zondag, november 17, 2013

Gezondheid en maagzuurremmers

Gisteren was ik op een open dag van de MoemanVereniging in Baarn. Moerman was een van de grondleggers van gezonde voeding. Hij ontdekte de samenhang tussen gezondheid en voeding.

Van medicijnmaker Bayer hoorde hij dat duiven niet gevoelig zijn voor kanker. Dit werd zijn uitdaging, experimenteren met duiven en de voeding. Wanneer duiven ongezonde voeding tot zich namen, werd het dier ziek en kon het kanker krijgen. Duiven die gezond aten, kregen geen kanker,

Dr. De Rijk gaf een lezing over essentiele voeding en vitaminen en vertelde dat steeds meer mensen maagzuurremmers namen, zelfs jonge kinderen! Op internet las ik dat maagzuurremmers noodzakelijk zijn wanneer er een klepje niet goed zou werken waardoor maagzuur in de slokdarm terecht komt.

Ik ben stom verbaasd, maagzuurremmers ook voor kinderen?

In het FD van 8-11-2013 las ik dat maagzuurremmers niet meer worden vergoed en er nu 400 mensen meer dan normaal in het ziekenhuis worden opgenomen, omdat de mensen deze maagzuurremmers niet kunnen betalen.

Ik ben niet voor niets lid van de MoermanVereniging. Ook ik doe wel eens iets goed fout en ik merk het aan mijn lichaam. Zoals begin oktober, toen ik in het hotel in Zeeland  bij afscheid van de conferentie twee zakjes overheerlijke drop kocht. Op de weg naar huis stond een stevige file en die drop lag naast me. Etenstijd en die drop en die oerendsaaie file. Bij thuiskomst waren de zakjes bijna leeg. Week later had ik nog last van die overheerlijke drop.
Maar met voldoende groente, rauwkost, geen suiker, sappen reageert het lichaam prima en gaat het over.

Mijn advies voor alle mensen met maagzuurremmers, eet gezond, eet minstens drie a vier ons groente per persoon per dag.
Kick die suiker het huis uit.

Een eenvoudig recept van de kok Jan Fagel die kookte tijdens deze dag in Baarn:

Tabouleh van Bloemkool
Maak 1 Bloemkool schoon en snijd de stronken er af.  Doe de bloemkoolroosjes in een foodprocessor en maal het tot gruis. Kan ook met een mes.
Doe 2 eetlepels cietroensap en 4 eetlepels extra vierge olijfolie bij het bloemkoolgruis.
Breng het oo smaak met versgesneden munt en dragon. 
Leg de bloemkool op een schaal en garneer het gerecht met schijfjes tomaat.

Kosten €2 - €5 per persoon. De ingredienten zijn makkelijk verkrijgbaar.

15 opmerkingen:

 1. Als het maagzuur een probleem is door een mechanisch probleem kun je nog zo gezond eten maar het blijft vanuit je maag je slokdarm in stromen. Is erg pijnlijk. Zeker als borstgevoede baby die het grootste deel van de dag ligt.

  Verder worden maagzuurremmers vaak voorgeschreven in combinatie met andere levensreddende medicijnen om de maag te beschermen.

  Niet alles is op te lossen met gezonde voeding. Er is ook nog geen consensus over wat gezond is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons in de familie komt een breukje in het middenrif voor en dan krijg je (vooral op latere leeftijd) zelfs maagzuur van een glas water bij wijze van spreken. Mijn vader krijgt hele grote ontstekingen in zijn slokdarm en het gevaar is dat het uiteindelijk kanker wordt als je geen maagzuurremmers neemt. Het is dus erg kort door de bocht om ze het raam uit te gooien.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik heb een breuk in het middenrif, de oorzaak daarvan heeft niets te maken met al of niet 'gezond' eten. Zonder maagzuurremmers...ik moet er niet aan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij zijn maagzuurremmers ook noodzakelijk. Als baby al maagproblemen en operatie gehad, en bij mij kreeg ik al maagzuur van een droge boterham of een beker thee zonder iets erin.

  Zelfs met maagzuurremers moet ik oppassen met wat ik eet en hoelaat. Een aantal uren voor ik naar bed ga moet ik niets scherps eten of drinken. Glas jus d'orange of plakje leverworst kan al last geven.

  Gezond eten is altijd goed en het kan ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen niet (meer) nodig zijn, maar de medicijnen kunnen ook nodig blijven ondanks een gezonde levensstijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/17/tarwekwaal-nr-1-brandend-maagzuur/

  ter informatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem, ook binnen MMV wordt de huidige gemodificeerde tarwe afgeraden. Spelt is ok, en glutenvrij nog beter. Mooie blog was dat.
  Het is opvallend hoeveel meer mensen er zijn die glutenintolerantie hebben,
  Zou dat niet ook komen door de genetisch veranderde manier van verbouwen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn niet meer mensen met darm- en andere klachten, er zijn vooral betere diagnose technieken die ook nog gevoeliger zijn. Er is dus eerder een diagnose en dus kan er schade voorkomen worden. Er zijn dus meer mensen met een diagnose, niet meer mensen met klachten. Vroeger gingen velen die aan allerlei kwalen leden gewoon dood omdat er geen behandeling was omdat men geen diagnose had.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maagzuur kun je ook krijgen van een tekort aan maagzuur. Als je dan maagzuurremmers neemt dan wordt je eten nog minder voorverteerd en kun je de voedingsstoffen minder goed opnemen.
  Sowieso zorgen maagzuurremmers voor een minder goede vitamine opname. Vooral met B12 kan dat problematisch worden.

