woensdag, november 07, 2012

Zonnepanelen echt terug verdiend binnen 10 jaar?

De zonnepanelen die ik op mijn dak wil, krijg ik niet rendabel, bij lange na niet.

Door de jaarlijks overstap is de terugverdientijd in wezen 13,5 jaar. 
Mijn berekende terugverdientijd in jaren is 10,3729 Afgerond is dit 10,37 jaar.
En dat vreet. Het is te duur, te duur, te duur.

Ik heb een zwak voor investeren in onderhoud, onderhoud en nog eens onderhoud. Dus het blijft kriebelen.

Twee zonnepanelen leveranciers die bij mij langs kwamen hadden allen een prijs van 24 cent kWh en dan zou ik dat terug verdiend hebben na 8 jaar.

De prijs van 24 cent per kWh is de prijs van NU anno 2012 volgens hen dan.

Dit jaar ben ik 12 * 82 = 984 euro kwijt totaal voor gas en de stroom via EnergieDirect.
Gemiddeld betaal ik nu incl 21% btw 0,213645 per kWh plus netwerkkosten. Ik betaal nu 0,227 kWh piekstroom en 0,200 enz dalstroom. + kosten netwerkbeheerder vastrecht en vaste kosten Stedin.

kWh prijs per 2000 kWh
427,29 2000 kWh
54,72 Vastrecht 4,56 per maand
142,54 Vaste kosten per jaar
624,55 Totaal


Buiten beschouwing laat ik de kostprijs verminderde overstapkorting van 375 euro. Dat jaarlijks overstappen vermindert de kostprijs aanzienlijk.

Dat scheelt maar weinig is de eerste gedachte als je dit zo ziet.

9 zonnepanelen kosten mij € 5.082 minus subsidie 650 euro is 4.432 euro op mijn platte dak, waarvoor dan ook nog eens de beschermende stenen laag verwijderd moet worden,.Deze laag beschermt de bitumineuze dakbedekking uitstekend. De bouwspecialist verzekerde me vorig jaar, dat het er goed uitziet. Zonder beschermende stenen grindlaag, zal de bitumen sneller vervangen dienen te worden.

De zonnepanelen maximaal vermogen is 2.250 kWh per jaar. Mijn verbruik is 2000 kWh per jaar.
Het zijn Poly Christallijn zonnepanelen en de omvormer is een stille SMA Power One universeel installatiesysteem met indoor switchboards en bla die bla die bla.

Rekenend kom ik hier op uit

5.082 euro voor de panelen inclusief aanleggen
650 euro energie subsidie
4432 euro totaal voor aanleg

427,29 voor 2000 kWh per jaar

Terugverdientijd in jaren is 10,3729 Afgerond is dit 10,37 jaar.

Aangezien ik jaarlijks overstap is de terugverdientijd in wezen 13,5 jaar.
En dat vreet. Het is te duur, te duur, te duur.

Ik overweeg nog om vijf zonnepanelen aan de achterzijde van mijn huis tegen de gevel te laten plaatsen. Het levert pas voldoende op wanneer de polychristallijn panelen 300 WP per paneel leveren. Volgens de één moet je wel en volgens de ander hoef je geen vergunning aan te vragen aan de gemeente.
Deze leverancier leverde monochristallijn panelen, die bij bewolkt weer weinig opbrengst leveren. Bovendien vind ik een opbrengst van 240 WP onvoldoende. Dit is echter onvoldoende

Tip: kijk eens naar de website van MilieuCentraal.

Nog wat persoonlijke kanttekeningen:
Mijn verbruik is lager dan het landelijk gemiddelde, maar voor mij nog enorm hoog door de vele afbakbroodjes die ik 's morgens regelmatig serveer, de keukenvoorzieningen van de gastenkamer.

Ik zou zomaar op 1650 kWh per jaar zelf kunnen uitkomen in mijn bespaarzuinig lampen, inclusief die lampen met bewegingsmelder in de gangen.

Maar goed 2000 kWh maximaal, minder al als vorig jaar, omdat de nieuwe wasmachine veel meer kilo's wast voor veel minder energie. De Ipad die ik veel gebruik, verbruikt ook eens stukken minder dan een laptop. In de toekomst zijn de diepvriezers en koelkasten enz. nog zuiniger in gebruik.

