dinsdag, november 13, 2012

Enkelstroom en betere verwarming en waterverbruik

Sinds gisteren ben ik overgegaan op enkelstroom en zal ik naar verwachting 29 euro per jaar duurder uit zijn. Nou ja, ronden we het af naar 30 euro.
De verwachting is dat ik dit jaar op 1750 kWh uitkom. Vorig jaar was dat nog ruim 2000 kWh.
Netto maakt het dus weinig uit.

De dag en de nachtstroom tarieven wijken tegenwoordig niet meer zo veel af. Voor enkelstroom hoeft de meter niet vervangen te worden.

Wat zal het wennen zijn! Alle jaren heb ik ruim meer nachtstroom dan dagstroom verbruikt.

Dalstroom maakte ongeveer 60% uit van het totale verbruik.
In het weekend alle wassen te doen, te bakken, te strijken, de mobiele telefoon, de tandenborstel opladen, de Ipad opladen, de stofzuiger en af en toe stoomreiniger alleen in het weekend te gebruiken.

Met harde vloerbedekking kom je er ook met een vloerveger, veger en blik en dweil. Is ook nog eens sneller dan die stofzuiger er bij te pakken.

Het mindere verbruik is voornamelijk door de crisis, minder afbakbroodjes, opladers in de stopcontacten waar ik geen invloed op uitoefen. De nieuwe 7 kg wasmachine die veel minder water en stroom verbruikt dan de vorige 5 kg.
De nieuwe supersnelle zuinige PC windows 7 die in elkaar werd gezet met A-merken, door de winkel in de buurt, met service en toch voordeliger dan een gekocht exemplaar.
Het gebruik van de Ipad kost ook minder stroom.

De Medion laptop heeft de geest gegeven. Jammer maar helaas..

Tot mijn verrassing heeft de verwijdering van het bubbeltjesbad en de 'walk in shower' bij de vorig jaar uitgevoerde verbouwing gezorgd voor een minder waterverbruik!
Maar liefst 14,48 euro minder kosten per jaar.

Het verwarmingsprobleem op de gastenkamer is, dat er geen thermostaat op de convector zit.
Ik heb altijd in de winter een electrische kachel neergezet. Want als mensen het 's nachts warmer willen hebben, of 's avonds laat thuis komen en de thermostaat in mijn woonkamer staat op 15 graden, dan is het boven ook kouder.
Om die reden neem ik vaak een thermometer van thuis mee, om de verwarming in hotelkamers te meten waar ik verblijf. Het is geen verrassing dat het in die kamers veel warmer is dan 15 graden.

In mijn buurt is een ziekenhuis dat het kennelijk goed doet op een bepaalde orthopedische operatie. De niet geopereerde deel van het echtpaar verblijft vaak in mijn gastenkamer. Onnodig te zeggen, dat het lastig is, wanneer de verwarming laag staat. Ook onnodig te zeggen, dat de kosten voor de baat uitgaan.

De loodgieter vond destijds dat ik een nieuwe radiator nodig had, met thermostaat a 800 euro.
In de loop van de tijd is gebleken dat het ook goed kan met de bijverwarming, waarbij het land van herkomst van de gasten op mijn energierekening kostenopdrijvend of geen verschil uitmaakt.

Door nog eens te vragen aan meerdere Marktplaats loodgieters een voordelige convector of radiator te plaatsen reageerde er slechts 1 loodgieter met de mededeling dat er voor tweehonderd euro een thermostaat geplaatst kan worden.

Voor dat geld heb ik dan maar mijn eigen loodgieter gebeld en hem de foto's opgestuurd. Nee, dat kan niet was het antwoord. Het wordt geen goede oplossing.
Mijn antwoord was ook kort, een nieuwe radiator is te duur. Het verschil tussen een Gamma radiator en uw radiator is voor mij te groot.

Tevens liet ik hem weten dat ik afgelopen jaar vier woensdagen thuis was gebleven voor de keukenconvector om te laten plaatsen en dat hij nu nog steeds geen warmte afgaf.
Ik inmiddels voldoende vrije woensdagen heb opgeofferd voor onderhoud en dat ik prijs stel op vrije tijd.

Vanmorgen, woensdagmorgen dus heeft de man me toegezegd, dat er misschien wel een oplossing is en dat ze volgende week woensdagmorgen langs willen komen.
Ach ja, weer een vrije woensdag naar onderhoud.

4 opmerkingen:

 1. Hoi, grappig, wij hebben na 26 jaar dubbeltarief ook gekozen voor enkelstroom. Maar ik merk dat ik nog steeds wasgoed tot het weekend laat liggen. Zal wel even duren voor ik er aan gewend ben. Maar ik vind het wel fijn dat ik nu ook eens overdag de vaatwasser kan laten draaien. gr. Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Zeeuwsknoopje, hoe lang ben je al aan het wennen?
  Morgen ga ik de was doen! Heel vreemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik overweeg het ook, sinds we beiden thuis zijn, verbruiken we overdag nu eenmaal meer. En ik ben dat panische gedoe van 's nachts en in het weekend ook wel zat, zeker als het niet echt meer scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verbruik hoor!
  Ik ben al jaren gestopt met dubbeltarief, ik vond het niet praktisch.
  Hoop dat je verwarmingsperikelen snel zijn opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...