woensdag, februari 17, 2016

Vanaf 2017 een einde aan de vermogensbelasting

Eindelijk komt er een eind aan de vermogensrendementsheffting.  Deze is in strijd met het recht van eigendom.  Het leverde de staat € 4,1 miljard euro op dat 2,1 miljoen mensen jaarlijks betaalden.

Over het opgebouwde vermogen is al belasting geheven. Bovendien is het rendement veel minder dan waar de staat van uitgaat.
Het is niet zomaar dat de advocaat-generaal van de Hoge Raad aviseert om een streep door deze leuke gratis vorm van inkomstenbelasting haalt.
Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 kwam het beoogde rendement van 4% waarover 30% belasting wordt geheven niet meer haalbaar.
Vrijwel altijd wordt het advies van de Hoge Raad opgevolgt.  We mogen de EU dankbaar zijn, want volgens het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens is er sprake van oneigenlijke ontneming

De Bond voor Belastingbetalers, heeft uit een gorep van circa 15.000 belastingbetalers ,zes proefpersonen geselecteerd en hun zaken voorgelegd aan de rechter, nadat hun bezwaarschrift door de fiscus was afgewezen.

Ik ben benieuwd waar de misgelopen belasting vanaf 2017 gehaald gaat worden.

Update: notitie van een ex-belastinginspecteur

'Het einde van de vermogensrendementsheffing zal nog wel een poosje op zich laten wachten. In zijn advies zegt de AG dat het aan de politiek en niet aan de rechter is om te beoordelen dat de belasting in strijd is met het eigendomsrecht, maar dat de rechter in individuele gevallen  wel kan oordelen dat de belasting onterecht wordt geheven'.


7 opmerkingen:

 1. Zou men werkelijk stoppen met deze oneerlijke inkomstenbron en melkkoe? Of er een draai aan geven,dat er wel betaald moet worden.?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet te vroeg juichen, de belasting is nog niet afgeschaft. Op dit moment levert deze belasting 4 miljard op dat zal dan ergens anders vandaan moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geloof het bijna niet.. Ben benieuwd op welke manier we dit alsnog moeten gaan betalen.. Ze verzinnen wel weer wat. En logisch ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uiteindelijk gaan we het toch betalen, is het niet linksom dan is het wel rechtsom, want er moet wel geld binnen komen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Izerina, ik heb zojuist een update geplaatst.

  @Kreupelgeld, exact, dat denk ik ook. De hobbyman ex-belastinginspecteur denkt dat het kaal plukken van vermogenden nog wel doorgaat. Heeft hij vandaag uitgezocht.

  @Rianne en Anoniem, Lees maar de update, toch zal het laatste woord hier nog niet over gezegd zijn. De ECB zorgt dat de rente laag is en vermogenden kunnen geen rendement opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zou mooi zijn! Maar idd, het laatste woord is er nog niet over gesproken. Hopelijk stoppen ze hier idd mee, want het slaat écht nergens op. Of pas het desnoods aan aan realistische rendementen. 1% ofzo ;-) (ipv de 4 dus, niet in plaats van de 1,2)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mij gaat de VRH dit jaar wegvallen. Ik heb geen fiscale korting meer op de te betalen Kinder alimentatie maar mag een bedrag (contante waarde) over de nog te betalen jaren aan kinder alimentatie opvoeren als schuld. Daardoor valt mijn te betalen VRH weg (zolang het duurt uiteraard)

  BeantwoordenVerwijderen

Idiote plannen van het CPB over aflossen hypotheek en pensioen

De woningcrisis duurt maar voort. Mogelijk tot 2030.  Dus werkte het CPB aan een plan om de aflossing ven hypotheken te verminderen, ten kos...