maandag, januari 10, 2011

Advertentie over schulden aflossen

Deze advertentie trof ik aan op de weblog van Gescheiden Schulden:Tja, ik ben ook pas sinds een paar jaar wakker geworden en zie dat Hypotheekschuld ook Schuld is.
Niet iedereen ervaart dat. Eigenlijk vind ik het schande dat zo'n advertentie bestaat. Maar ok, heb je een doorlopend krediet of persoonlijke lening, dan is het wel voordeliger om die in je

Ik hoop dat anderen de blogs over consuminderen, bezuinigen en schulden aflossen, hypotheek aflossen en Noorwegen gaan lezen

In het ledenblad van de Vereniging Eigen Huis van deze maand viertal rekenvoorbeelden van een stel dat 20.000 euro spaargeld heeft en hun wens om een dakkapel van 20.000 te plaatsen.
1a Via een hypothecaire lening, die ze of destijds bij afsluiten hoger hebben gezet dan nodig, dat kost afsluitkosten enz.
1b Het opnieuw afsluiten van hun bestaande 6,2% spaarhypotheek voor een lagere rente van 4,4%, dat kost boeterente en ook de rente over het spaardeel wordt verlaagd.
2Afsluiten van een persoonlijke lening van 20.000 die ze afossen in vijf jaar. Dit kost 24.600 euro.
3Tweede hypotheek, dit kost 2.000 euro aan taxatie-, notaris- en afsluitkosten. De tweede hypotheek is dan 22.000 euro en kost 4,4% en dat is ruim 29.000 rente over 30 jaar. Totaal kost dit 51.000 euro = schuld en 30 jaar rente.
4 Spaargeld aanspreken dat kost gemiddeld 2,3% misgelopen spaarrente en dat is jaarlijks 460 euro. Hun maandlasten stijgen niet en ze hebben geen hogere schuld. Helaas verdwijnt dan ook het appeltje voor de dorst als de auto of de wasmachine het begeeft.1 opmerking:

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...