vrijdag, november 26, 2010

Slechts 16% besteedt spaarloon aan consumptiegoederen

Het Centraal Planbureau heeft deze keer een goede voorspelling gedaan. De verwachting was dat slechts 15% van het spaarloon besteed zou worden aan consumptiegoederen, maar het werd 16%. Totaal werd 41% opgenomen, vaak ook om het op een beter renderende spaarrekening over te zetten, te beleggen of schulden af te lossen.

Tja, 59% nam het niet op, liet het staan op de spaarloonrekening met een beroerd rentepercentage. Het gaat dus goed met de B.V. Nederland, dat zo'n grote groep mensen het gewoon liet staan.

Niks nieuws onder de zon is wel het eerste wat bij me opkwam, want in 2005 werd ook geprobeerd met het vrijvallen van spaarloon de economie aan te zwengelen. In januari 2006 las ik dat het beperkt gelukt was, maar pas in september 2006 kwam de aap uit de mouw in een boek door het CBS gepubliceerd, de hogere hypotheekschuld de reden was dat de economie meer was aangezwengeld. (mijn blog van sept 2006) De huizenprijzen stegen toen nog en er werd voor hetzelfde huis door oversluiting hogere hypotheken genomen, vaak ook voor consumptieve kredieten. Dat had de economie meer gestimuleerd dan het spaarloon.

2 opmerkingen:

  1. Had ook niks anders verwacht, mensen geven nu eenmaal niet meer uit in tijde van crisis daar kan een spaarloon ook niks aan doen. leuke gedachte van de regering maar helaas werkt het dus niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Schuldenvrij, nee zo werkt dat allemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...