maandag, juni 12, 2017

Honderdduizenden aflosvrije hypotheken lopen binnenkort af

Binnenkort lopen  de eerste honderdduizenden aflossingsvrije hypotheken af. Deze hebben dertig jaar gelopen. Banken moeten actief contact opnemen met de houders van deze aflossingsvrije hypotheek. Banken hebben die capaciteit (nog) niet.

Op dit moment zijn er 55% van de hoeveelheid hypotheen volleidg aflossingsvrij. .In totaal zijn er 1,1 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek.  De grootste hoeveelheid is de aflossingsvrije hypotheek.

Je zou kunnen zeggen, nou en, dan verleng je die hypotheek toch gewoon?   Dat zou kunnen, maar dan moet toch eerst naar de huidige inkomenssituatie in kaart gebracht moeten worden. Kan daar nog wel een verlenging op gegeven worden?   Dertig jaar is een lange tijd. De eisen voor het verkrijgen van een hypotheek zijn nu een stuk moeilijker.

Een groot nadeel is, dat de klanten nu moeten betalen voor advies. Dit betalen zal problemen geven om de klanten actief te benaderen.  Klanten zitten echt niet te wachten op betaald advies. Banken moeten hier iets op verzinnen. Adviseurs hopen op betalingen door banken. Dat adviseurs vouchers kunnen gebruiken om klanten aan zich te binden.

De Nederlandse grootbanken hebben dit ruim van te voren aan zien komen. Ze hebben kunnen anticiperen op dit probleem.  De Rabobank en de ABN Amro zien dit dan ook niet als een groot probleem. Van de honderdduizende hypotheken zijn er hooguit enkele tienduizenden klanten die een probleem hebben.

Als jouw aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar afloopt, dan kun je drie dingen doen. Je hypotheek aflossen. Een nieuwe hypotheek nemen of je huis verkopen.

Overzicht van aantal hypotheken:55%%
Aflossingsvrij
16%%
Spaarhypotheken
2,00%
Overige
6,00%
Belegggingshypotheken
9,00%
Levenhypotheken
12,00%
Annuïteiten18 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat ik in de 12% val met een annuitaire hypotheek die op 22% na is afgelost. Nog ongeveer 4 jaar te gaan. Ik ben dan 55

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk, ook dat je gewoon blijft wonen in je huis. Verhuizen kost veel geld.

   Verwijderen
 2. En na 30 jaar is de rente niet meer aftrekbaar. Dat is het grootste probleem voor veel gezinnen en dus ook de banken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, klopt niet. Dat geldt alleen voor hypotheken vanaf 2008. Oudere hypotheken mogen tot 2038 hun rente aftrekken. Voor een historisch overzicht van wetswijzigen, zie hier

   Verwijderen
  2. @Rentenier, ik beschik over andere informatie: namelijk dat de HRA voor hypotheken die vóór 2001 zijn afgesloten in 2031 aflopen:
   De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor iedere hogere hypotheek geldt die termijn steeds opnieuw voor het bedrag dat u extra leent. Dit is de link: https://www.eigenhuis.nl/hypotheken/hypotheekrenteaftrek

   Verwijderen
  3. ah, bedankt, ik zal het aanpassen. Geldt dus nog steeds dat een aflossingsvrije hypotheek die nu afloopt nog steeds 14 jaar HRA geniet.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat zeker gepensioneerden in de problemen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O zeker. Sprak gisteren nog een groep, mij onbekende gepensioneerden. Alleen klaagden. Hun kinderen die nu werken kunnen niet oppassen later. Geen moment ging hun gesprek over zelf het heft in handen nemen. Man, man, wat een treurnis.

   Verwijderen
 4. En dan is er nog een groot percentage dat denkt dat "aflossingsvrij" betekend dat je niet hoef af te lossen. Ongelooflijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De banken hebben er ook alles aan gedaan om de voordelen van aflossingsvrij te benadrukken. Het was vaak ook de enige kans om een hypotheek te nemen.

   Verwijderen
  2. Dat klopt, ik wist pas 5 jaar na afsluiten hypotheek dat aflossen überhaupt mocht..

   Verwijderen
  3. Heel goed. De voorlichting van de banken. Herinner me een tvbuitzending over echtpaar met koopwoning. De man zei dat het met als een huurwoning was. Betalen.
   mevrouw vond het een schuld. Ze volgde man. Benieuwd hoe het nu met ze gaat.

   Verwijderen
 5. Toch zijn er ook mensen die hun aflossingsvrije hypotheek lineair aflossen met het Sneeuwbaleffect. Ook een manier om af te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En een hele slimme ook, maximaal flexibel met je cash-flow en wel de kans om relatief snel met je hypotheek klaar te zijn. Zullen alleen niet veel mensen gedaan hebben...

   Verwijderen
  2. In dat geval is het alleen maar veel voordeel. Zelf aflossen volledige vrijheid.
   Het gaat om een kleine groep, tienduizend of zo, die in de problemen zal komen.

   Verwijderen
 6. Wat ik nog het meest schokkend vind is dat blijkbaar 1/3 van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek denkt dat je die niet hoeft af te lossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Hoe lang heeft het wel niet geduurd voordat de woekerpolissen beëindigd waren. Mensen bleven geloven in een goede afloop. Misschien nog steeds.

   Verwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...