dinsdag, januari 25, 2011

Bezittingen en huwelijkse voorwaarden

Wanneer een v.o.f. of éénmansbedrijf failliet gaat, en het faillissement ruim van te voren heeft kunnen zien aankomen dan kan de eigenaar, mits gehuwd op huwelijkse voorwaarden, daar al goed op inspelen, door een een deel van zijn bezittingen te verkopen en zijn eigen huis al vanaf het begin van het huwelijk op naam van de partner te zetten.

Ik ben opgegroeid in de Randstad met tomaten, later werd het bedrijf overgenomen door twee broers en weer een andere broer nam het bedrijf van een opa over.

Het gaat slecht in de tuinbouw en vele tuinders gaan failliet. Heel erg jammer, maar dankzij huwelijkse voorwaarden is het een goed ding wanneer zijn bezit, het woonhuis op naam van zijn partner staat. Ik ben daar blij mee, want het bedrijf van mijn Friese broer is failliet.

In Nederland worden de paprika's goed geteeld en doet de biologische gewasbescherming het werk. Het kost veel geld om in Nederland paprika's te telen, de tuinders moeten kassen bouwen en warm stoken. In 2010 was de omzet hoger dan in 2009, maar het was minder dan de kostprijs en dat al voor het derde jaar.

In Israël of Spanje, waar veel paprika's geteeld worden, gebruikt met meer gif, de zon schijnt er beter. Het telen is voordeliger, het loont om de paprika's te exporteren..

Het oude huis in de Randstad werd twee jaar terug al verkocht aan een dochter die ook getrouwd is met een ondernemer. Het is de plek waar ik geboren ben.

Ik leef mee met broer en vroeg hem hoe het financieel met hem ging. Hij verzekerde me dat het goed ging maar dat er helaas geen inkomsten meer binnenkwamen. Hij had al twee keer gesolliciteerd in het verre Friesland! Hij gaat in loondienst werken!

Meer dan honderd jaar werd er in onze familie groente geteeld en nu stopt het. De kostprijs van de paprika's werd niet gehaald.
Het ging in 2010 in de tuinbouw iets beter, maar het was niet genoeg. Er waren goede onderhandelingen met een nieuwe afnemer van het product die de kostprijs wel wilde betalen.

De bank vond een andere investeerder die het familiebedrijf wilde opkopen voor ja, welk bedrag weet ik nog niet, maar de bank heeft de beslissing gemaakt, doorstart via een ander bedrijf.
Het volgende bedrijf kan door de gunstige koop voordeliger telen en de bank is blij. De gehele tuinbouw heeft het moeilijk. Importeren is vaak voordeliger dan hier in Nederland telen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...