Investeren in onderhoud blijft kriebelen bij me de laatste tijd. Is het niet alleen voor zonnepanelen, dan ook voor nieuwe vloerbedekking in de gehele benedenverdieping en trap. Dan is het weer voor dure lakens voor de gastenkamer.
Dan is het weer wezenlijk door een enorm dure autoreparatie.
Ik subsidieer een blije gescheiden nicht met kids al geruime tijd maandelijks met 100 euro.
Ze was met de koude hand getrouwd, en eindigde aan het einde van haar huwelijk met 5 kinderen, een burn out en zonder één cent. Inmiddels heeft ze haar verpleegkundigen opleiding afgerond en werkt ze weer, weliswaar part time, woont in een huurhuis, maar dat wordt vast beter.
Hieruit kun je zien dat je blijer kunt zijn zonder dan met geld.

16 opmerkingen:

 1. Wij hebben net zonnepanelen geplaatst en een paar dingen vallen op. Wij hebben 2880 Wpiek voor 4357 euro excl. subsidie, dus 3707 effectief. De offertes kunnen dus een stuk scherper; vooral de installatiekosten verschillen erg per bedrijf.

  De terugverdientijd moet je inderdaad zelf uitrekenen, maar 8-10 jaar vind ik redelijk. In ieder geval is het rendement hoger dan bij sparen of aflossen van de hypotheek.

  Heeft 1 van de leveranciers je ook verteld dat de omvormer maar 10-15 jaar meegaat? De zonnepanelen gaan wel makkelijk 30 jaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn ook zo aan het twijfelen. Winddelen, zonnepanelen of gewoon niks? Bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ze ook graag laten plaatsen, maar daar hebben we op dit moment geen ruimte voor in het budget. Op zich ook wel makkelijk, hoef je niet te kiezen. Zonnepanelen van tegenwoordig gaan vaak een jaar of 20 mee, maar dan moet je dacht ik wel de omvormer in de tussentijd een keer vervangen. Zo kun je volgens mij uitrekenen of het voordeliger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nog 3jaar en mijn zonnepanelen zijn betaald oef ma ik heb nog geeeeeeeeeeeeeeen seconde spijt dat ik er liggen heb zalig je was doen wanneer je zin hebt:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @LMM, nog voldoende hypotheek om af te lossen en te klussen
  Mar een investering die meer dan 10 jaar duurt is niet economisch haalbaar.

