woensdag, juli 04, 2007

Koopkrachtverlies door invoering Euro.

'Zwaar verlies koopkracht door invoering euro'

De gemiddelde werknemer in Nederland heeft sinds de officiële overstap van de gulden naar de euro begin 1999 een koopkrachtschade geleden van ongeveer 164 procent van het huidige inkomen.

Indien er geen compensatiemaatregelen worden getroffen, bedraagt de koopkrachtschade voor volgend jaar 27 procent van het huidige inkomen.

Compensatie
Dat heeft de Stichting Wisselverlies.nl dinsdag gemeld. Zij begon 21 juni een nationale actie. "Wij willen ons geld terug. Alleen samen staan we sterk."

Het doel van actie is compensatie te krijgen voor de door Nederlandse burgers, bedrijven en organisaties geleden schade als gevolg van de omwisseling van de gulden naar de euro.

Volgens Wisselverlies.nl was de gulden tussen de 12 en 20 procent te goedkoop toen de munt werd ingeruild voor de euro. De 'wisselkoers' was 2,20371 gulden voor 1 euro

bron: www.nu.nl

Mijn bescheiden mening....:
Geloof je nu echt dat je compensatie krijgt? Ik geloof er niks van.

2 opmerkingen:

  1. Hun berekeneningen kloppen niet. Ze vermengen CBS cijfers met HP/De Tijd schattingen en de te lage omwisseling van de gulden naar de euro.

    Een koopkrachtschade van 164% van je huidige salaris betekent dat je zonder de omwisseling meer dan 2.5 maal zoveel te verteren zou hebben gehad. Ik wil veel geloven maar dit gaat me te ver.

    Ik woonde zelf in het buitenland toen de euro werd ingevoerd. Wat me na terugkeer opviel is dat een aantal diensten veel duurder waren geworden (het veelgenoemde kopje koffie/glas bier buitenshuis), en ook bijv. doe-het-zelf materialen. En natuurlijk de huizen en de aandelen (maar die vind je niet terug in het prijsindexcijfer).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Irm, lijkt me ook waanzinnig, 164%. Kan niet kloppen. Je hebt volkomen gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...