  Met een scheurtje in het middenrif heb je geen keus en moet je wel maagzuurremmers nemen om nog verdere schade te voorkomen.
  Dat scheurtje kun je deels zelf voorkomen. Vaak is het een gevolg van obstipatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit artikel in Trouw beviel mij bijzonder, omdat het de nuance bewaart: http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3546093/2013/11/17/Eet-gevarieerd-dat-maakt-pas-gezond.dhtml

  Dit is natuurlijk ook toe te passen op brood/tarwegebruik: meet je nu de schade van brood/pasta op de gezondheid of hebben mensen die veel brood/pasta eten en daar last van hebben misschien een lager inkomen en kunnen ze zich daarom misschien minder duurdere of minder vaak de specialistische voeding (zoals spelt) permitteren?

  Het toont aan waar de zwakke plek in alle voedingsdebatten ligt: wat heb je nu precies onderzocht, de werking van voeding of de leefstijl/sociaal economische achtergrond van de testpersonen?

  Evengoed is brandend maagzuur een serieus probleem. Komt ook veel voor tijdens zwangerschap onder invloed van hormonale veranderingen, ook, of zelfs, bij macrobiotisch etende vrouwen die heel weinig meelproducten/brood gebruiken.
  Zomaar medicijnen laten staan is m.i. zeker niet verstandig, maagzuur kan grote schade aanrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En zie http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3516660/2013/09/26/Omega-3-heeft-toch-geen-effect-op-geheugen.dhtml

  In de laatste alinea staat het eigenlijk heel duidelijk:'De overkoepelende studie uit 2006 had geen goede verklaring voor de plotselinge ontdekking dat omega-3 toch geen effect heeft. Mogelijk is het zo dat mensen die veel goede vetten binnenkrijgen in het algemeen meer letten op wat en hoe ze eten. Dan zou een vermeend effect van omega-3 eigenlijk door een gezondere levensstijl veroorzaakt worden'.

  Vergelijk het oude onderzoek naar het verband tussen het geven van borstvoeding en het hebben van een hoger IQ bij borstgevoede baby's. Vrouwen die borstvoeding geven zijn over het algemeen, grosso modo, vrouwen die het nodige weten van hun lichaam en bakerpraat terzijde laten liggen. Intelligente vrouwen dus. En laat intelligentie nu grotendeels erfelijk zijn. Je wordt dus niet intelligenter van borstvoeding an sich, maar wellicht wel van het hebben van een moeder die weet hoe borstvoeding werkt,die bakerpraat negeert en haar eigen weg kiest.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik heb af en toe heel erg last van veel maagzuur. Aangezien het een familie 'ziekte' is was ik er op voorbereidt. Echter ik was niet van plan mijn hele leven daar medicijnen voor te gaan slikken (wat mijn moeder/broers en oma dus wel doen/deden) Ik ben naar een homeopaat gegaan en heb van haar medicijnen voorgeschreven gekregen. Ik ging van 10-13 korreltjes per jaar naar nu nog 1-3 per jaar. Heel af en toe speelt het maagzuur weer op en dan gebruik ik het medicijn weer. En ik eet en drink alles ook de voedingsmiddelen die een huisarts meteen wel verbied bij brandend maagzuur (koffie-sinaasappelsap--sambal-sterke kruiden enz.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Allen, dank voor de bijdragen, omgetwijfeld hebben de betere diagnosetechnieken er mee te maken. Ik las elders dat bij jonge kinderen, eerder de koemelkallergie het probleem was en nu het maagzuur.
  Ik denk dat stress ook een storende factor is.

  Ik heb geen maagzuurremmers nodig. Eerder had ik vaak last van flatuleuze luchtjes vanuit de darmen, zeg maar stink winden.
  Ik nam toen Rennie Deflatine.
  Sinds november 2012, eet ik veel rauwkost en meer groente en groentesappen. Het komt dan niet meer voor. Eet ik twee zakjes drop, dan is het feest in de darmen,

  @Ernie is de winnares, zij is het homeopatische pad opgegaan en heeft. Zij heeft nauwelijks meer last.

  Mijn leverwaarden zijn door het eten van gezonde voeding enorm verbeterd, maar ik ben er nog niet.

  Ik hou van alternatieven, zo draag ik geen bril meer, door oogoefeningen en verbeteren mijn leverwaarden.
  Ook Spaarcentje heeft met haar ziekte ME resultaten bereikt door niet voor het reguliere pad te kiezen. Daar was ze klaar mee. Zij floreert steeds beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoezo is @Ernie de winnares, ik wist niet dat je door te reageren meedeed aan een wedstrijd ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Joost, zeker neem ik je adviezen door.
  Schijnt op VEH een berekening te staan. Ik heb het er maar druk. Ee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hoi, mijn zoontje kreeg maagzuurremmers toen hij 3 maanden oud was. Hij lag opgenomen in het ziekenhuis en begon ineens bloed over te geven, heel veel bloed. Hierna kreeg hij maagzuurremmers. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...