maandag, december 17, 2012

Goodbye Toyota Yaris

De grijze Toyota Yaris, die in september 1,5 maand lang weg geweest is voor onderhoud, startte afgelopen week weer slecht. Hij startte na veel gas geven, gelukkig wel weer.
De woorden van de prima service verlenende Toyota Dealer ten westen van Rotterdam waren toen: 'De auto doet het een jaar, en ten hoogste twee jaar'.

's Nachts sliep ik slecht en werd wakker van een droom waarin ik het dashboard van de auto zag oplichten, maar dat de auto het niet meer deed.
Pfoei, wat nu?
Ik besloot om de volgende dag met de auto naar het werk te gaan, want het beloofde glad te worden 's avonds. Na het werk startte ik de auto in de warmere parkeergarage en weer startte hij moeizaam.


Wat nu, dacht ik, dat gaat die auto niet lang uithouden en om weer zoveel geld uit te geven aan een reparatie waarvan het maar afwachten is, hoe lang die het dan gaat doen? Eind oktober betaalde ik na weken wachten 988 euro reparatiekosten.  Dat wil ik niet meer.  Nooit meer. Woensdag zei ik nog tegen iemand. Als het ding het niet meer doet, duw ik hem zo de plomp in. Weg met dat ding.

De Toyota Yaris die ik op 24 september 2011 tweedehands kocht, bij de Toyota Dealer, was vanaf het begin een rampenauto. De auto was zeven jaar oud, maar paste prima binnen het budget en omdat ik weinig kilometers maak, vond ik het kilometertal van 114.826 wel hoog, maar verder geen probleem.

Mijn vorige auto had meer kilometers op de teller en wie verwacht nou dat een tweedehands Toyota bij de dealer aangeschaft een probleem-auto is.


Er zat maar 1 sleutel bij en dat is niet zo slim. Dezelfde week wilde ik een nieuwe sleutel. Dat ging moeilijk, want de auto bleek tweedehands geïmporteerd uit Duitsland.
Zelf zorgde ik altijd voor updates van het onderhoudsboekje, maar die zat er ook niet bij.  Het probleem was dat ik naar een cursus moest in Utrecht en zonder auto wist ik niet hoe ik er moest komen.  Scooteren was nog eerder een oplossing dan het openbaar vervoer zeg maar.

De trein en ik zijn aparte wegen ingegaan, sinds dat de NS niet de moeite neemt om reizigers naar Schiphol niet op de hoogte te stellen hoe om te gaan met vertragingen en een grote hoeveelheid bagage.

Achteraf gezien, had ik gewoon een auto voor de cursus in Utrecht moeten huren, vanaf de avond ervoor tot de avond na de cursus. Dat is eigenlijk voortschrijdend inzicht.

Wat kostte deze auto me?
0,844 cent per kilometer = aanschaf + reparaties + benzine  8.782,49 - inruilwaarde 2.997,00 / 6854

Het nieuwe rijden:
Verbruik per 100 kilometer
Nieuwe rijden werkelijkverbruik.nl
6,25 7,4


427 liter 507 liter


Gemiddelde prijs per liter € 1,667
711,81 845,17
Winst Verlies
133,36 133,36Ik betaalde er 6000 aanschaf voor en ik ruilde hem in voor  3.500 euro. Maar dat is een ander verhaal, en dat wordt het verhaal van de Toyota Aygo. Deze gloednieuwe auto haal ik a.s. zaterdag op. Grijs is deze auto niet. Hij wordt uit voorraad geleverd. Toegegeven, een jaar geleden was ik nog niet klaar voor zo'n kleine auto. Maar ook daarin ben ik verder gekomen.


Een deelauto is aardig wanneer:
- Een auto in de buurt is.
- Een deelauto altijd beschikbaar is, wanneer je hem nodig hebt.

Wat vindt je van het nieuwe rijden, dus wanneer je ruim twee keer de scootersnelheid over de rijksweg rijdt? Vroeger vond ik dat de sloom voor woorden. Tegenwoordig ben ik er zeer content mee.
Scooterend legde ik in deze periode ruim 9000 km af a 33 cent per liter. Op de scooter is het in de winter minder behaaglijk, maar je parkeert snel overal waar je wilt zijn.

21 opmerkingen:

 1. Hoi, hier net de verso ingeleverd voor een aygo. Incl verzekering, verbruik en belasting scheelt mij dat een 100 in de maand.
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. van harte gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe auto. Goed dat je voor een nieuwe bent gegaan. Nu ben je weer een hele tijd van het 'gelazer' af. Ik neem aan dat je minstens twee jaar garantie hebt maar ik neem aan dat je daar vast geen gebruik van hoeft te maken. Het is een goede keus (als ben ik zelf fan van een ander merk ;)). Ik wens je er heel veel plezier mee/van!

  Groet,

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook de Yaris ingeleverd voor een Aygo. Spijt spijt spijt. Ik kijk nu uit naar een ander merk, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik wel benieuwd naar de klachten. Condens misschien,of te snel nieuwe banden?
   Kleine auto's zijn geen topauto's.

