarna in de melkopschuimer van Xenos gaat en getest is als heel goed (en goedkoop)

De perculator beslist niet op de grootste pit zetten, want dan kan de koffie gaan koken. Gekookte koffie is bah.  Ik zet het gas uit, wanneer de koffie niet vlot meer doorloopt en er voldoende is.

Als alles klaar is, giet ik de koffie voor 1/3e in twee mokken. Dat niet alle koffie er uit is, is niet belangrijk. Belangrijk is goede koffie.   De onderste koffie daar zit meestal iets van koffiedrap in.
De melk in de melkopschuimer. Weer 1/3e gewone melk. Daarna de schuimkraag melk.
Niet alle gekookte melk uit de melkopschuimer gaat op. Dat kan ook niet, want je krijgt pas schuim als je speling hebt.
Met een lepeltje eventueel doorroeren. Heerlijk.

Nu ik langer de Ikea koffie gebruik, moet ik zeggen dat de koffie van de Delftse speciaalzaak lekkerder was. Wanneer ik in de buurt ben, de winkel geopend is en mijn Ikea koffie op, ga ik beslist daar halen.

Ik vind het heerlijk om 's morgens op mijn akkertje de koffie te drinken en aan tafel de kranten te lezen.  Wat een genot.

11 opmerkingen:

 1. Een leuk stukje over koffie, maar je hebt op 28 oktober iets geschreven over cappuccino bij de McDonalds. Dat noem ik niet gisteren, maar ruim 3 weken geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is er een reden dat je het Moermannen niet meer doet?
  Verder natuurlijk prima om smorgens een rust en genietmoment te hebben.Zelf vind ik koffie na het warm eten ook erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wegens succes, de leverwaarden zijn goed. Dus kan ik, wil ik genieten. Het dieet zelf was geen ramp, maar nu mogen de teugels losser.
   Ik blijf uiteraard op de bloedwaarden en voeding letten.

   Verwijderen
 3. Leuk om je tips over koffie uit de perculator te lezen. Ik heb ook zo'n ding, maar tot nu toe heb ik er alleen veel te sterke en bittere koffie uit gekregen. Toch nog eens opnieuw proberen met wat minder koffie en niet alles er uit schenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook. Halve internet afgezocht. Het is echt langzaam zetten. Vooral niet laten koken. Kleine pit. Ik kijk vooral of er nog ruim koffie doorstroomt. Is het genoeg, dan is het genoeg,

   Wil je tot het allerlaatste laten doorlopen, dan is dat verkeerde zuinigheid. Koffie gaat koken, of je krijgt koffiedrap in je koffie.

   Verwijderen
 4. Dat lijkt me ook een fijn begin van de dag! Wat leuk om te lezen hoe jij je koffie brouwt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet of je gevoelig bent voor caffeïne, maar door koffie in een percolator (en geen perculator) te zetten komt door het zetproces (hoge druk en erg hoge temperatuur) veel meer caffeïne in je koffie dan normaal.

  Geniet van je cappucino!

  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik denk niet dat ik erg gevoelig ben. Maar ‘s morgens na het ontbijt is een mooi moment.

   Verwijderen
 6. Ik gebruik al jaren een pruttelpotje. Ik heb 6 maten staan, maar de 2,5-kops en de 6 kops gebruiken we toch het meest. En het is de beste koffie waarmee ik wakker word. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.