woensdag, juni 14, 2017

Afgedankt hout kopen of bewerken

Veel hout gaat gewoon de versnipperaar in.  Geen idee hoeveel. Maar het is heel veel. In Rotterdam is sinds 2014.  Bouwbedrijf Buurman (klik) aan de gang. Het bedrijf verzamelt gebruikt hout van bouwplaatsen op. Vorig jaar hergebruikte het bedrijf 280 ton aan hout!  Om een voorstelling te maken, dat is het totale gewicht van 235 Volkswagen Golf auto's.  

Het hout is gratis. Het transport niet. De gemeente Rotterdam gaf voor een vriendenprijs een loods op de Keileweg af.

Wat kan je met het hout kun je je afvragen?  Kopen natuurlijk. Je kunt een werkbank huren om zelf iets te maken.  Klunzen, zoals ik, kunnen een avond timmercursus volgen. Er zijn cursussen voor klunzen en ook voor gevorderden. 
Werklozen kunnen een cursus volgen in de BouwAkademie.  Een aantal hebben al een baan gekregen! 
Je kunt er je vrijgezellenfeest vieren, 

In de drie jaar die ze bestaan hebben ze veel kennis opgedaan. In andere steden, zoals Almeren, Utrecht, Dordrecht en Amersfoort komen enthousiaste reacties. Wie weet misschien ook bij jou in de omgeving een Buurman.  

Mooie vorm van deeleconomie.

8 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend gaaf initiatief van Buurman! Wij hebben een aantal weken geleden 2e hands pallet opzetranden op de kop getikt en die omgetoverd tot moestuinbakken :-)
  Vandaag heb ik er juist een blogbericht over geschreven!

  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier gaat al het hout in de gemeentelijke verbrander voor "groene energie" Zelfs de bomen uit de bossen. Een enorme kaalslag in de bossen, vreselijk, er blijft geen veluwe meer over.
  Ik ben enorm voor initiatieven als Buurman! Alleen al dat ze anderen leren hoe je met materialen en hout om kan gaan, ambachten en vaardigheden vind ik erg belangrijk.Helaas niks in onze omgeving, want tja, al het hout hier gaat in de gemeentelijke energiecentrale.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is de bedoeling dat dat gaat verminderen. Ik ken een tuinder in Friesland, die destijds met subsidie een gesnipperd hout ketel stookt. Zomer en winter, om energie op te wekken.
   De houtsnippers waren in het begin goedkoop. Later steeg de prijs. Inmiddels is er veel meer mogelijk. Hij moet nog jaren blijven doorstoken.

   Verwijderen
 3. Bij mij op het werk worden soms fruit- en wijnkistjes weggegooid, die neem ik altijd mee naar huis en maak er opbergkastje voor in mijn voorraadkast van of bijzettafeltjes voor in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel heel creatief. Misschien kun je ze ook op Marktplaats of Facebook verkopen! Als je het een leuke hobby vindt.

   Verwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...