donderdag, januari 28, 2021

Enveloppen verzamelen voor zelf gewonnen zaadjes

Een heleboel werk

Halverwege vorig jaar ben ik begonnen met het verzamelen van enveloppen. Fijne grote enveloppen voor het bewaren van zelf gewonnen zaad.  Niet alle planten zijn geschikt voor het winnen van zaad. Maar veel wel. 

Velt geeft daar een boek van uit maar ook op internet is er veel van te vinden. Vooral de gepassioneerde Diane, met haar mooie moestuin geeft onder iedere groente een idee hoe je zaden kunt winnen en of het succesvol zal zijn.  Het beste zoek je via google, onder bijvoorbeeld Dianes mooie moestuin prei kweken. 
Sinds vorig jaar heb ik een hoekje vrij gemaakt voor het kweken van zaden. Dan kan ik misschien iets besparen op zaden. Mits ze goed zijn om te kweken.

Al heel snel ontving ik voor de BV en voor mijzelf allemaal blauwe enveloppen. Nog twee enveloppen van het CJIB voor een te hard rijden bekeuring van na correctie 3 kilometer plus 9 euro administratiekosten is totaal 38 euro. De betalingstermijn voor een bekeuring is heel lang. De betaling voor de bekeuring staat al lang klaar in de bank.
Ik heb gelukkig, tot nu toe, zelden een bekeuring.  Maar ik voel mij niet genoodzaakt om direct te betalen.  Alle bankenveloppen zijn voor bankkosten en ander ongerief. Samenvattend, deze enveloppen zijn de korting voor de kosten die ik had. Ik denk dat ik veel meer enveloppen heb verzameld, dan ik echt nodig heb.

Toevoeging 2-2-2021:
De grote hoeveelheid blauwe enveloppen ontstond, omdat vorig jaar ik met de BV winst draaide door minder kosten en meer crowdfunding.
De verliezen uit het verleden werden per jaar verrekend met weer een blauwe enveloppe. Mijn overheid bestaat niet voor bedrijven.


4 opmerkingen:

 1. Als ik jou was zou ik het adres op de envelop weglakken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verzamelen van verschillende zaden lijkt me veel werk t.o.v. de kostenbesparing die het oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt wel mee. Het vereist geen extra voeding. Als een pastinaak of knolselderij bijvoorbeeld is volgroeid zet ik die op een zonnige plek naast de kas. Daar schiet die door en in bloei. Dat zaad oogst je.

   mijn familie tuinders waren er op tegen, want zaden in de winkel hebben een speciale behandeling gekregen.
   Op de moestuin zijn de moestuinders er helemaal dol op.
   Afgelopen jaar heb ik bij de groentenboer lekkere kers tomaten gekocht en het zaad daarvan gebruikt om te zaaien. Het is goed gelukt, ook van de pepers, paprika, de pastinaak en zo voorts.lukten goed,

   Verwijderen

Vaker een gezellig etentje thuis met anderen.

Af en toe  nodig ik mensen uit om samen mee te eten. Dan haal ik of laat ik eten bezorgen van een beter restaurant.  De mooiste dingen in he...