maandag, november 06, 2017

Meer mensen verkopen zonder makelaar hun eigen huis

Hoe doen ze dat, zelf makelaartje spelen?   De courtage van een makelaar ligt rond de 1,5%. Dat is best fors. Wat zijn de voor- en de nadelen?

Voordelen
Er is veel informatie te vinden op internet
De Vereniging Eigen Huis geeft veel gedegen informatie
Voor €300 euro zet je zelf je huis op Funda
Zelf doe je de bezichtigingen, onderhandelingen en de koopakte.
Je kunt veel vertellen over de buurt.

Nadelen:
Bij bezichtigingen  moet je zonder emoties verkopen. Jij wilt verkopen. Spreek met je partner af, wat je wel of niet aanprijst.
Weet goed wat de verkoopprijs is en verkoop vooral voor de juiste prijs. Schakel je emoties uit, als de koper zegt, dat ze het huis eigenlijk niet kunnen betalen. Adviseer ze naar een andere woning om te zien. Tot nu wordt goed verkocht. Wat de invloed is van de dividendheffing op de vastgoedmarkt is tot nog toe niet duidelijk.5 opmerkingen:

 1. Het bespaart je toch al snel een hoop geld! Zeker als je een huis hebt waarbij je een snelle verkoop verwacht, kan het de moeite waard zijn dit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het alleen doen als ik al wat ervaring heb met huizen verkopen. Niet als ik voor het eerst ga verkopen. Het scheelt inderdaad wel veel in de kosten, maar als je fouten maakt kan dat je ook veel geld kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit snap ik - als Belg zijnde - niet zo goed ? Wij hebben ons huis destijds gewoon zelf verkocht. Dit heeft ons geen cent gekost ... Er zijn verschillende funda waar je het huis GRATIS kan aanprijzen. Vervolgens afspraken maken en rondleidingen doen. Binnen een week was het achter de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1,5% is gelukkig wel een wat ouder tarief. Anno nu zijn de tarieven all-in wat lager. Vergis je niet in je plichten als verkoper en de complexiteit van een koopakte. Je kunt jezelf aardig bezeren op dat niveau.

  Ik heb zelf jaren vastgoed-ervaring. Kort geleden kochten wij een nieuw huis met een verschrikkelijk slechte B-makelaar die veel fouten maakte. Gelukkig heb ik zelf kennis van zaken en heb ik korte metten met zijn praktijken kunnen maken. Zeker bij oudere huizen en bijzondere constructies in het eigendomsbewijs: wees voorzichtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat Suzanne zegt, als ik een makelaar in de arm zou nemen, zou dat met name vanwege het juridische deel van de koop zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.