woensdag, juli 18, 2007

Geld in Nederland in 2006

Het CBS heeft gisteren de definitieve cijfers gepubliceerd, over hoe we in 2006 met geld zijn omgegaan.

We hebben flink meer te besteden (bijna 4%) gekregen, maar ondanks dat ook meer schulden (9%) gemaakt.

Het grootste deel van de schulden bestaat uit hypotheken. Nu zou je denken, ach dat is omdat je een huis koopt, dan neem je een hypotheek.
Ik word echter suf gebeld door allerlei bedrijven die denken dat ik heel erg graag bij hun een "voordeliger hypotheek" wil nemen. Oversluiten heet dat. In die oversluiting wordt dan tevens een extra bedrag opgenomen voor een woningverbetering, een lening voor de dure auto, de studie van de kinderen, noem maar op. Wanneer je niet sterk in je schoenen staat, dan ga je daarvoor.
De hypotheekschuld is met 80% toegenomen, terwijl de prijzen van de woningen gelukkig echt niet zoveel zijn gestegen. De overige schulden zijn met 20% omhoog gegaan.

Het is niet alleen maar kommer en kwel, behalve de toename in besteedbaar inkomen uit arbeid en voor de ondernemer, is ook het financieel inkomen van huishoudens toegenomen. We zijn flink meer gaan beleggen en gaan sparen. Ons gezamenlijk vermogen is met 47 miljard euro toegenomen.

Numico: Danone heeft vandaag besloten Numico over te nemen. De raad van bestuur ontvangt volledig 210 miljoen euro. Eerder ontving de bestuursvoorzitter(directeur) van Numico 83,5 miljoen euro, dat was onder andere twee jaarsalarissen.
Uit generositeit en om een mooi gebaar te maken, is het volgens de bonden FNV en CNV een goed iets om de werknemers een bonus te geven, ook iets van twee jaarsalarissen, bijvoorbeeld.
Ik hoop voor de werknemers dat ze een royale bonus krijgen. Immers zonder de werknemers geen raad van bestuur, geen bestuursvoorzitter, geen Numico.

2 opmerkingen:

 1. Dat er weer meer schulden zijn, dat kan wel kloppen, ik heb een huis gekocht. Ik hoop dat het een goede beslissing was om niet langer te huren, maar te kopen.
  Groet, Aaf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Aaf, ik ben er van overtuigd dat het een goede beslissing is. Rabobank verwacht 3,4 % huizenprijsstijging dit jaar en volgend jaar minimaal 2% volgens het FD.
  Alleen moet je minstens 10 jaar in je koopwoning zitten, voordat je gaat verhuizen, dan pas levert het meer voordeel op.
  Gefeliciteerd met je aankoop.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...