zondag, september 20, 2015

Het verdwijnen van de aanrechtsubsidie

Op twitter werd geopperd: " Kabinet doet aan "discriminatie op basis van leefvormen en dat is een schending van de mensenrechten"

Iemand anders beweerde het volgende: " Nee hoor, belasting is individueel en iemand die 40k verdient betaalt dus meer dan iemand die 20k verdient.".

Vervolgens:
" Het tweede deel dan is het, dat het voor je individuele draagkracht niet uitmaakt waaraan je geld besteedt."

Feit is dat de aanrechtsubsidie geheel verdwenen is.  In het bericht over verschil van belasting heffen toen en nu, was dat voorheen een alleenverdienende kostwinner van een gezin, een grotere belastingvrije voet had.

Als je minder verdiend, dan betaal je minder belasting.

Toch voelt het anders. Het is niet leuk wanneer je meer belasting moet afdragen dan een tweeverdiener.
Jammer dat de hogere belastingvrije voet verdwenen is. Het kost nogal wat om een gezin te onderhouden met een enkel inkomen,


Iets anders dat lastiger is, je verdiend samen een inkomen. Je neemt een hypotheek op beider inkomen.
De een raakt werkloos. Aan het einde van de WW uitkering krijgt deze werkloze geen uitkering, want hij heeft eeen verdienende partner.

Dat is echt lastig. Nog beter om een eenvoudiger huis te kopen op basis van een inkomen. Dit snel aflossen, vervolgens ben je hypotheekvrij. Dat lijkt mij.

7 opmerkingen:

 1. Hoi, ik dacht dat die aanr. subs langzaam aan verdween, of geldt dat alleen voor moeders met kinderen jonger dan 12.

  Verandert er komend jaar in vergelijking met dit jaar dan echt zoveel voor een eenverdiener, ik lees die getallen wel, maar ik snap dan niet direct waar het aan ligt= Groet ANNE

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anne Uitbetaling van de algemene heffingskorting aan minst verdienende partner vervalt volgens de informatie op de website van de belastingdienst in 2024 en wordt tot die tijd langzaam afgebouwd. Ik heb het nieuws niet goed gevolgd, misschien zijn er plannen om dat afbouwen versneld te doen?

  Ondanks dat ik ook wel blij ben met het geld heb ik die uitbetaling altijd een beetje een rare constructie gevonden, maar goed.
  L.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind het sowieso al erg vreemd dat er zoveel toeslagen verdwijnen voor alleenstaande ouders. Denk dat hun het meeste hulp nodig hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem, er verdwijnt veel. Gelukkig gaan er ook dingen goed. We hebben een democratie en we mogen schrijven en zeggen wat we willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afschaffen van de aanrechtsubsidie vind ik op zichzelf een goed idee, je kan beter werken (parttime) dan thuis zitten, ook met kleine kinderen. Arbeidskorting gaat overigens wel fors omhoog meen ik, maar dat is dus alleen voor werkenden. En de hogere tarieven gaan veel later in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoezo kun je beter werken, dan (onbetaald) thuiszitten?
  ik vraag geen enkele subsidie aan en het scheelt de bevolking een bak geld als iedereen die het zich kan veroorloven eens zelf thuisbleef om voor de kinderen te zorgen. ben je alleen dan is dat uiteraard geen optie, maar met partner, zonder roken en meerdere vakanties moet dat toch echt,vaker, wel kunnen. maarja de mens wil ALLES.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat een aantal van bovenstaande reageerders en ook OB het nieuwsbericht anders interpreteert dan de bedoeling is.

  er bestaat de algemene heffingskorting en die is overdraagbaar als er sprake is van een fiscaal partnerschap en nog een aantal voorwaarden. als een van de partners weinig of niets verdient kan de algemene heffingskorting van die partner overdraagbaar zijn (dat laatste heet in de volksmond de aanrechtsubsidie).

  Van http://financieel.infonu.nl/belasting/144185-inkomstenbelasting-2016-belastingtarieven-en-schijven.html:
  'De algemene heffingskorting wordt versneld afgebouwd, terwijl het maximum bedrag niet wordt verhoogd'.
  Hier gaat het dus om de algemene heffingskorting voor mensen die een inkomen uit arbeid of pensioen hebben. En niet om de aanrechtsubsidie.

  Wel is het natuurlijk zo dat een stel waarvan de eenverdiener een inkomen van 45.000 heeft en zijn algemene heffingskorting dus afgebouwd ziet worden omdat die voortaan inkomensafhankelijk wordt, zich ook nog eens geconfronteerd kan zien met de afbouw van de aanrechtsubsidie van zijn niet-verdienende partner. Maar dat is een samenhang van maatregelen zoals we die allemaal wel ervaren. Een alleenstaande die 45.000 verdient ziet zich immers ook geconfronteerd met de afbouw van zijn heffingskorting omdat die inkomensafhankelijk wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...