zaterdag, april 25, 2015

Boek 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk

Al weer een paar weken terug kreeg ik van familie het e-book van Joris Luyendijk 'Het kan niet waar zijn'.

Joris Luyendijk is een antropoloog en schrijver, die in de Londense city tweehonderd mensen uit de banken heeft geïnterviewd. Tweehonderd mensen lijken veel, maar het is uiteindelijk een klein deel van de bankwereld.

Deze interviews verschenen, na goedkeuring van de geïnterviewden in een blog op The Guardian
Het duurde lang voordat er één bankier over de dam was om geïnterviewd te worden.  Niet alleen topmensen, maar ook mensen van HR en backoffice medewerkers. In het geplaatste interview in The Guardian moest volledige anonimiteit gewaarborgd zijn.

Alle bankmedewerkers kunnen direct ontslagen worden. Na het functioneringsgesprek en vlak voordat de bonussen aan het einde van het jaar worden uitgekeerd, kan het zomaar zijn dat jij bij de drie procent zit, waarvan wordt gezegd dat je een underperformer bent. Per kwartaal worden er ook nog eens een aantal mensen op straat gezet. Een ontslagaanzegging gebeurt telefonisch. Of je naar de twintigste etage wilt komen. Degene om wie het gaat hoort aan de stem dat hij zijn/haar beurt is. Na het bezoekje aan de twintigste, keer je terug naar je bureau en kun je je persoonlijke spullen bij elkaar pakken. Normaal afscheid nemen van je collega's zit er nauwelijks meer in. Je bent besmet.

Bankmedewerkers zijn altijd bang voor ontslag. Bang voor van alles en nog wat. Bankmensen maken enorm lange werkweken. Als je aan de top zit, ga je soms alleen naar huis om te douchen en te scheren en dan keer je weer terug naar je werk.
Als je bij een topper bij een bank gaat werken, wordt er van hem verwacht dat zijn / haar levensstijl zo verandert, dat iedereen kan zien, dat er veel geld gespendeerd wordt. Kinderen op dure privé scholen, duur horloge, duurdere woning en je partner geeft ook veel geld uit. Stand is belangrijk. Dat je geen tijd hebt om een normaal sociaal leven hebt en je gezin nauwelijks ziet is niet jammer, het hoort er bij. Zo lang je werkt is de bank je sociale leven....

Vrijwel direct went de medewerker en zeker de topper aan de bank mores. Alleen dingen verkopen die geld opleveren. Weinig tot geen respect aan de klant. De bankencrisis en de gewijzigde normen hebben geen effect gehad. Anders dan dat er een zogenaamde scheidingsmuur is, waardoor de afdeling die adviseert om effecten te kopen, niet zou weten, dat de bank vooraf al veel van die effecten gekocht heeft. Idem met verkopen.

Door het snelle ontslag en de hoge sociale kosten en weinig persoonlijke tijd, loop je gewoon in de ratrace mee.  Je bent voor de bank en als je tegen bent, dan ben je ontslagen.
De vrouwelijke HR medewerker wist dat zwangere vrouwen worden ontslagen, maar ook zieke mensen met een burnout vliegen de laan uit.

Banken zijn gericht op geld verdienen. Tevens is het een goede plek voor een ex-politicus die de wegen kent binnen de politiek.
Ben je niet meer nuttig voor de bank, dan vlieg je er uit. Heb je heel hard gewerkt en alles opgeofferd voor de bank. Jammer dan.

De conclusie is dan ook, dat er nog niks veranderd is. Juist doordat bankiers zo ver af staan van de gewone wereld

Hieronder een verhaal van Joris Luyendijk zelf


Uitzending van TegenlichtJuist afgelopen week trof Pereiro-Mendez een schikking met het Amerikaanse bedrijf Goldman Sachs die haar nadat ze zwanger was geworden een behoorlijk lagere baan aan, nadat ze vertelde dat ze zwanger was.  Ze ontving geen bonussen meer, kortom haar carrière stopte.   Het kwam nog net niet tot een rechtszaak. Vlak voor de rechtszaak trof Goldman Sachs een schikking. De buitenwereld zal dus nooit weten, hoe het werkelijk zat.  Ze had namelijk video's verzameld die Goldman Sachs in verlegenheid brachten. De rechtszaak heeft lang geduurd. Inmiddels is zij moeder van een tweede kind.

Mijn advies is dan ook, breng je spaargeld naar een andere bank dan bij een zakenbank. Na Rabobank heeft ING en ABN-AMRO de rente op spaarrekeningen laten dalen tot 0,9%. Niet uitgesloten is, dat deze rente nog verder zal dalen.

Doe wat! Consumenten kunnen wel zeker een bank op andere gedachten brengen. Misschien denk je, ach, maar ik heb maar duizend of een paar duizend euro. Het is net als de boodschappen. Vele kleintjes maken één grote.

7 opmerkingen:

 1. Het is allemaal zeer schokkend.

  Des te schokkender vond ik het om deze week te lezen dat mensensmokkelaars een soortgelijk inkomen verdienen als bankiers. Meteen wel duidelijk waarom mensensmokkel zo moeilijk aan te pakken is. Net als de bankensector.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga binnenkort de hele docu kijken en ik wil het boek gaan lezen. Echt schokkend. In 2008 had ik er al een heel slecht gevoel over. Als ik er met mensen om me heen over sprak, waren de meesten heel luchtig...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is echt ongelofelijk. In maart 2008 vielen Fannie Mae en Freddie Mac. Wij hadden toevallig aandelen bij een bank die in een fonds zat waar voor een groot deel amerikaanse financials inzaten. Ik heb twee of drie weken gewacht om te kijken wat de markt deed. Ik heb er geen verstand van, maar mijn gevoel zei me dat het foute boel was. We hebben alles stopgezet en een andere oplossing gekozen. Voor mij nooit meer aandelen, maar wij hadden gelukkig de centjes nog plus een winst. Centjes waar ik meer dan 20 jaar heel hard voor had gewerkt.En dan zie je nu dat het probleem nog steeds niet is opgelost! De euro daalt en we hebben problemen met Griekenland. Aan de oostgrens woedt een burgeroorlog. En er staan meer dan een miljoen mensen te wachten tot ze Europa in kunnen, want naar Rusland of een ander land in Afrika wil men niet.(zou ik ook niet willen trouwens...) Hoe willen we deze drie crises gaan oplossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een zakenbank is niet hetzelfde als een consumentenbank, dat onderscheid wordt ook duidelijk aangegeven helemaal aan het begin van het boek. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Helena, heb ik dat niet duidelijk gemaakt in het stukje?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ja, de banken waarbij de gewone sterveling spaart, zijn over het algemeen geen zakenbanken, toch? Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Helena, nou nee hoor. Was het maar waar.
  Vrijdag sprak ik een 1 mei socialist die mopperde op het systeem. We stonden dicht bij de ABNAMRO filiaal.

  Ik vroeg hem: 'als u zo tegen het kapitaal bent, hebt u dan een bankrekening bij ABNAMRO?'

  Die had hij en denk maar niet dat hij zijn spaargeld ergens anders onderbrengt. No way!

  Derhalve mijn oproep onderaan om toch vooral elders te sparen.
  Een hypotheek had de man ook niet, puur gemakzucht, lekker schelden, maar zelf niks doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...