zondag, juli 01, 2007

Door schade en schande

word ik wijs.....

Sinds heel erg kort beschik ik over de betaalrekening van de DSB voor mijn vaste lasten.
Mijn prive rekening is nog steeds bij de Postbank.

Internetbankieren bij de Postbank is simpeler en de website is handiger dan bij de DSB.

Inloggen bij Mijn Postbank gaat heel simpel, een inlognaam en een zelf gekozen wachtwoord dat 1 x per half jaar wijzigt. De Tan-codes ontvang ik per gratis sms op mijn mobieltje.

Inloggen bij de DSB bank gaat lastiger, maar gaat op precies dezelfde manier als bij ABN AMRO, of Rabobank.
Op de website vul je eerst het rekeningnummer in, gevolgd door een viercijferige code die op de bankpas staat. Vervolgens stop je de bankpas in een apparaatje (zie afbeelding). Je toetst je pincode in op het apparaatje.
De code die inmiddels op de website is verschenen toets je in op datzelfde apparaatje. Hierna verschijnt op het scherm van het apparaatje een code dat je weer op de website invult. Nu ben je ingelogd.

Wanneer je overboeking wilt doen, dan volgt bij het verzenden van de overboekingen weer het gedoe met codes en het apparaatje.
O wee wanneer je drie keer de verkeerde pincode intoetst, dan werkt het pasje niet meer. Je mag een brief schrijven, je legitimatiebewijs kopiëren en naar de DSB bank toesturen.
Als het goed is, gaat het verder als volgt, ik ontvang de bankpas. Ik schrijf een brief met de vermelding dat ik de pas heb ontvangen en een week later ontvang ik de pincode. Nu moet je wel betalen voor de nieuwe bankpas. De bankpas is de eerste keer gratis.
Omdat ik de belangrijkheid van dit apparaatje had onderschat, heb ik door eigen schuld een nieuw pasje nodig. Ik verwacht dat het 2 weken zal duren voordat ik opnieuw kan inloggen.
Update 3 juli:
Vandaag heb ik mijn brief en copie identiteitsbewijs retour ontvangen, samen met een nieuw formulier, waarin ik moet kiezen voor een kaart met nieuwe pincode of een kaart zonder nieuwe pincode.
Dit formulier met mijn keuze en de eerder verstuurde gegevens weer opsturen, de kosten zijn € 7,50. Dat hier kosten aan verbonden zijn vind ik niet meer dan logisch.
Update 12 juli:
Vandaag een e-mail ontvangen dat de pas met pincode wordt verzonden. Dat duurt nog meer dan een week, voordat ik bij mijn rekening kan!
Update 18 juli:
Nog steeds geen pas ontvangen, maar een e-mail gestuurd. Bijna 3 weken bezig.
Update 19 juli:
Antwoord gekregen op de e-mail dat op 12 juli de pas werd aangemaakt en dan duurt het 5 tot 10 dagen voordat je die ontvangt.
Eindelijk de pas ontvangen, nu de antwoordkaart gaat morgen op de bus en dan krijg ik hopelijk snel de pincode.
Update 20 juli:
Een pincode ontvangen. Helaas hoorde die niet bij mijn nieuwe pas. Ik kan hiermee niet inloggen.
Update maandag 23 juli:
De DSB gebeld: De nieuwe pincode hoort wel bij mijn nieuwe pas. Op kantoor had ik niet dat onmogelijke apparaatje bij me, maar ik kon de eerste stap door naar de website. De medewerkster van de DSB verzekerde me dat de nieuwe pincode die ik op 20 juli ontving kan gebruiken.
Update dinsdag 24 juli:
De flappentap van de Fortisbank geprobeerd, de pincode was onjuist. Geen risico's genomen, onmiddellijk gestopt met pinnen. Dit is de tweede keer dat ik een foutieve pincode heb gebruikt bij mijn nieuwe pasje.

