donderdag, april 23, 2015

Te betalen aan de belasting 145 euro

Eindelijk, de prive belastingaangifte kan de deur uit, morgen dan.
Het jaarlijkse ei is gelegd.  Wat een geneuzel is dat toch. Voor de zekerheid heb ik het formulier zowel online, alsook via de download programma ingevuld.

Hebben jullie ook zo'n hekel aan dat kreng?
Het lijkt wel, of ik steeds minder vaak achter de pc zit. Of ik kantoorwerk geestelijk ook achter me heb gelaten.

Enkele punten uit de invuloefening:

De kosten voor artsen die niet door de basisverzekering gedekt zijn en waarvoor ik niet ben bij verzekerd, waren net niet hoog genoeg om te incasseren. Het betrof, tandarts, Moermanarts en vitaminen. De vitaminen mogen in mindering gebracht worden, wanneer de arts ze voorschrijft. De MMV vertelde dat deze kosten in mindering gebracht mogen worden, als je een getekende lijst met vitaminen en kosten hebt laten tekenen door de arts. Het wordt niet altijd en bij iedere belastingkantoor geaccepteerd. Er is jurisprudentie, dus het moet goedkomen.
Maar ok, te hoog inkomen dus voor die 670 euro aan kosten. Geen aftrekpost.

De giften die ik doe en waarvoor ik afgelopen jaar via een onderhandse akte downloadde van de belastingdienstsite en door de ontvanger was meegetekend, werd niet voorzien van een nummer door de ontvanger. Dat nummer moet, dus dat moet ik nog navragen, dat unieke nummer. Deze giften staan voor vijf jaar vast. De aangifte kan nog niet verzonden worden.

De hypotheek die niet door de belastingdienst vooraf kon worden ingevuld, want die komt nu van de ontslag BV. Kostte ook nog wat extra regels extra invullen.

De ontvangsten van ABP pensioen zijn zonder ingehouden inkomstenbelasting, dus dat is flink bijtellen, maar gelukkig nog wat aftrekposten hypotheek. Maandelijks reserveerde ik hiervoor op de spaarrekening 100 euro. Dat blijft lvoorlopig daar lekker staan,

De bijverdiensten van dit blog en van mijn bijverdiensten dat geef ik ook braaf op, in box 1, overige verdiensten.
Afgelopen jaar heb ik heel veel geinvesteerd, dus dat drukt de winst! Jammer dat ik nogal slordig was in het bewaren van facturen.  Maar de aftrekposten zijn riant, doorschuiven naar volgend jaar!

Gelukkig zijn de bedragen van de ontslag BV, die ik vorig jaar op prive deposito's zette, die worden pas op de belastingaangifte 2015 vermeld. Dit is sinds 2012 gewijzigd. Alleen de spaarrekningen per 1-1-2014 worden ingevuld.
Die ervaren stamrecht accountants hebben bedacht dat de stamrecht die wij downloadden van de belastingdienst aangepast moet worden. De inspecteur van de Belastingdienst belde me terug en zei dat de overwaarde van mijn huis groot genoeg is om het prive op deposito te zetten, mits ik maar een goede onderhandse akte opmaakte. Dat deed ik. 
Maar nee, zeiden de specialisten accountants, de stamrecht moet nu alsnog worden aangepast. Mijn vel zit nog om mij heen, dus nee, ik ben er niet uitgesprongen. Echt niet. Sinds eind februari heb ik naar mijn beleving alles perfect ingeleverd. Volgens mij is het een invuloefening op dat aangifteformulier, die ik ook in mijn belastingdienstomgeving heb staan. Ik vraag me af, hoe het komt dat deze accountants nog roomser dan de belastingdienst zijn. 
Nee, ik ben braaf aan de telefoon en nee ik verdenk ze niet van nog lekker een uurtje extra schrijven.
Volgend  jaar doe ik het gewoon zelf, maar het eerste jaar wilde ik het door een externe partij laten doen. Iets met meer vertrouwen kweken bij de Belastingdienst.
Tot ik dement of te oud ben, zal ik echt zelf mijn administratie zelf doen.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook een rotklusje. Ik moet ook btw aangifte doen, en daar blijf ik zo wat in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uitgaven mag je toch altijd aftrekken (als je ze gedaan hebt)? Het bonnetje is pas relevant als de inspecteur langskomt. Hoewel tegenwoordig ook een bankafschrift als bewijs kan dienen, heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @VlojtigLiesje, hoop dat je hem voor het eerste kwartaal de deur al uit hebt gedaan? Betaling moet voor laatste april dag binnen zijn.
  Heb je veel facturen? Vind je het ook zo zonde geld?
  @KruidigMeisje, juist over die vitaminen is veel te doen geweest. Ook de controle op dieetkosten is verscherpt.
  Dus met veel controle, is het beter als deze kosten dicht getimmerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...