maandag, december 30, 2013

Wat gebeurt er als er deflatie komt?

Europa slaapwandelt naar deflatie heette het in het FD van gisteren op internet en vandaag in de krant. Sinds gisteren hebben meerdere nieuwspagina's dit artikel overgenomen.
Al veel langer denken economen dat deflatie in aantocht is, maar nu wordt het actueler.

Wat betekent dat, deflatie?

-geldontwaarding. Je geld wordt meer waard.
- je krijgt nauwelijks meer rente op je spaarrekening. (Vertel me eens iets nieuws)
- je stelt je aankopen uit, omdat sommige aankopen na verloop van tijd voordeliger worden.
- productverbeteringen, zoals Iphone 5 nu uit voor zoveel euro, binnenkort komt Iphone 6 uit en kost hetzelfde of minder, gewoon wachten tot je het gaat aanschaffen.
-bedrijven moeten harder werken om geld te verdienen, dus wordt er harder gesneden in de kosten, zoals de loonkosten
-mensen gaan minder verdienen, denk aan de grote depressie vanaf 1929


Van Wikipedia nam ik dit stukje over:
-Volgens de Oostenrijkse School is deflatie het inkrimpen van de geldhoeveelheid. Het gevolg daarvan is dalende prijzen. Deflatie is geen gevaar voor de economie. Ten eerste wordt geld meer waard, zo ook de lonen en het spaargeld. De mensen worden welvarender met hetzelfde nominale loon, omdat ze daarvan meer kunnen kopen. Ten tweede stimuleert het mensen om te sparen, zodat er kapitaal wordt opgebouwd. Hieruit kunnen weer investeringen worden gedaan in productiviteitsverbetering. Er kunnen meer goederen worden geproduceerd en tegen een lagere prijs. Hierdoor neemt de welvaart nog meer toe. Ten derde zullen de schommelingen in de economie kleiner worden. Inflatie bevordert het maken van schulden. De kredietexpansie neemt toe en er zullen zeepbellen ontstaan of vergroot worden. Tijdens een zeepbel worden met krediet waninvesteringen gedaan, die uiteindelijk verliesgevend zullen zijn en de welvaart zullen verlagen. Ook zal deflatie na het klappen van een zeepbel mensen dwingen om snel hun schulden af te bouwen en te gaan sparen. Met het kapitaal dat dan wordt opgebouwd, kunnen dan weer investeringen worden gedaan.
-Japan heeft decennialang deflatie gekend en is er nu zo langzamerhand uit aan het klimmen.

bronnen: diverse, waaronder Wikipedia.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...