dinsdag, april 28, 2015

Meer onbetaalde hypotheken door verstoorde arbeidsmarkt

Wat een vervelende tijd is dit toch. Het aantal hypotheken die niet meer kunnen worden betaald is weer toegenomen. Grote schuldige nu is de verstoorde arbeidsmarkt,

Wie had dat ooit kunnen bedenken, nu de economie blijkbaar floreert, zijn er nog meer mensen dan vorig jaar waarvan het huis verkocht wordt, omdat de hypotheek niet meer betaald kan worden,

Het rijtje van problemen is zo aan te wijzen, veel werkloosheid. Uitzendkrachten die ontslagen worden, ook al werkten ze jarenlang bij een bedrijf.
Het krijgen van een vaste baan, dat vroeger zo gewoon was, na een proefperiode, is voorgoed voorbij.
Als je al een baan krijgt is het een contract van een half jaar, of een jaar. En als je studeert, kun je misschien een stageplek krijgen voor een periode,

Mijn laatste werkgever presteer het ook. Iemand met twee masters op een functie die nu twee schalen lager is dan toen ik vertrok.
Een vacature voor een economie student die een half jaar stage mag lopen op een werkplek in het team waar ik voorheen werkte.

De laatste werkgever was destijds ook van plan met een ander soort beoordelingsgesprekken, net zoals de Londense banken mee werken. Je presteer beter dan verwacht, of zoals verwacht, of lager dan verwacht.
In de Londense bankensecotr gaat de lager dan verwachte presterende werknemers er uit. De werknemer zelf krijgt niet te horen in welk vakje hij/zij geplaatst is.
Die plannen waren er niet, zo verzekerde de directeur HR de OR toen....

De plannen waren dat personeel die langer dan zeven jaar bij het bedrijf  werken, nooit meer een beter dan verwachte prestatie kan leveren. Zelfs de normale CAO salarisverhoging die jaarlijks werd uitgekeerd, zou aan de neuzen van langer werkend personeel voorbij gaan. Dat is toen nog tegen gehouden, maar als ik kijk en hoor van de gewone vacatures, zie ik de toekomst somber in.

Deze plannen betekenen, dat ouder personeel nooit meer ergens aan de bak kan komen. Een hypotheek afsluiten kan alleen nog maar als je een tweeverdiener bent, van een inkomen lukt dat nooit meer.

4 opmerkingen:

 1. Ach die werkgevers toch...!

  .... zei deze werkgever...

  .... die gelukkig beter weet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel flauw dat je blijkbaar nooit meer een goede beoordeling kunt krijgen. Hopelijk veranderen de tijden nog!

  En dat van die hypotheken valt wel mee hoor, zolang je maar een vast contract hebt, of de toezegging dat je bij goed functioneren mag blijven. Verschillende single collega's hebben in het afgelopen jaar een huis kunnen kopen :). Wel kun je nu minder lenen inderdaad, maar goed, wie zou zich nu nog willen branden aan een tophypotheek? Ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hik er ook wel een beetje tegenaan dat ik straks een hypotheek moet krijgen, als ik dit huis verkoop. Regel dat in deze tijd nog maar eens een keer, zeker als ondernemer... Maar ik ga er gewoon positief in, dan komt het vast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marimma, personeel hebben is niet fijn. Maar personeel zijn is ook niet alles.
  @Anoniem, wie weet, maar voorlopig is er personeel vldoende.
  @LLmM, als, als, als je je huis verkoopt. Ben je zo klaar met je huis? Misschien is de boekbespreking van Napoleon Hill wat voor je. Winst als je niet verhuist.

  BeantwoordenVerwijderen

Inkomens en koopkracht over de laatste 40 - 50 jaar

Netto inkomen huishoudens  Na het programma Scheefgroei in de polder  van afgelopen zondag en die ook komende zondag wordt uitgezonden, kwam...