Ik heb vandaag een aanmaning OZB en rioolrecht ontvangen, had ik op 1 juli moeten betalen. Kosten 2 x €6,-- = € 12,--.
Update woensdag 25 juli:
40 minuten gebeld en de toezegging gekregen, dat de 12 euro vergoed gaan worden. Ik heb een brief met mijn pas opgestuurd aan de DSB bank. Nu opnieuw afwachten

Update 27 juli: Het pasje is binnen
Updat 30 juli: De bevestiging van ontvangst van het pasje al weer op de bus.
Telefoon van DSB, of ik een kopie van de aanmaningen wil versturen. Natuurlijk, doe ik.
Update 31 juli: De pincode ontvangen, de brief met de kopie aanmaningen verzonden
Update 3 augustus: Het lukte weer om in te loggen. Misschien had het al een dag eerder gekund, maar ik durfde geen risico meer te nemen.
Update 6 augustus 1: De kosten voor de aanmaning heeft de DSB vergoed. Het bedrag staat op mijn bankrekening.
Update 6 augustus 3: De rentevergoeding wordt direct aangegeven. Ik heb over de vaste lasten van vorige maand ruim €3,50 ontvangen.
Update 17 augustus:
Vandaag 2 keer gepind, de grote beurt auto en benzine tanken. Vanavond gekeken op het saldo bankrekening, nog niets er vanaf gehaald.
Valutadatum:Wanneer je een bedrag vandaag ontvangt, moet je dat met valutadatum van morgen, een dag later overboeken, anders loop je de kans op debetrente. Is voor alle banken zo. Met Postbank bankieren heb je dit niet. Is even wennen voor mij, ex-Postbank klant.
Gepinde transactie zichtbaar op bankrekening:
Wanneer je vandaag pint, dan is dat pas morgen zichtbaar. Wanneer je vrijdagavond pint, is dit pas maandag zichtbaar.

Update 7-2-2008: Ondanks alle voorzorgen toch 0,11 debetrente afgeschreven op 1 feb 2008.
Ervaringen:
-Geen mogelijkheid voor Ideal met de DSB betaalrekening
De rente bijrekening vindt twee keer per jaar plaats.
Er staat bijna 9,50 te wachten.
Vraag me niet hoe, maar er is een keer 0,11 debetrente afgeschreven.
Zoekfuncties op de DSB rekening: Slecht, enorm slecht. Je kunt zoeken, ok, het kan. Niet op bankrekeningnummer kun je zoeken. Je kunt zoeken op budgetcodes, bijvoorbeeld.
Drie resultaten zie je op je scherm, hierna is het scrollen. Het scherm is erg onoverzichtelijk.

Geld overmaken naar de rekening:
Wanneer op vrijdag geld wordt overgemaakt staat dit pas de maandag daarop op de rekening. Valutair, telt het pas mee, vanaf dinsdag.
Het is jammer dat het zo lang duurt.
Wat mis ik verder nog:
Dat DSB met valutadatums werkt in plaats met de gewone datums. Je moet altijd rekening houden met de valutadatum, anders betaal je toch debetrente, ook wanneer je geen kredietfaciliteit hebt.
Tip:
Kijk ook op uitzending gemist naar het Vara Kassa programma over de jaarlijkse kosten per bank.

8 opmerkingen:

 1. Niet alleen het DSB apparaatje is streng, ook bij 3 keer foutief invullen van je wachtwoord bij de Postbank, wordt het inloggen geblokkeerd. Ook wij kwamen van de Postbank en zijn nu naar DSB. Het is even wennen. Je moet ook de valutadata in de gaten houden. Als er geld bijgeschreven wordt, is de valutadatum een dag later, wordt er geld afgeschreven, dan is de valutadatum een dag eerder. Het heeft mij wel een paar centen debetrente opgeleverd, maar dat mag de pret niet drukken. Ik sta inmiddels bijna op 10 euro creditrente. Toch een lekker gevoel.

