vrijdag, november 23, 2012

Terugdenken aan de uitgaven van het afgelopen jaar

Eind 2011 nam ik me voor om te zien of ik al in januari 2013 met pensioen zou kunnen gaan.
Alle uitgaven stonden op scherp. Het doel voor 2012 was om met privé uitgaven te zakken tot 400 euro per maand.
Door mijn werkzaamheden als schuldhulpmaatje, waar ik toch nog iets meer met de beentjes op de grond gezet werd, stelde ik mijn privé uitgaven naar beneden bij.
Het duurde maanden voordat ik er aangewend was. Het wennen aan een nieuw uitgavenpatroon, ook als je je baan verliest, duurt meestal zo tussen de drie à vier maanden. Ik maak daarin geen verschil.

Een administratie opzetten duurt ook ongeveer drie à vier maanden, om overzicht te krijgen tussen schulden, bezittingen, inkomsten en uitgaven en iedere post door te nemen, te schrappen in abonnementen, energie, gesprekken met schuldeisers en zien of er ergens nog geld los te peuteren valt.

Voor alles wat je gaat doen, voor zover het geld betreft, duurt dus ruim een kwartaal.Misschien is dat ook wel zo voor een dieet of wat dan ook, dat kan best. Ik heb het nu over geld.

Mijn prive uitgaven heb ik in een grafiekje neergezet en ik noemde mezelf "Zuinig 2012", maar met deze bedragen en dat ik zelfs nog over heb, zou ik ook "grote vrek"genoemd kunnen worden. Klik op de grafiek voor een grotere weergave.

Het budget is momenteel:
250 euro voor boodschappen, fun en kadootjes en iets voor klein onderhoud.
150 euro voor de kapper, persoonlijke verzorging en kleding.
 
In april zie je dat er een minbedrag voor kleding staat. Ik verkocht die maand voor 260 euro aan goud en ik kocht die maand voor 251 euro aan kleding.

Ik heb komende maand aan kledingbudget 828,38 euro over. De reserve was 100 euro per maand.
Ik heb het vast voornemen dat dit geld op gaat. Volledig!
Ik bezuinig me liever suf op eten (gaat ook makkelijk met moestuin en heel soms koken voor gasten en thuisafgehaald.nl)
Geweldige schoenen wil ik kopen. Kleding van het modehuis waar ik altijd graag kwam.
Het is me opgevallen, dat de mooie kleding die ik kocht niet kapot te krijgen is, er altijd goed uitziet en eerder moet verdwijnen, omdat iedereen die kleding al kent.
Goede schoenen, dat is een probleem voor mijn vreselijke voeten.  Maar ook dat wil ik.

Goed, ik heb dus geld over, maar hoe zit dat met tijd? De zin om te shoppen is nooit zo groot geweest. Ik behoor echt tot het type snel de winkel in, weten wat ik nodig heb, verkoopster vragen om hulp en binnen het half uur weer buiten.

Groot respect heb ik dan ook voor iemand die ik tegen kwam en uitgebreid tussen de kledingrekken kon zoeken tijdens een opruimingsverkoop van een super winkel. Ik zag het niet, zal het waarschijnlijk ook nooit zien. Maar zij kwam met een mooie broek te voorschijn!

Misschien heeft het met het leefritme te maken. Ik kan heerlijk genieten en veel tijd besteden aan lezen van een boek, van de natuur, van buiten zijn, van film, van lekker eten, kletsen met of zonder haardvuur, whatever, maar dat geneuzel voor kleding?!
Maar eerlijk gezegd, iets doen, schoonmaken, werken, het moet bij mij altijd snel. Opschieten.

5 opmerkingen:

 1. Wat ik me nou afvraag; hou je met je berekeningen er ook rekening mee dat dingen duurder kunnen worden in de toekomst. Dat je behoeften en uitgaven kunnen veranderen? Hoe hou je daar rekening mee als je vervroegd met pensioen wilt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Moneypenny,
  Tot mijn verbazing en verrassing heb ik het weer naar mijn zin op mijn werk. Als ik dat niet had, dan was ik wel gestopt met werken.
  Ik heb de inkomsten van B&B buiten beschouwing gelaten.
  Koopsompolissen / banksparen komen tot uitkering over ruim drie jaar. Maar ja, de gesprekken over de pensioenen maken het er niet leuker op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je zoveel over hebt, dat je helemaal los kunt gaan. Mag toch wel een keertje?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schoenen voor moeilijke voeten zijn sowieso duurder en als je ook nog een tikje elegante schoenen zoekt dan betaal je meer dan een vrouw met een gemiddelde voet.

  Maar het plezier wat goede schoenen geven en het gevoel dat je schoenen goed passen en bovendien ook nog eens mooi zijn...geweldig! Ook gaan dit soort schoenen jarenlang mee, dus als je per dag rekent, heb je je geld er echt wel uit.

  Veel plezier met schoenen shoppen. Kijk ook eens online wat er allemaal aan aanbod is. Kan je daarna die schoenen in een winkel gaan halen zonder lang te hoeven zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Legezakkenvrouw, ik zal genetennvan de merkkleding en merkschoenen.
  @Citroen:-)) viainternet iets kooen, kost soms ng meer tijd dan gewoon naar de goede winkel gaan. Past iet, valt tochtegen,hup spullen terug. Laten we de middenstand maar helpen.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...