vrijdag, januari 03, 2014

Energieopwekkende bedrijven draaien verlies

Bron: FD.nl
De grote energiebedrijven die energie opwekken en door verkopen hebben het moeilijk, door de opkomst van steeds meer groene stroom.

Afgelopen zomer, midden in de nacht zakte de prijs van energie tijdelijk tot €100 per megawattuur, dat de energiebedrijven hun gas- en kolencentrales stil moesten leggen. Er stond zoveel wind dat de gesubsidieerde windmolens ruim voldoende stroom leverden 's nachts.

De opmars van groene stroom gaat snel.  Momenteel zijn er in ons kikkerland nog drie nieuwe kolencentrales in aanbouw die dit jaar nog moeten worden opgeleverd.

Energiebedrijven verkeren in een existentiële crisis. Ze moeten proberen op andere wijze geld te verdienen. De bakens verzetten heet dat. Dat gaat niet zo snel, want ze hebben fors geïnvesteerd in energie opwekking. De centrales nu al sluiten?
De grote energiebedrijven proberen nu in Brussel het beleid voor subsidie op groene stroom te dwars

De nieuwe speler, Budgetenergie die geen energiecentrale heeft, maar energie voordelig doorverkoopt, heeft in november van de AFM vergunning gekregen voor verzkeringen. Net als de HEMA proberen ze de verzekeringsmarkt uit. Het is zelfs zo, dat ze al een plukje verzekeringsklanten met verzekeringn hebben overgenomen, van een verzekeringskantoor. Budget energie wil ook kredieten gaan verstrekken, eigenlijk alles wat geld oplevert. Hiertoe zijn veel domeinnamen geregistreerd met het woord domein er in. Binnenkort betrek ik ook van Budgetenergie mijn stroom. Ze waren het voordeligst en ze boden me ook nog eens 400 euro welkomstpremie aan, als ik drie jaar zou blijven. Bovendien waren ze met gas levering het voordeligst.  Ik accepteerde het, want de welkomstpremies zullen in de toekomst wellicht niet meer zo hoog zijn. Bovendien heb ik zonnepanelen, en nog steeds de oude vertrouwde terugdraaiende meter.

Onvoorstelbaar dat er nog kolencentrales in Nederland worden gebouwd in een energiemarkt waar zoveel overcapaciteit is. Niet vreemd dat de subsidie op groene stroom in Nederland nooit goed van de grond is gekomen, als energiebedrijven al in Brussel proberen de subsidie op groene stroom te dwarsbomen, is het zo klaar als een klontje, dat dit in Nederland ook gedaan is.

Er is een einde gekomen aan de logica, dat je levenslang klant bent bij één energiemaatschappij. De concurrentie is moordend geworden. Duurzame energie en zelf opwekken van energie is de oplossing.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...