zondag, juli 15, 2007

Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft op haar website het elektriciteitverbruik gemiddeld huishouden (2,3 personen) in 2006 staan.

Tot vorig jaar stond daar ook het verbruik voor een alleenstaande bij. Nog nooit is het me gelukt om uit te komen de 1900 kWh voor een heel jaar.
Dit jaar ben ik ruim voorzien van spaarlampen, op een enkele lamp na, zoals bijvoorbeeld in de schuur. Ik heb ook overal aan- en uit wandcontactdozen, zelfs aan het koffiezetapparaat.

Met nog twee maanden te gaan, heb ik vandaag naar het verbruik gekeken. Ik kom nu al uit op 1934 kWh. Dat is 34 kWh teveel en dan moet ik nog twee maanden.
Ik kan me niet voorstellen dat de gastenkamer zoveel electriciteit kost, maar wat dan wel?
Was ik net een extra was meer, is het de extra nieuwe tafelmodel vriezer?

Ik stel hierbij vast, dat het mij nooit zal lukken om te voldoen aan de maatstaven van Milieu Centraal . Vorig jaar verbruikte ik 2750 kWh en dit jaar zal het beslist lager zijn. Ik verwacht niet dat ik volgend jaar weer minder zal verbruiken. Ieder jaar dat ik consuminder is het verbruik behoorlijk veminderd, maar nu is het echt super laag. Wat mij betreft is het all-time-low nu echt wel bereikt.

Update 31 juli: De warmte-terug-win-unit en zuurstof-verversings-installatie bij mij, daar heb ik eerder niet bij stilgestaan. Die van mij dateert al van 1990 en volgens mij worden alle nieuwe huizen daarmee uitgerust. Ik zou niet eens weten waar de stekker zit. Overigens is het met alle technische dingen zo, dat ze beter functioneren, wanneer ik er met mijn handjes ver van af blijf. Mocht Milieu centraal daar geen rekening mee gehouden hebben, dan scoor ik goed met mijn verbruik.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Opnieuw Beginnen,

  Misschien zou je bij je energiebedrijf een Voltcraft kunnen lenen. Dan kun je je energieverbruik in kaart brengen. Laatst hebben wij dat ook gedaan, en we waren ontsteld te bemerken dat de scanner als hij aangesloten staat en verder niks doet iets van 25W per uur verbruikt. Wij gaan dit jaar drastisch minder verbruiken, maar dat komt hoofdzakelijk omdat 3 zoons nu het huis uit zijn, en wij overgaan op laptops, die verbruiken maar een kwart van wat een vaste pc verbruikt. Ook droger wordt niet meer gebruikt omdat we nu ruimte hebben om de was op een rek te laten drogen. Verder koken wij elektrisch, wij hebben geen gas in ons dorp. Ik verwacht dit jaar rond de 5000 kwH uit te komen (3 personen). Ook heb ik onlangs wat LED lampjes besteld om te experimenteren. Die lampen verbruiken echt heel weinig, maar de vraag is: of het prettige verlichting is.

  Groeten
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ellen,

  Jammer dat je er niet aan kan voldoen, want ons gezamenlijk energieverbruik in de wereld is veel te hoog.

  Wij zijn vorig jaar flink met energie aan de slag gegaan en het is ons gezin gelukt om in 1 jaar tijd ons electrische energieverbruik met 65% terug te dringen.

  Ons gezin (5 personen) is van 3100 kwh naar 950 kwh per jaar gegaan.

  Wat hebben we gedaan?

  - 20 spaarlampen gekocht, maar verlichting is maar een heel klein gedeelte van de stroomvreters.
  - De wasdroger weggegeven (scheelt 3,5 kwh per droogbeurt)
  - De vaatwasser weggegeven (scheelt 1,5 kwh per wasbeurt)
  - De nummer 1 zuinigste Liebherr koel/vriescombi gekocht van hier.nu De oude weggedaan.
  - 3 zonnepanelen gekocht die samen per jaar 400kwh opleveren
  - de centrale afzuiging uitgezet(nu veel de ramen open)
  - alle wasmachine programma's in temperatuur omlaag (dus een 60 graden was werd 40 graden was, etc.)
  - Alleen nog met volle trommel wassen
  - alle opladers (kruimeldief, telefoon, fotocamera, etc) er alleen in als nodig is
  - Alle tv en computerspullen achter een rode schakelaar
  - desktop pc verkocht, gebruiken alleen nog een laptop.

