woensdag, april 22, 2015

Kosten boodschappen versus gezondheid

Na een paar weken voordelig boodschappen gedaan te hebben, moet ik constateren, dat voeding van 2,50 per dag lastig is, zo niet onhaalbaar als je, zelfs wanneer je vegetarisch eet.
Ik ga uit van gezonde voeding.

Tuurlijk kun je dagelijks brood eten van het goedkoopste  soort, of nog beter van een kilo bloem van Lidl van 39 cent per kilo plus gist.
Pasta, pasta en nog eens pasta aangevulde met witte rijst.
Groenten uit blik, diepvriesgroenten, aangevuld met het een en ander. Soep van tomatenpuree, bouilonblokje en water is ook tomatensoep.

Blog Eenvoudig leven lukt het om voor 2,50 per dag te koken. Het is een groot gezin en met de boodschappen aan het einde van de markt, meel in grote verpakkingen zelf alles bakken en koken, wecken lukt het haar. Knap is dat. Voor een groot gezin is het eenvoudiger dan voor een kleine club.
Het kost veel tijd en creativiteit.

Mijn kosten waren vorig jaar 33 euro per week aan kosten boodschappen. De moestuin en het zelf brood bakken hielpen daarbij. De kosten van mijn moestuin waren hoog, dit jaar zijn die minder hoog. Ook ik ben  een held in de keuken.

Fruit is noodzakelijk volgens het Voedingscentrum. Maar ik vind dat de eigenschappen van fruit vaak sterk overdreven.Neem twee bananen versus een pond biologische groenten, zoals broccoli.
De voedingswaarde van groente is veel hoger dan die bananen, of wat voor ander flut fruit.

Samengevat, het kan voor minder dan 2,50 als je voor een grote groep koopkt, slim inkoopt en vooral veel kookt, bakt en een keukenprinses bent.

Je komt een eind in de richting met bio als je een volkstuin hebt die groot genoeg is,
Het budget van vorig jaar met 33 euro per week is een mooi bedrag voor 1 persoon.
Ik volg het Moermandieet voor 75 procent. Het gebruik van suiker is uitgebannen. Noten, karnemelk, bietensap is onderdeel van mijn dieet.
Het dieet helpt mij de Gamma GT te verlagen. Het gaat erg langzaam. Al jaren ben ik bezig. Onbekend wat de oorzaak is, misschien een virus.  Ik slik veel vitaminen.


7 opmerkingen:

 1. Inderdaad groenten is vaak voordeliger dan fruit. Zeker de biologische.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pasta is 3 maal zo duur als een portie aardappelen van AH basic of van de boer. Verse groenten zijn echt wel betaalbaar. Nu kool, prei, winterwortel en alweer spinazie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Izerina, groenten bevatten meer bouwstoffen.
  @Jannie, goede tip, dank. De MMV vindt dat er weinig voedingsmiddelen in aardappelen zitten, verse groenten zijn betaalbaar, idd.
  Mijn favoriet spinazie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben heel blij dat ik dat niet hoef te doen voor 2,50 pp per week. Ik geef meer uit. Ik koop veel groente en fruit. Ik vind beiden gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ...Yelena@ volgens mij was het €2,50 per persoon per dag! Ik heb een moestuin, bak veel zelf, alleen partner eet vlees.er is nog 1 kip aan de leg maar omdat ik zoveel migelijk biologische produkten koop red ik het niet met 5 euro per dag! Gelukkig hoeft dat ook niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. inderdaad voor een grotere groep is het makkelijker om voor 2,50 te koken per dag
  groet tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...