vrijdag, juli 27, 2007

Een op vier gestolen brommers teruggevonden

Bromfietsen worden vaker gestolen dan personenauto's, en slechts één op vier wordt teruggevonden. Dat stelt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit dat dankzij de invoering op 1 januari van het verplichte kentekenbewijs voor brommers voor het eerst over betrouwbare cijfers zegt te beschikken.

In het afgelopen halfjaar zijn ruim 4500 bromfietsen gestolen. Dat is zes op elke duizend. Bij personenauto's wordt minder dan één op de duizend gestolen.
Het percentage teruggevonden bromfietsers ligt met 27 procent onder het gemiddelde: 47 procent van de overige voertuigen met een kenteken wordt na diefstal achterhaald. Ruim vijftig procent van alle gestolen personenauto's wordt teruggevonden.

Persoonlijke vraag aan de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit:
Wat is het onderscheid tussen gestolen brommers met datatag en zonder datatag?
Dat kon de uiterst vriendelijke woordvoerder van deze stichting mij niet vertellen.

Wanneer je je brommer hebt laten voorzien van datatag, zichtbaar en onzichtbaar, dan is je brommer bijna niet te stelen, volgens Het Datatag systeem is efficiënt. Er worden regelmatig gestolen scooters terug gevonden. Het diefstalpercentage van scooters de afgelopen 7 jaar van 23% gedaald is naar slechts 1,7% indien de scooter is voorzien van Datatag.

Deze tekst stamt al van voor het brommer-kentekentijdperk, de percentages zijn gebaseerd op de gegevens van de verzekeringsmaatschappijen.
Wanneer ik nu kijk naar het genoemde percentage van 23%, wetende dat pas sinds dit jaar het aantal nieuw aangeschafte brommers bekend is dankzij het kenteken, denk ik dat dit percentage hoogst twijfelachtig is. Het heeft geen grond. Niks, naks, nada. Het cijfer zou gebaseerd zijn op gegevens van verzekeringsmaatschappijen. In de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit zijn de gegevens van de verzekeringen niet meegenomen.

Ik ben blij met de uitgave van 140 euro voor een datatag op mijn scooter, ik voel me veiliger, zeker nu de scooter ook af en toe geparkeerd wordt in de "Big City".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...