vrijdag, juli 20, 2007

Als je werkgever niets doet tegen klimaatverandering, moet je ontslag nemen.

Deze vraag kreeg ik afgelopen week voorgelegd.

Zou ik ergens gaan werken waar het geen rekening wordt gehouden met het milieu vraag ik me af?

Ik zou zeker niet gaan werken waar de activiteiten die daar ontwikkeld worden niet binnen mijn principes vallen, dan denk ik aan kinderarbeid, onvoldoende bescherming voor de werknemers, maar ook het dumpen van giftig afval in plaats van naar de reiniging brengen.

Ik herinner me een voorval van Greenpeace dat zij per ongeluk minder dan een liter olie hadden gemorst in de haven van Rotterdam. Ze gingen zichzelf aangeven en namen een fles met de verontreiniging daarin mee. Het was niet eenvoudig om de aangifte rond te krijgen.

Ik herinner met een geval in de Rotterdamse haven, waarbij verontreiniging direct in het oppervlakte water werd gestort. Nooit zou ik bij dat bedrijf willen werken.

Ik herinner me een excursie naar de Shell in Pernis, waarbij een oliescherm in hun havengebiedje lag. Er was gif gelekt, maar dit werd via het oliescherm mondjesmaat prijs gegeven aan het water, zag ik. Meestal wordt gifitg afval weggehaald, nadat er een oliescherm omheen is gelegd.
Dat kan natuurlijk gebeuren bij een groot bedrijf. Mooier vind ik dat verontreinigde grond daar speciaal wordt opgeslagen en door bacteriën wordt gereinigd.
Ik denk dat ik wel bij de Shell zou willen werken, ik vind dat ze al milieuvriendelijker werken dan ooit tevoren, mede dankzij de overheidsmaatregelen. Want milieu kost geld, de besparingen zijn moeilijk te berekenen.

Ik herinner me zeeschepen in de Rotterdamse haven waar oude auto's aan boord werden/worden genomen en verscheept naar het Rusland en/of het Oostblok. Al die oude auto's worden aan boord van dat schip, tijdens de reis al een beetje voorbewerkt.... Wat te slecht is gaat over de railing heen. Maar bij dat werk word ik niet betrokken. Ik weet niet of de verscheping nu nog steeds plaats vindt. Ik werk er niet, en bovendien zullen ze mij daar ook nooit bij nodig hebben.

In ieder geval heb ik nog nooit gewerkt bij een bedrijf wat een product maakt of niets doet tegen klimaatverandering is in strijd met mijn principes. De kans is vrij klein dat dat ooit zal gaan gebeuren.
Ik ben een van de weinigen die liever 10 kilometer omrijdt dan de kortere route door een natuurgebied heen gaat. Daar maak ik me in de politiek, maar ook in commissies sterk voor dat dit natuurgebied behouden blijft.

2 opmerkingen:

  1. Ons bedrijf heeft een onderdeel milieu en energie, dus wij zijn daar erg mee bezig. Meestal voor andere bedrijven, maar ook de meeste medewerkers staan helemaal achter het milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Toen die film over global warming laatst op tv kwam, werd iedereen daar 's middags van op de hoogte gesteld. En de week daarna is er via de mail een hele discussie geweest over 'de waarheid' van de film en wat we zelf kunnen doen om globalwarming tegen te gaan. Erg leuk! Voel me wat dat betreft helemaal thuis. Maar helaas is het tijdelijk voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb onlangs 'Staat van angst' gelezen van Michael Crichton. Geeft je toch een heel andere kijk op het fenomeen klimaatverandering...

    BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...