  Groeten Ellen
  MSN Consuminderen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ellen, dat heb je goed gezien. Het is nog niets vergeleken met wat de ING afgelopen week op mijn werk heeft gepresteerd.
  2 weken terug zijn de nieuwe bevoegden aangemeld bij de ING. Geheel volgens de regels van de ING.
  Afgelopen week kon er geen euro betaald worden, omdat de ING duizend excuses had, maar betalen ho maar. De betalingen van afgelopen week waren gewoon, ongeveer 6 miljoen euro.

  Wanneer we een betaling moeten doen van bijvoorbeeld 20 of 30 miljoen euro geven we dat ruim van te voren aan inclusief de valutadatum. ING voert deze betaalopdracht dan niet op de valutadatum, maar een dag te laat uit. Dit is super bingo.

  ING communiceert niet, we moesten er zelf achter komen. We gingen naar de bank toe, ze beloofden iedere dag dat het in orde zou komen. Uiteindelijk zijn een deel van de betalingen afgelopen vrijdag om 4 uur 's middags uitgevoerd. Ruim een week te laat!! Ping, ping kassa.
  Koop maar rustig een aandeel ING, daar gaat het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk erover om naar dsb over te stappen, vind de rabo te duur worden. Kan je laten weten hoe het verder bevalt bij dsb ? Het lijkt mij lastig dat er ( voor mij dan) geen filiaal hier in de buurt is.
  Vriendelijke groet, Mirre

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Mirre, Ja, ik zal hier precies uitleg over doen.

  Op de MSN community, is ook een topic over de DSB bank. Meerdere mensen, waaronder Ellen zijn overgegaan op de DSB.
  DSBbank kent geen filialen. Oud minister Zalm gaat werken voor de DSB bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sorry hoor maar ABN AMRO heb het zelfde systeem om inloggen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Dus jij besefte vanaf het begin, dat dat apparaatje zoveel impact heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond deze posting na even vol paniek googlen.

  Wat nog veel erger is, vandaag blokkeerde mijn pas *zonder* dat er een foutieve pincode was ingevoerd op de dongel.

  Ik bellen naar de DSB, kreeg ik te horen dat dit vaker gebeurde als de chipstrip vies was. Was niet het geval bij mij, maar toch kan ik nu niet bij mijn geld en moet ook dit hele schriftelijke traject afleggen om een nieuwe pas te krijgen.

  Ik kan dus ook niet bij mijn geld. Ik heb een hyptoheek te bateln, boodschappen te doen en een zoontje die volgende week 3 word en zit met een enorm probleem als ik niet bij mijn rekening kan.

  Nooit maar dan ook nooit meer DSB. Zeg hem meteen op. Dat kleine beetje rente is alle ellende daar met rare valuta data niet waard. Soms word de internet bankier pagina pas na een week geupdate, dus je hebt niet eens een actueel overzicht van je saldo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem, De dongel? Je bedoelt dat rode ding, waar we ons bankpasje in moeten steken? Dat is bij elke bank hetzelfde ding.

  Ik vind het lastig dat de DSB in het weekend niet werkt. En ja, dat ik altijd voldoende saldo aan moet houden aan het einde van de maand, omdat ik geen roodstaan krediet heb. Soms gaat dat fout. Ook deze maand tussen de 23e en de 25e, voor 700 euro werd er even geïncasseerd door diverse bedrijven.
  Waarom die bedrijven zo nodig een week voor het einde van de maand mijn rekening leeg plukken is geen raadsel, wel enorm lastig.

  Ik heb nog een girorekening en dat is handig voor de functie Ideal.

  Ik vind de opgebouwde rente leuk, jammer dat de rente verlaagd is.

  Het scheelt jaarlijks toch een behoorlijk bedrag met de giro. Dat is echt leuk. Zomaar verdiend en dan ook nog eens rente toe.

  Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat het saldo pas na een week werd bijgewerkt. Hooguit na een paar dagen.

  Bij Argos oil kan ik met de DSB pas niet tanken. Wel bij Tango, Tinq en de Makro.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...