maandag, juli 23, 2007

Je echte salaris

In de Consumentengeldgids van juli 2007 staat het volgende:
Bereken je echte salaris, door Erica Verdegaal.
Wanneer ik dit stukje lees, moet ik denken aan het boek "Je geld of je leven" dat het vrekkenechtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden destijds schreef. Het boek wordt nu bij een andere uitgever uitgegeven en heeft zelfs een nieuw ISBN-nummer gekregen.

Waar gaat dit allemaal over:
Vaak kijken we alleen wat we verdienen voor een 36 urige werkweek, maar we vergeten de extra tijd en kosten die we moeten maken, zoals reistijd, uiterlijke verzorging, ontspanning, geestelijke voorbereiding, netwerken met collega's en reizen.
Hanneke en Rob, beschouwen de huishoudelijke hulp en gemaksvoeding ook tot extra kosten.

Erica gaat uit van een maandinkomen van € 2800,-- netto per maand en hiervoor heb je naast de officiële 180 uur ook nog eens 71 uur extra aan activiteiten die met uw werk van doen hebben. Totaal werk je dus geen 180, maar 251 uur per maand.
Per maand ben je nog € 475 kwijt aan extra kosten voor je werk.
Per uur verdien je (€2800 - €274) / (180 + 71 uur) € 9,30 en niet € 15,55.

De extra kosten en extra tijd gaan op aan nette kleding € 175 + 10 uur, uiterlijke verzorging 10 uur, aan pendelen € 50 + 36 uur, aan netwerken en collega's € 100 plus 5 uur, aan lunches buiten de deur € 90 en aan bijkomen in de sauna € 80 + 10 uur.

Hannke van Veen was wat soberder in 1996, in haar lijstje kwam netwerken met collega's, noch een sauna pakken niet voor, maar wel houdt ze rekening met kinderopvang, huishoudelijke hulp, klussenman voor.

Op de website van Erica Verdegaal komen meer interessante artikelen voor.
Het boek van Hanneke van Veen, de 4e druk die ik in bezit heb gaat vooral over het gulden tijdperk. Ik neem aan dat dit boek nu in € is herschreven. Altijd leuk, probeer het vooral in de bibliotheek te lezen.

3 opmerkingen:

 1. Erica Verdegaal schrijft wekelijks een column over financiele zaken in de NRC (op zaterdag). Ze is Adriaan Hiele opgevolgd (sinds maart 2007). Adriaan Hiele publiceert ook nog regelmatig in de NRC.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Irm00, Dat van Adriaan Hiele wist ik, van Erica Verdegaal niet, maar het verbaast me niks, ze schrijft leuk.
  Ik ga maar weer eens de NRC vaker lezen. Goede krant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De NRC columns staan ook op haar web site.

  BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...