zaterdag, september 19, 2015

Aflosverhaal: een hypotheek in drie delen

Aflosverhaal van een echtpaar met twee tienerkinderen. Zij is 50 jaar en hij is 48 jaar. De kinderen zijn 16 en 13 jaar.
Zij werkt niet. Hij werkt fulltime.

Wat deed je besluiten om af te lossen? 
Door de keuze van een spaaroptimaal hypotheek betalen wij eigenlijk tot het einde van de looptijd de volle rente. Toen stond je er niet bij stil, maar inmiddels wel. Hierdoor begonnen wij met extra aflossen van de aflossingsvrije hypotheken. Wij mogen 20% per jaar per hypotheekdeel aflossen.

Wanneer begon je met aflossen? 
De eerste extra aflossing van 1.500 euro deden wij op 11 januari 2013 en daarna maandelijks 500 tot een bedrag van 6.000 per jaar. Dit jaar hebben wij ook extra afgelost op hypotheek 2.
In 2003 hadden wij echter al onze focus op aflossen. Alleen waren de adviezen van de banken toen om zo volledig mogelijk gebruik te maken van de hypotheekrente aftrek. Wij zijn toen gestart met  twee spaardepots. Wij sparen hierin maandelijks een bedrag. Het bedrag dat op het einde van de looptijd gespaard is, zouden wij kunnen gebruiken om af te lossen, mits wij niet alles al tussentijds hebben afgelost. Dit is 123.000 euro. Stel dat alles tussentijds afgelost zou zijn, dan vinden wij een leuke spaarpot.

Tot hoever wil je gaan met extra aflossen? 
Zo ver als mogelijk is. Op het einde van de looptijd in 2030 vindt er een aflossing plaats van de spaaroptimaal hypotheek
De noodzaak om af te lossen geldt door de spaardepots voor een bedrag van: 13.540 op deel 1 en 35.643 op deel 2Nog 1,5 jaar en dan is de aflossingsvrije hypotheek 1 weg. Hoever we komen weten wij niet, maar we weten zeker dat alles in 2030 weg is door de spaarpotjes.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek? 
De waarde van het huis is hoger dan de nog openstaande hypotheek. 

Hoe voelt het aflossen?  
Wij voelen ons er goed bij. Een fijn gevoel dat je weet dat straks alles weg is. Nog 15 jaar te gaan. Het geeft een enorme rust.

Hoe hou je het vol? 
Wij lossen af omdat onze lasten t.o.v. het inkomen laag zijn. Dus eigenlijk is het goed vol te houden. 

Heb je het verder verteld? 
Ja, in onze omgeving zijn meer mensen die aflossen en inmiddels ook ver op weg zijn.

Wat voor reacties krijg je? 
Van de aflossers krijg je positieve reacties. Van degene die niet aflossen is het wisselend. De ene vindt het bewonderend en de andere vindt dat dat zorgen is voor later. Gaan ze zich nu niet druk over maken.

Welke dingen laat je voor het aflossen? 
Geen.

Bij welke hypotheekverstrekker ben je? 
Rabobank.

Welke soort hypotheek/hypotheken heb je?
Aflossingsvrij 1: was 30.000 nu nog 13.540. Rentebetaling van 132,50 naar 59,80.
Aflossingsvrij 2: was 162.400 nu nog 158.400 Rentebetaling van 568,40 naar 554,40.
Spaaroptimaal hypotheek: 77.059,59 waarde in spaarpot ongeveer 31.000 Rentebetaling 186,23
Spaardepots staan op het einde van het jaar op ruim 45.000 euro.
Welk rentepercentage?
Aflossingsvrij 1: 5,3%
Aflossingsvrij 2: 4,2%
Spaaroptimaal: 2,9%

Ben ik nog iets vergeten?
Achteraf hadden wij de spaardepots niet moeten afsluiten, maar het geld direct maandelijks moeten aflossen. Dat had veel rente gescheeld en nu ook nog vermogensbelasting. Ik heb getracht deze af te kopen, maar de boete was 4.000 euro en dat vinden wij teveel geld. Wel ben ik blij dat wij toen al dachten aan het aflossen van die hypotheek. In principe is de noodzaak van de nog af te lossen hypotheek nog maar klein, maar elk bedrag wat we extra aflossen scheelt weer een rentebetaling aan de bank.

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk deze verhalen! Ik wil ook wel meedoen. Kan ik een mail sturen voor de vragen? Groetjes, Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marjolein. Graag stuur naar consuminderen @. Outlook.nl

    Je krijgt binnenkort antwoord

    BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...