donderdag, november 14, 2013

BTW terugvorderen op zonnepanelen verstandig?

Zakelijk bezuinigen schreef er al over, en ik had het al eerder kunnen weten en buiten dat het stond ook nog eens in een artikel en Fiscalert over het terugvorderen van de BTW op de aangeschafte zonnepanelen.

Wanneer je na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie (C-219/12) in juni 2013 zonnepanelen op het dak zet, dan kun je de BTW terugvragen bij de Belastingdienst.
Behalve dat je de Belastingdienst als flappentap gebruikt in deze, heb je ook verplichtingen. De Belastingdienst heeft een handig .pdf bestand gemaakt voor de do's en don'ts
Dit is wat je moet doen:

 1. Na installatie ben je verplicht om een voor jou nadelige slimme meter te nemen, lees hier over de nadelen. Anders weet de netbeheerder niet en ook je energieleverancier niet, wat je terug geleverd hebt. Met de slimme meter, krijg je minder terug voor je terug geleverde energie.
 2. Download en print dit formulier dat je kunt vinden via deze website van de Belastingdienst.
 3. Vul het formulier in, maak een kopie, of .pdf het, doe het ingevulde formulier in een enveloppe met voldoende postzegel en stuur het naar jouw dichtsbijzijnde Belastingkantoor
 4. Ga wachten tot je de brief van de Belastingdienst ontvangt en het geld op je bankrekening staat.
 5. De verplichting is, dat je nu periodiek een aangifte BTW moet indienen Lees ook hier.
 6. Meestal ontvang je daarvoor een brief van de belastingdienst dat het tijd is voor deze actie.
 7. De belastingtelefoon vertelde me, dat je in ieder geval 1 kwartaal aangifte moet doen van de BTW die je betaalde aan de energieleverancier. De energieleverancier kan dit op meerdere manieren aanleveren. De belastingtelefoon was daar niet erg duidelijk in. In ieder geval contact opnemen met je energieleverancier.
 8. Na de eerste keer een aangifte te hebben gedaan en aan het eind van die periode prompt te betalen, kun je
 9. Je hoeft later niet meer de winst over teruggeleverde energie terug te betalen. Zeker niet over 6 panelen. Over meer panelen, is het oordeel aan de inspecteur, aldus de belastingdienst dd 8-5-2014
 10. Lees vooral de info op milieucentraal Hier staat het formulier opstarten onderneming 
Verzoek indienen om vrijgesteld te worden in het kader van de Kleine Ondernemers Regeling. Hoe je dat moet doen, lees je op de site van de 'Leuker kunnen we het niet maken', Belastingdienst, maar je kunt natuurlijk ook de Belastingtelefoon bellen 0800-0543

Jammer dat het subsidiepotje leeg is, maar als je nu alsnog zonnepanelen aanschaft verdien je nog meer terug, dan de 650 euro subsidie van destijds, maar het nadeel is het melden op je aangiftebiljet inkomstenbelasting.


9 opmerkingen:

 1. 'Meestal ontvang je daarvoor een brief van de belastingdienst dat het tijd is voor deze actie'.

  Per jan 2014 ontvang je die brief niet meer. Je moet er zelf op letten. Je kunt geloof ik wel elektronisch een e-reminder van de Belastingdienst aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijp ik nu goed dat je voor zonnepanelen die voor een bepaalde datum (1-4-2012?) geplaatst zijn geen BTW hoeft af te dagen?
  Dan hoef je niets te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem, nee dit is na juni 2013. Betekent dat je BTW kunt terugvragen, net als een echte omdernemer. Maar het is niet zo eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man zei ook al dat het subsidiepotje leeg is… Balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hoeft geen aparte meter te plaatsen. Belastingdienst gaat uit van forfaitaire bedragen op basis van de capaciteit van je zonnepanelen. Je kunt tegen relatief weinig geld de btw laten terugvragen door professionele partijen zoals www.btwterugvragenzonnepanelen.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem, leuke website, van een slimme ondernemer. Honderd euro maar liefst. Als ik straks geen baan heb, is dit een optie! :-))
  Btw terugvragen is echt zo simpel. Kind kan de was doen.

  Misschien zou je in een van de laatste consumentenbondgidsen in de bibliotheek na kunnen lezen, echt alle punten waar je op moet letten.

  Dat was echt informatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De BTW terugvragen op je zonnepanelen (geplaatst na 20 juni 2013) heeft helemaal niets met de Inkomstenbelasting te maken.
  Heeft ook niets met leeg subsidiepotje te maken.
  Veel particulieren vergeten de betaalde BTW terug te vragen.
  Nieuwe meter is niet nodig.
  Je kunt het ook zelf terugvragen.
  Kijk voor meer informatie op www.btwterugvragenzonnepanelen.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @W.Peeters, zelfs de consumentenbondgids van oktober meen ik, was het met me eens.
  Wat grappig om 100 euro te verdienen met zoiets simpels.

  Ik heb ook een gat in de markt ontdekt, dat ik zeker ga opstarten,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door ontwikkelingen in de rechtspraak is het ons inziens mogelijk de BTW terug te vragen van de Belastingdienst vanaf 1-1-2012 (was 20-6-2013).
  Meer info: www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...