   Verwijderen
 4. Je hebt heel veel pech gehad met je oude auto. Ik hoop voor je dat het beter gaat met de nieuwe! Veel succes er mee! De exvriend van mijn dochter heeft ook al jaren een Toyota, een oude Starlet, die heb ik wel eens geleend. Reed prima en was betrouwbaar. Ik zou het leuk vinden om zo nu en dan bij jou te lezen hoe dze auto bevalt. Misschien koop ik er ook wel eentje, op termijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer joh! Maar ik kan het wel begrijpen. Het is beter om tijd in je relaties te steken dan in auto's die een noodzakelijk kwaad zijn.
  Het is natuurlijk makkelijk praten vanaf een afstand als je het lijdend veroorzakend voorwerp niet voor je ziet maar troost je dat zelfs de experts nog wel eens moeite hebben een verklaring voor storingen te vinden. Bij mijn auto duikt af en toe een storing op die er helemaal niet werkelijk is maar waarvan ik nu wel weet waarom die opduikt en hoe ik deze kan elimineren. Helpt je ook geen reet maar misschien geeft het je een goed gevoel.
  ..........Heeee wacht eens even, je wordt zeker gesponserd door Toyota! Ha ha ha haaa
  Nou ja, veel rijplezier en veilige kilometers gewenst!

  (toch wel met een setje mooie winterbanden gekregen he?)


  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer, van de Yaris, maar geen boekje en geïmporteerd uit Duitsland vind ik al bedenkelijk. Volgens mij hoor je op een tweedehands ook garantie te krijgen. Ik zou toch naar de importeur stappen met m'n klachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je niet kunt vertrouwen op je auto lijkt me dat echt stresserig. Ik stond met de onze ook heel vaak langs de kant van de weg, en dat is echt geen doen. We hebben nu een andere tweedehands auto die gelukkig geen problemen geeft. Even afkloppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jammer van de Yaris, maar dat boekje en importeerverhaal klinkt ook al niet best. Apart dat een dealer zich daarmee inlaat. Ik rijd al jaren met plezier in een Aygo, de teller staat nu op iets van 150.000 en tot nu toe weinig klachten. Ik heb 1x de waterpomp gehad (+- 250 euro) en verder alleen gewoon onderhoud en slijtageonderdelen. In die hele periode 1x alle banden vervangen (bij 120.000 ergens), keer remblokjes en volgens mij ook een keer remschijven. En er is een keer iets afgebroken bij de uitlaat, wat me 180€ heeft gekost.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Lekker leven met minder,
  dus jij hebt geen klachten gehad met water door de achterruit enz. enz.?
  150.000 is heel veel.

  Vorige reacties schreef ik vanaf mijn Ipad. De reactie is daar gewijzigd. Ziet er nu niet meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je moet op je auto kunnen vertrouwen en dat kon jij niet. Groot gelijk dat je dat rotding weg doet en een nieuwe koopt. Heel veel geluk met je nieuwe auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Auto na een jaar weg doen en nieuwe kopen ook nog zelfde merk ,consuminderen :)


  hahahahaha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soms heb je van die pechauto's! Gefeliciteerd met de nieuwe auto.

  Bij mijn auto was het in 2005 al maar de vraag of ie wel door de keuring zou komen (gekregen, erfenis) maar ieder jaar rolt ie erdoor. Soms wat kleine dingen vervangen. Hij is nu 16 jaar oud. Zo'n auto krijg je volgens mij maar een keer in je leven. Hierna stop ik er denk ik dus maar mee, mijn autogeluk is al lang op ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @1001 tips om te besparen.
  Dat is inderdaad groot geluk.
  Toch een auto helemaal weg doen, is in werkelijkheid toch heel wat desastreuzer dan je vooraf denkt, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefeliciteerd! Mooi Kerstcadeau. Verstandig om een nieuwe auto te kopen. Ik heb ooit eens een rekensom gemaakt met de bedragen die we uitgaven aan vervangingsonderdelen, benzinekosten en reparaties aan de oude auto die we hadden en die afgezet tegen een nieuwe met de eerste 3 jaar volledige garantie en 1x per jaar een beurtje maar een hogere afschrijving. Dat viel gunstig uit voor de nieuwe. Verschil all risk-WA reken ik niet. Bij alleen een WA verzekering moet je zorgen dat je een vervangingsbuffer hebt. Als je aangereden wordt is de auto namelijk sneller total loss dan een nieuwe auto, maar de dagwaarde veel lager dan wat jij moet betalen om iets anders te kunnen kopen. En als je zelf brokken maakt krijg je helemaal geen vervangingsbedrag. Als je moet lenen voor een auto is het altijd duur, of het nu tweedehands of nieuw is. Voordeel bij nieuwe auto is is dat je vaak een financiering kunt krijgen tegen 0% rente. Vervoer blijft een grote kostenpost op het maandbudget.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Herminez, jammer van het verloren geld voor deze rampen auto. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren, nu die helemaal niet meer rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jammer!
  Ik vind deze auto's echt zo leuk om te zien.
  Waarom ga je trouwens geen auto leasen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Isabel, dat schijnt nu voordeliger te zijn.
  Maar ik kom nog uit het tijdperk dat bezit zonder leningen beter is.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...