  Wij hebben inderdaad ook een Voltcraft gekocht en die geeft heel veel nuttige info. Zo zie je dat een 60 graden was 1,5 kwh kost en een 40 graden was maar 0,5 kwh.

  Ook kun je als je een week op vakantie gaat alles proberen uit te zetten (ook de ketel). Je weet dan wat jouw koelkast (die je waarschijnlijk niet uitzet) en alle andere apparaten aan sluipverbruik per week kosten.

  Verder is het aan raden om een heel jaar lang iedere week op hetzelfde tijdstip je meterstanden te noteren. Je krijgt dan een heel goed beeld van wat je verbruikt en je kunt zo inderdaad vaststellen of het aantal keren een ovengerecht of het aantal keren de wasmachine de boosdoener van die week is.

  PS wij koken en verwarmen op gas (600m3 per jaar), anders hadden we ook wel een paar honderd kwh meer per jaar verbruikt.

  PS2 Zo zie je dus dat energiebesparen vooral zit in apparaten wegdoen ipv dure investeringen (zonnepanelen).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Danny,

  Een fiks aantal van de door jou gesuggereerde tips hebben we al doorgevoerd. Zo heb ik nog wel een droger, maar wordt die momenteel niet gebruikt. Ook onze diepvriezer is ingeruild voor een Liebherr no-frost diepvries. Ook de desktop gaat er binnenkort uit, daarvoor in de plaats komt een laptop die momenteel in reparatie is (onze zoon had er cola in laten vallen, reparatie ruim €500). Die reparatiekosten worden betaald uit de verkoop van de vaste PC. De laptop gebruikt maar 40 W tegen 185W voor desktop en flatscreen.

  Momenteel ben ik me aan het oriënteren op zonnepanelen, maar de aanschaf daarvan vind ik nog behoorlijk prijzig. Ik hoop dat de subsidie daarop ook zal gaan gelden voor de consument. Dan wordt het aantrekkelijk om te investeren.

  De meterstanden neem ik al iedere week op en het is de laatste tijd al drastisch omlaag gegaan. Ook zullen wij ook gaan besparen op warmte, warm tapwater en koud water.

  Leuke reactie van jou, Danny

  Groet
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ellen en Danny, bedankt, jullie stimuleren me. De computer, televisie, radio, koffiezetapparaat staan al achter zo'n schakelaar.
  Ik gebruik vaak de laptop.

  Maar wat mijn grootste sluipverbruiker is: De video. Iedere werkdag neem ik een televisiesoap op. Het is schande, maar ik beken, ik kijk altijd naar "The Bold and the beautifull".
  Een afwasmachine nog wasdroger bezit ik niet.

  Maar de logeerkamer is sluipverbruik nr 1: Wanneer ik gasten heb, gaan de lakens direct op het wolprogramma in de wasmachine. Weliswaar zoveel mogelijk op nachtstroom, maar toch.
  De volkoren afbakbroodjes in de oven. Het is niet lang, soms op nachtstroom, soms op dagstroom.
  De gast die ik nu op de kamer heb, gebruikt een koffiezetapparaat die ik nog niet voorzien heb van een aan- en uitschakelaar, maar dat gaat zeker gebeuren.

  Ik bezit 3 tv's. De tv op mijn slaapkamer, daar haal ik de stekker zoveel mogelijk uit, wanneer ik hem niet gebruik. Maar dat kan ik niet van mijn gasten verlangen.

  Het internetmodem staat ook achter een schakelaar.

  950 kWh is een hele kunst, maar daar zullen de zonnepanelen goed bij geholpen hebben. Wanneer ze voordeliger worden, ga ik zeker overwegen.

  Led-lampen, daar ben ik nog niet aan toe, maar dat kan altijd nog komen.

  Consuminderen is voor mij geen aangeboren iets, ik moet er constant aan herinnerd worden, dit weblog helpt me daarbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Ellen

  Misschien een beetje flauw, maar ik vind dat je energiewinning en energieverbruik moet scheiden. Zonnepanelen zijn natuurlijk prachtig, maar je verbruik blijft gewoon 2150 kWh (950+3x400).

  Dat is (voor de statistiek) overigens ook ongeveer wat wij (gezin van 4) verbruiken. Naast alles wat al genoemd is (spaarlampen, geen wasdroger, wassen op 40 graden) doen we verder nog: alleen licht aan in de kamers waar iemand is en de vaatwasser aangesloten op de warme kraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @T.D. Soof, wat laag!!! De hooikist levert wat op. Nee, ik zou dat echt niet kunnen, geloof ik. Soms word ik neurotisch van mezelf, alle knoppen uit en zo.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...