dinsdag, juni 26, 2007

€urodrilboek


Het €urodrilboek leende ik bij de bibliotheek. In mijn woonplaats is het niet in de bibliotheek verkrijgbaar, maar voor 5 euro meer, ben ik ook lid in dezelfde naburige grote stad, waar vanavond of morgen het nieuwe restaurant van Herman den Blijker wordt geopend en het nu een drukte van belang is.

Enkele tips uit het boek wil ik hier weergeven:

Hij adviseert om bij het starten met consuminderen, eerst een bibliotheekpas en een kleine organizer van een paar tientjes te kopen.
De organizer gebruik je om al je boodschappen met de prijzen, de hoeveelheid en de winkel waar je het hebt gekocht in te vermelden.


Is een artikel de helft lager in prijs is en je gebruikt dit artikel altijd, dan koop je daar een grote voorraad van.
Dit levert meer geld op dan geld op je spaarrekening, aldus de schrijver van dit boek.


Voor de aanschaf van een product van meer dan € 50,- ga je eerst op mintens drie plekken, desnoods incl. het internet gaat vergelijken. Ook daar gebruik je ook de organizer voor.


Je start met het organiseren van je administratie, je sorteert en zorgt voor ordners.

Ordners voor: bankafschriften, creditcard(s), Pensioen / verzekeringen, werk (alle officiële papieren over reorganisaties, functioneringsgesprekken enz.), diploma's getuigschriften enz., een voor ieder kind, ordner voor facturen.

Je gaat vervolgens kijken waar je vaste lasten/uitgaven naar toe gaan. Ieder gezinslid mag bijvoorbeeld 1 abonnement.
Je vergelijkt ieder jaar de kosten voor je verzekeringen. Je kijkt ieder kwartaal welke spaarrekening beter is, bij meer dan 0,2% meer spaarrente ga je switchen. Iedere 10 euro is meegenomen.

Je schaft een geldkluis aan voor de officiële papieren, zoals paspoort, waardepapieren, biljet van €100,-, dierbare foto's en een rampenCD met alle belangrijke gegevens van polissen, telefoonnummers enz. enz.


Maak een weekmenu, liever nog een maandmenu, zodat je nog voordeliger kunt shoppen.


Autorijden doe je het voordeligst met een auto die kleiner is en al 5 jaar bestaat. Deze auto verkoop je niet, maar rij je helemaal op. De sloop mag hem hebben.


Dit zijn de eerste beginselen voor het consuminderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...