  @anoniem, ik ben van planom naar enkelstroom over te gaan. Het verschil tussen dag en nachtstroom is te weinig geworden. Bovendien importeren we meer duurzame stroomuit Duitsland. Biomassa wordt medio 2013 een apart vermeld overslagcijfer n de Rotterdamse Haven,as ik ergens.
  Net oz als containers, olie een apart vermel omderdeel is.
  Ik dacht datik het in. Het FD las, of anders het NT blad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Christina, hebben jullie een schuin dak? Btw is gestegen.
  Ik heb een spreadsheet vol met berekeningen.
  Overwoog ook panelen aan de achtergevel te bevestigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij vergeet je iets in je berekening. Volgens mij vervalt de energiebelasting/heffing als je zonnepanelen hebt. Dus niet alleen de prijs per KwH is van belang.... En die kosten gaan dus ook van je verbruik af en is je terugverdientijd sneller/korter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja we hebben een schuin dak, maar dat of ons platte dak van de garage maakte geen verschil in de offerte. We konden alleen iets meer plaatsen op het schuine dak. Steunen voor een plat dak kosten ca. 10 euro per paneel, het plaatsen kost iets minder tijd en moeite, dus de offerte is hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Annemarieke, de prijs is inclusief belasting, en btw.
  Exclusief netwerkbeheerder kosten zoals vast recht en meter. Volgens mij is dit goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Christine, ik ga te gelegener tijd ook bij jullie leverancier eens offerte aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die omvormer gaat maar 10 jaar mee en die moet je gemiddeld 2 keer vervangen over 20 jaar gebruiktijd.
  Daarbij worden de panelen steeds efficienter de laatste jaren dus ze worden steeds kleiner danwel het vermogen dat ze leveren wordt steeds hoger dus...nog even wachten met de aanschaf?
  Het is sowieso redelijk onzinnig met terugverdientijden langer dan 10 jaar te moeten rekenen als particulier. Overigens is de overheid een onbetrouwbare partner (zonnepanelen belasting?) en wat is een redelijke vergoeding voor de geleverde stroom (de energielobby van leveranciers is zeer sterk in Den Haag) en wat als de overheid minder energiebelasting ontvangt? Okay okay de stroomprijzen zullen wellicht in de toekomst stijgen. Misschien veel handiger om warmtecollectoren te plaatsen, de investering is veel lager maar de terugverdientijd is dan te overzien. Deze collectoren kunnen voor tapwater maar ook voor vloerverwarming worden gemonteerd dus 1 voor tapwater of 1 voor vloerverwarming of 1+1 voor beiden. Wij zijn nog aan het rekenen. Veel wijsheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Ankniem, tien jaar maar een kmvormer.
  Ikk hoorde dat warmwater een goed rendement geeft, maar dan moet ik dus ook even vloerverwarming laten aanleggen een nieuwe cv . De nieuwe cv ispas in 2019 nodig en daar moet ook de WTW in verwerkt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nog even de warmte collectoren: dat is een los vat (licht in gewicht) met eigen pomp en dan natuurlijk de collectoren. De montage kan met eigenlijk elke verwarmingsketel gemaakt worden. Is dus onafhankelijk van je ketel. Bij mogelijk invriezen loopt het water door een beveiliging uit de collectoren in het vat dus daar is iets voor gevonden. De positie van het vat (positie van de zonnecollectoren op je dak) en de afstand tot je verwarmingsketel om op het reguliere systeem gekoppeld te kunnen worden kan nog een rol spelen voor de investering (een paar meter of misschien 10 meter?) maar wij dachten zo: waar gaat de meeste energie voor warm water naar toe? Naar verwarming of tapwater? Voor ons geval vermoedelijk het tapwater in een gezin van 4 en zeer goed warmte geisoleerd huis. Dat hoef ik denk ik niet eens uit te rekenen. En ja wel overal vloerverwarming, een systeem dat is uitgelegd op lage temperatuuraanvoer van het water en constant 22 graden overal in het huis. Echt geen deuren dicht houden of zo, alle deuren staan open. Zo heb je geen koude ruimten en mogelijke trekvorming door koude en alles aangenaam - comfort.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Anoniem, wát heerlijk overal vloerverwarmin en 22 graden.
  Mijn cv staat op de begne grond opgesteld, keurig weggewerkt in een kast naast het toilet.
  Dat zijn vele meters. 4 personen levert een snelle terugverdientijd op.
  Misschien kun je je nieuwe wasmachine op he tapwater van de zonnewarmte mee laten lopen?

  Dat mijn bubbeltjesbad is verdwenen zorgt voor een besparing van water. Is enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Over de zonnecollector: 1 offerte binnen, de andere nog niet.
  Bij ons staat de ketel ook op de begane grond dus die meters maken het iets duurder. Een ketel op de begane grond is wel makkelijker om aan te werken.
  Nee, we hebben nog de oude vertrouwde Miele Novotronic Frontstar van 17 jaar en niet kapot te krijgen. Zelf een keer nieuwe schokdempers erin gezet en misschien nog een keer een nieuwe aandrijfriem. Zulke machines zijn een genot om aan te werken en als ze niet worden mishandeld dan doen ze het goed. Hij wordt pas vervangen als een eventueel defekt niet meer loont om te repareren.
  Tapwater is tapwater, de voorziening wordt door het zonneboilersysteem ondersteund en is zeg maar stand alone want heeft zijn eigen pomp en besturing, in plaats van koud water aan het systeem toe te voeren wordt voorverwarmd water toegevoerd, en of dat water nu 40,50,60, 70 of 90 graden en dat kost minder gas (maar wel electra voor de pomp....).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Anoniem, fijn als je dat allemaal zelf kan. Scheelt veel pecunia en je bent tevens van de straat.:-))

  BeantwoordenVerwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...